Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda na gazie będzie coraz tańsza

Featured Replies

Napisano

Quote:

W ciągu trzech lat ceny LPG mogą spaść nawet o połowę - informuje "Puls Biznesu".

Wysokie ceny paliw biją kierowców po kieszeni, jednak ci, którzy jeżdżą na LPG, mogą spoglądać w przyszłość z ostrożnym optymizmem.

Według "Pulsu Biznesu" do 2015 r. może być tańszy nawet o połowę. To oznacza, że jego cena może spaść poniżej 2 zł (obecnie litr LPG kosztuje 2,69 zł). Skąd tak optymistyczne prognozy?

— Mamy dużą nadwyżkę strukturalną LPG, która z roku na rok będzie się zwiększać. Rośnie wydobycie i nawet jeśli w najbliższych latach gospodarka światowa odbije, nie będzie w stanie skonsumować takiej ilości LPG. Powstają nowe źródła, znacznie więcej produkują również Algieria i Nigeria — tłumaczył Robert Stępień z Primagaz Central Europe.

WTF icon_eek.gif

z tego co wiem to zbliża się 1 listopada a nie 1 kwietnia grinser006.gif

takich bzdur (że cena spadnie o połowe) to dawno nie czytałem n/t LPG spineyes.gif

ale oby, niech nadwyżką będzie jak największa

Napisano

Nie przejmuj się, to się w tym kraju nigdy nie wydarzy.

Normalnym działaniem w takiej sytuacji jest obniżka cen przez obniżkę marży i pójście w ilość. U nas bardziej będzie opłacało się postawić gdzieś po środku pola jakiś wysoki palnik i wypalać nadwyżkę, niż obniżyć cenę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> po środku pola jakiś wysoki palnik i wypalać nadwyżkę, niż obniżyć cenę.

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifok.gif

Napisano

Podniosłeś mnie na duchu i dodałeś trochę optymizmu zlosnik.gif

Właśnie wczoraj odebrałem Asterkę od gaziarza z nową instalką.

Napisano

> Rośnie

> wydobycie i nawet jeśli w najbliższych latach gospodarka światowa odbije, nie będzie w stanie

> skonsumować takiej ilości LPG. Powstają nowe źródła, znacznie więcej produkują również

> Algieria i Nigeria — tłumaczył Robert Stępień z Primagaz Central Europe.

Czy oni aby na pewno mają na myśli LPG hmm.gif

Napisano

Chyba nie, bo LPG się nie wydobywa smile.gif Jak wiadomo jest to jeden z produktów krakingu ropy. Nie może przybywać LPG bez przybywania benzyny, czyli proporcje cenowe i podażowe zostaną zachowane.

Napisano
  • Autor

> Chyba nie, bo LPG się nie wydobywa Jak wiadomo jest to jeden z produktów krakingu ropy. Nie może

> przybywać LPG bez przybywania benzyny, czyli proporcje cenowe i podażowe zostaną zachowane.

chyba nie do końca

Quote:

LPG uzyskiwany jest jako produkt uboczny przy rafinacji ropy naftowej. Niewielkie jego ilości otrzymuje się także ze złóż gazu ziemnego, zwykle na początku uruchamiania nowego odwiertu. W skali światowej szacuje się, że prawie 60% globalnej produkcji LPG pochodzi z wydobycia naturalnego, zaś pozostała część z procesów rafineryjnych.

za wiki

jeśli tak jest 60% to faktycznie sporo hmm.gif

gdzieś czytałem że najwięcej go jest przy "uruchamianiu" złoża hmm.gif

Napisano

I weź tu uwierz mediom. Większych bzdur to chyba nigdy nie czytałem. Za wypisywanie takich wyssanych z palca historyjek to powinni zwolnić dziennikarza. passed_out.gifangryfire.gif

Napisano

> I weź tu uwierz mediom. Większych bzdur to chyba nigdy nie czytałem. Za wypisywanie takich

> wyssanych z palca historyjek to powinni zwolnić dziennikarza.

Dlaczego? Przecież napisał artykuł, który wiele osób przeczytało, wiele osób go komentuje w internecie, reklamy się sprzedają itd.

A utrata wiarygodności to inna bajka.

Niestety ludzi, który będą dalej czytać bezkrytycznie PB nie brakuje, więc...

Jedyna metoda metoda to nie czytać takich tytułów, spadną wpływy z reklam to może(choć sam w to nie wierzę)...

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.