Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Dylemat olejowy

Featured Replies

Napisano

Witam z uwagi iż wymieniałem zimmering na wale to też serwis wymienił olej (dobrze, że nieodpłatnie) no ale zalał mi laćka 10W40 choć zawsze jak sobie zmieniam to leje GM 5W. Przejechałem 500 km i dziś sprawdzam olej jest piękny i klarowny nie zmienił koloru autko ładnie jeździ. Czy jest sens zalewania go teraz na zimę 5W czy poczekać do marze/kwiecień i wtedy go zalać 5W? (olej zmieniam 2 razy w roku). Czy lepiej teraz wlać płukankę spuścić ten i zalać 5W albo zaszaleć i wlać 0W?

Napisano

> Czy jest sens zalewania go teraz na zimę 5W

Nie

Napisano

Ja bym nie zmieniał jeśli auto nie jeździ gorzej niż wcześniej, chyba że masz złe samopoczucie z tego powodu że auto jeździ na "gorszym" oleju. Wiadomo, zdrowie jest bezcenne, więc jak 150zł za extra wymianę oleju na 5W ma poprawić Ci nastrój to stosunkowo niska cena wink.gif

Zrobiłbym po prostu np 10kkm zamiast 15 do następnej wymiany dla świętego spokoju.

Napisano

- to że olej jest czysty i klarowny to akurat nic istotnego, są tacy co twierdzą, że to źle, bo olej nie czyści osadów wink.gif

- każdy nowy olej jest lepszy od starego, więc auto ładnie jeździ. To czy olej jest dobry świadczy trzymanie parametrów pod koniec okresu eksploatacji.

Podsumowując: jeździłbym na tym 10W i zmienił po 10 kkm, tak jak przedmówca radzi.

Napisano

> - to że olej jest czysty i klarowny to akurat nic istotnego, są tacy co twierdzą, że to źle, bo

> olej nie czyści osadów

Skoro jest nowy to jest czysty.

> - każdy nowy olej jest lepszy od starego, więc auto ładnie jeździ. To czy olej jest dobry świadczy

> trzymanie parametrów pod koniec okresu eksploatacji.

> Podsumowując: jeździłbym na tym 10W i zmienił po 10 kkm, tak jak przedmówca radzi.

Osobiście bym nie czekał tylko zmienił tym bardziej, że olej GM kosztuje niewiele.

Napisano

Teoretycznie możesz zostawic, bo obydwie klasy lepkości mieszczą się w zaleceniach producenta.

A praktycznie - posłuchaj, czy silnik nie bedzie się męczył ze startem w ujemnych temperaturach i wtedy podejmij decyzję.

Napisano

po pierwsze jaki masz przebieg w tym samochodzie? jesli masz w miare zdrowy silnik, i szczelny, po 10k zmien z powrotem na full syntetyk i juz, lepiej dla silnika smile.gif

Napisano
  • Autor

> po pierwsze jaki masz przebieg w tym samochodzie? jesli masz w miare zdrowy silnik, i szczelny, po

> 10k zmien z powrotem na full syntetyk i juz, lepiej dla silnika

160kkm silnik chodzi dobrze UPG trzyma śruby na klawiaturze pocą się.

Napisano

> 160kkm silnik chodzi dobrze UPG trzyma śruby na klawiaturze pocą się.

no to mozesz wymienic na syntetyk, ok 200 tys zalewa sie polsyntetykiem. Brał Ci cos olej wczesniej?

Napisano

> ok 200 tys zalewa sie polsyntetykiem.

Nie powielaj mitów facepalm%5B1%5D.gif Jak silnik sprawny to nie ma potrzeby zmieniać lepkości

Napisano

> Nie powielaj mitów Jak silnik sprawny to nie ma potrzeby zmieniać lepkości

jaki silnik jeszcze do tego daewoo jest sprawny po 200 tys? :D

Napisano

> jaki silnik jeszcze do tego daewoo jest sprawny po 200 tys? :D

Co nie zmienia faktu, żebyś nie powielał mitów

Napisano
  • Autor

> no to mozesz wymienic na syntetyk, ok 200 tys zalewa sie polsyntetykiem. Brał Ci cos olej

> wczesniej?

oleju nie bierze.

Napisano

> oleju nie bierze.

to zmien pozniej i tyle smile.gif

Napisano

Sęk w tym, że te silniki akurat są dość przyzwoite, jeśli idzie o trwałość.

Napisano

Genialne facepalm%5B1%5D.gif Jeszcze jakieś argumenty?

Napisano

Zadbany ok.gif

Napisano
  • Autor

Powiem tak w starym autki Marea 1.6 Pb było nakulane prawie 300 tyś jak jakaś baba we mnie wjechała i poszło autko do kasacji.

Taraz w Laćku zbliżam się do 160 tyś. i myślę, że te następne 40 to w półtora do 2 lat pójdzie jak z bicza strzelił.

Jako ciekawostkę podam, że kumpel w A4 4x4 1.8T Pb 98 rocznik ma w tej chwili nakulane 390 tyś. z czego 200 tyś. na gazie i auto dalej śmiga zaczeło teraz brać olej 2 razy turbina robiona ale ile razy już zawieszenie robił to aż szkoda liczyć 270751858-jezyk.gif

Wg. mnie każde auto (nie mówię o nowych 270751858-jezyk.gif np. TSI) może zrobić te 300-400 tyś. ale trzeba dbać i tyle.

Napisano

> Wg. mnie każde auto (nie mówię o nowych np. TSI) może zrobić te 300-400 tyś. ale trzeba dbać i

> tyle.

Zgadzam się z tym całkowicie claps.gif

Napisano

> Wg. mnie każde auto (nie mówię o nowych np. TSI) może zrobić te 300-400 tyś. ale trzeba dbać i

> tyle.

TSI też tyle zrobi, tylko trzeba bardziej dbać. smile.gif

Napisano

> TSI też tyle zrobi, tylko trzeba bardziej dbać.

no ale to juz chyba bardzo trzeba dbać 270751858-jezyk.gifhehe.gif

Napisano

W mojej nexii mial 300kkm i byl sprawny, gdyby nie zatarta pompa wody (oszczednosc przy wymianie rozrzadu) smigalby do dzis smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.