Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony z kolcami - można tak?

Featured Replies

Napisano

Wiem, że w PL nie wolno używać kolców, lecz dziś widziałem autko z oponami zimowymi i kolcami wink.gif

Kłopot w tym, że było zarejestrowane na szwedzkich numerach - nie mam pojecia czy prowadził Szwed czy polska podróbka Szweda grinser006.gif

Takie samochody mogą sie poruszać na drogach polskich? hmm.gif

Napisano

> Takie samochody mogą sie poruszać na drogach polskich?

art. 60 ust. 2 pkt 5 p.r.d.

Zabrania się kierującemu:

używania opon z umieszczonymi w nich na trwałe elementami przeciwślizgowymi.

Zakazu, o którym mowa w ust. 2 pkt 5, nie stosuje się do:

- pojazdów samochodowych biorących udział w rajdach zimowych i wyścigach zimowych za zgodą zarządcy drogi, wyrażoną w trybie określonym w art. 65a ust. 3 pkt 7a;

- rowerów.

Napisano
  • Autor

> art. 60 ust. 2 pkt 5 p.r.d.

> Zabrania się kierującemu:

> używania opon z umieszczonymi w nich na trwałe elementami przeciwślizgowymi.

> Zakazu, o którym mowa w ust. 2 pkt 5, nie stosuje się do:

> - pojazdów samochodowych biorących udział w rajdach zimowych i wyścigach zimowych za zgodą

> zarządcy drogi, wyrażoną w trybie określonym w art. 65a ust. 3 pkt 7a;

> - rowerów.

no ok, ale u nas tez sie zabrania przyciemniania bocznych szyb i przedniej, a litwini jeżdzą bo u nich można hmm.gif

Napisano

> Wiem, że w PL nie wolno używać kolców, lecz dziś widziałem autko z oponami zimowymi i kolcami

> Kłopot w tym, że było zarejestrowane na szwedzkich numerach - nie mam pojecia czy prowadził Szwed

> czy polska podróbka Szweda

Dla Szwedów z prowincji zimówki i opony z kolcami to synonimy.

Mało który zdaje sobie sprawdę z tego że większość krajów poza Skandynawią zabrania niszczenia asfaltu kolcami. Polska oczywiście też.

Napisano
  • Autor

> Dla Szwedów z prowincji zimówki i opony z kolcami to synonimy.

> Mało który zdaje sobie sprawdę z tego że większość krajów poza Skandynawią zabrania niszczenia

> asfaltu kolcami. Polska oczywiście też.

no ok, wiec gdy Szwed odwiedza Europe to kupuje komplet zimowek bez kolcow? hmm.gif

Napisano

> no ok, ale u nas tez sie zabrania przyciemniania bocznych szyb i przedniej, a litwini jeżdzą bo u

> nich można

No i co z tego? Pytałeś czy w Polsce można legalnie jeździć na oponach z kolcami. Podałem Ci przepis, który mówi, że nie można. To, że widziałeś kogoś z takimi oponami nie świadczy wcale o tym, że to legalne.

Napisano

> no ok, wiec gdy Szwed odwiedza Europe to kupuje komplet zimowek bez kolcow?

A to Szwecja nie leży w Europie? hmm.gif

W Polsce obowiązuje prawo polskie, w Szwecji - szwedzkie. Szweda, który przyjeżdza do Polski obowiązuje prawo polskie. Litwina też.

Napisano
  • Autor

> No i co z tego? Pytałeś czy w Polsce można legalnie jeździć na oponach z kolcami. Podałem Ci

> przepis, który mówi, że nie można. To, że widziałeś kogoś z takimi oponami nie świadczy wcale

> o tym, że to legalne.

to przeczytaj, jeszcze raz, ze zrozumieniem, bo pytałem o coś zupełnie innego

Napisano

> no ok, wiec gdy Szwed odwiedza Europe to kupuje komplet zimowek bez kolcow?

Albo płaci mandat przy każdej kontroli policyjnej zlosnik.gif

Szwedzi grubo przesadzają z używaniem kolców.

W kilku szwedzkich miastach są od niedawna lokalne zakazy używania kolców,

a Sztokholm zastanawia się nad wprowadzeniem słonej opłaty za ich używanie.

Kolce w mieście to kretynizm.

Napisano

> A to Szwecja nie leży w Europie?

Sorki, potocznie w Szwecji się mówi Europa = kontynent.

> W Polsce obowiązuje prawo polskie, w Szwecji - szwedzkie. Szweda, który przyjeżdza do Polski

> obowiązuje prawo polskie. Litwina też.

Tylko że "prawo" nie obejmuje wyposażenia auta np.

Szwed nie musi mieć wymaganej polskim prawem gaśnicy.

Inaczej sprawy się mają gdy wyposażenie jest szkodliwe jak np. właśnie opony z kolcami.

Napisano

> to przeczytaj, jeszcze raz, ze zrozumieniem, bo pytałem o coś zupełnie innego

Quote:

Takie samochody mogą sie poruszać na drogach polskich?

Wyjasnij mi proszę czego nie zrozumiałem w tym pytaniu.

Napisano

> Sorki, potocznie w Szwecji się mówi Europa = kontynent.

> Tylko że "prawo" nie obejmuje wyposażenia auta np.

> Szwed nie musi mieć wymaganej polskim prawem gaśnicy.

> Inaczej sprawy się mają gdy wyposażenie jest szkodliwe jak np. właśnie opony z kolcami.

Może dlatego, że zakaz używania opon z kolcami wynika z prawa o ruchu drogowym a wyposażenie pojazdu (m.in apteczka i gaśnice) wynika z przepisów dopuszczających pojazd do ruchu, które nota bene wiąże się z konwencją wiedeńską?

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Wyjasnij mi proszę czego nie zrozumiałem w tym pytaniu.

słowo-klucz "takie" skromny.gif

istnieje coś takiego jak Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, którą to Polska podpisała w 1988 roku, a która mówi m. in. o tym, że:

Quote:

Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają.

Napisano

Przeczytaj mój komentarz powyżej.

Napisano

> słowo-klucz "takie"

> istnieje coś takiego jak Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, którą to Polska podpisała w 1988

> roku, a która mówi m. in. o tym, że:

> Quote:

> Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania

> mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z

> rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który

> przejeżdżają.

Od jakiegoś czasu robi się wyjątki od tej reguły związane z bezpieczeństwem.

Bo również i pod zagrożenie bezpieczeństwa można podciągnąć jazdę na kolcach

po czarnym przeważnie w Polsce asfalcie

(odśnieżanie jest w PL zupełnie bez porównania lepsze niż w Szwecji)

Również z powodu bezpieczeństwa od tego roku w Szwecji świadomie rozszerzono

wymóg posiadania opon zimowych również na auta turystów zagranicznych.

Napisano

> Od jakiegoś czasu robi się wyjątki od tej reguły związane z bezpieczeństwem.

> Bo również i pod zagrożenie bezpieczeństwa można podciągnąć jazdę na kolcach

> po czarnym przeważnie w Polsce asfalcie

> (odśnieżanie jest w PL zupełnie bez porównania lepsze niż w Szwecji)

> Również z powodu bezpieczeństwa od tego roku w Szwecji świadomie rozszerzono

> wymóg posiadania opon zimowych również na auta turystów zagranicznych.

Dokładnie o tym mówi punkt 3 załącznika nr 5 wspomnianej Konwencji Wiedeńskiej -reasumując - Szwed przyjeżdzając do Polski autem wyposażonym w opony z kolcami łamie prawo.

Napisano

> słowo-klucz "takie"

> istnieje coś takiego jak Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym, którą to Polska podpisała w 1988

> roku, a która mówi m. in. o tym, że:

> Quote:

> Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania

> mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z

> rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który

> przejeżdżają.

Należy pamiętać, że wspomniana konwencja dotyczy wyposażenia pojazdu. Natomiast obowiązki kierowcy wynikające z przepisów ruchu drogowego to inna sprawa.

Jeżeli zakaz korzystania z opon z kolcami wynikałby u nas z rozporządzenia o warunkach technicznych pojazdów, to wówczas na mocy konwencji nie dotyczyłby cudzoziemców z krajów sygnatariuszy.

Jeśli przepis ten wynika z przepisów ruchu drogowego zapisanych w ustawie "Prawo o ruchu drogowym" to co innego - wówczas dotyczy on wszystkich pojazdów poruszających się po naszych drogach czyli podobnie jak w przypadku innych przepisów ruchu drogowego (ograniczenia prędkości, zakaz wyprzedzania itp).

Napisano
  • Autor

> Należy pamiętać, że wspomniana konwencja dotyczy wyposażenia pojazdu. Natomiast obowiązki kierowcy

> wynikające z przepisów ruchu drogowego to inna sprawa.

> Jeżeli zakaz korzystania z opon z kolcami wynikałby u nas z rozporządzenia o warunkach technicznych

> pojazdów, to wówczas na mocy konwencji nie dotyczyłby cudzoziemców z krajów sygnatariuszy.

> Jeśli przepis ten wynika z przepisów ruchu drogowego zapisanych w ustawie "Prawo o ruchu drogowym"

> to co innego - wówczas dotyczy on wszystkich pojazdów poruszających się po naszych drogach

> czyli podobnie jak w przypadku innych przepisów ruchu drogowego (ograniczenia prędkości, zakaz

> wyprzedzania itp).

no, w końcu ktoś inteligentny wink.gif

ok.gif

Napisano

nie wiem czy można, ale od 20 lat tak co roku przyjeżdża mój wujek z S i nigdy z tego powodów kłopotu nie miał. Miał kontrole, widzieli opony, ale nic nie mówili, tylko kilku było takich co się pytali czy lepiej się jedzie grinser006.gif

Napisano

> nie wiem czy można, ale od 20 lat tak co roku przyjeżdża mój wujek z S i nigdy z tego powodów

> kłopotu nie miał.

Więcej szczęścia niż rozumu.

Znam przypadki gdy tacy musieli wyrywać kolce kombinerkami na poczekaniu,

albo musieli zostawić auto na przystani promowej go ich w ogóle do Polski z powodu kolców nie wpuścili.

Napisano

> Należy pamiętać, że wspomniana konwencja dotyczy wyposażenia pojazdu. Natomiast obowiązki kierowcy

> wynikające z przepisów ruchu drogowego to inna sprawa.

> Jeżeli zakaz korzystania z opon z kolcami wynikałby u nas z rozporządzenia o warunkach technicznych

> pojazdów, to wówczas na mocy konwencji nie dotyczyłby cudzoziemców z krajów sygnatariuszy.

> Jeśli przepis ten wynika z przepisów ruchu drogowego zapisanych w ustawie "Prawo o ruchu drogowym"

> to co innego - wówczas dotyczy on wszystkich pojazdów poruszających się po naszych drogach

> czyli podobnie jak w przypadku innych przepisów ruchu drogowego (ograniczenia prędkości, zakaz

> wyprzedzania itp).

Jeszcze jako ciekawoste konwencja dopuszcza pewne wyjatki.

Np jesli w kraju rejestracji nie jest wymagany trojkat ostrzegawczy, to inni sygnatariusze konwencji moga od tego samochodu taki trojkat wymagac.

Albo sygnatariusze moga nie dopuscic do ruchu samochodow, ktore maja swiatla ustawione w druga strone (LHD, RHD).

Ale np polskie przepisy takiego wymogu nie uwzgledniaja (mimo ze wg konwencji moga).

Napisano

> Również z powodu bezpieczeństwa od tego roku w Szwecji świadomie rozszerzono

> wymóg posiadania opon zimowych również na auta turystów zagranicznych.

to znaczy co sie zmienilo w tym roku?

bo z tego co kojarze to juz w 2009r obowiazek zimowek dotyczyl tez samochodow zarejestrowanych poza Szwecja

Napisano

> to znaczy co sie zmienilo w tym roku?

> bo z tego co kojarze to juz w 2009r obowiazek zimowek dotyczyl tez samochodow zarejestrowanych poza

> Szwecja

Masz racje, to prawo z 2009 roku.

Zmieniło się to, ze nakazem objęto teraz też ciężarówki i autobusy.

Napisano

W okolicach bieszczad co 3ci ma kolcowane

Napisano

> A to Szwecja nie leży w Europie?

> W Polsce obowiązuje prawo polskie, w Szwecji - szwedzkie. Szweda, który przyjeżdza do Polski

> obowiązuje prawo polskie. Litwina też.

przelozysz kiere anglikom jak przekrocza nasza granice??

Napisano

> przelozysz kiere anglikom jak przekrocza nasza granice??

Jezusie nazareński.... auta z kierownicą po prawej stronie mogą się legalnie poruszać po polskich drogach, nie przejdą natomiast polskiego badania technicznego facepalm%5B1%5D.gif

Przepisy się kłaniają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.