Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z centralnym zamkiem - PII

Featured Replies

Napisano

Zanabyłem kilka dni temu PII z 2002 roku, ale pojawił się problem z centralnym zamkiem. Problem polega na tym że podczas zamykania często zdarza się że drzwi się zamykają po czym po sekundzie znów otwierają... czasem dzieje się tak 2 - 3 razy zanim faktycznie drzwi się zamkną...

Miał ktoś podobny problem? Może jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny?

Napisano

siłownik master od strony kierowcy do wymiany ok.gif

Napisano
  • Autor

> siłownik master od strony kierowcy do wymiany

R U sure?

Jeśli tak to gdzie to zakupić. Tanio i szybko smile.gif

Napisano

u mnie tak wlasnie objawiał sie pad mastera.

w katowicach na kostuchnej jest sklep z częściami do alarmów. Ale nie wiem czy oryginalny centralny nie ma jakiegos fikuśnego tego mastera...

Napisano

> u mnie tak wlasnie objawiał sie pad mastera.

> w katowicach na kostuchnej jest sklep z częściami do alarmów. Ale nie wiem czy oryginalny centralny

> nie ma jakiegos fikuśnego tego mastera...

siłownik centralnego jest zintegrowany z zamkiem.

Napisano

> siłownik centralnego jest zintegrowany z zamkiem.

siłownik jest częścią wymienną, a to że jest przykręcony do zamka a nie np. do drzwi to inna sprawa

Napisano

> siłownik jest częścią wymienną, a to że jest przykręcony do zamka a nie np. do drzwi to inna sprawa

Może i wymienną ale napewno nie w aso.

286401256-czamek.JPG

post-143430-14352517823302_thumb.jpg

Napisano
kupujesz na allegro od reki - zdaje sie, ze to jest w 100% taki sam jak do seja...
Napisano

> kupujesz na allegro od reki - zdaje sie, ze to jest w 100% taki sam jak do seja...

Nie jest taki sam, a do tego PII 3D ma inne zamki w przednich drzwiach niz 5D.

Napisano

A moze po prostu czasem klamka ci nie odskakuje tzn zostaje w pozycji jakby ktoś ją ciągnąl i drzwi otwierał? U mnie tak zachowuje się centralny jesli to sie zdarzy (tzn otwiera sie po chwili) - klamke wtedy nalezy recznie przymknąć:). Nieodskakiwanie klamki to czesta usterka w Punto - nalezy przeczyscic mechanizm, przeszlifować ewentualna rdze. Albo napiskac jakiego WD - ale to pomaga na krótko

Napisano

> PII 3D ma inne zamki w przednich drzwiach niz 5D.

i tylko dlatego siłowniki CZ miałyby być inne w 3D niż w 5D?

Napisano

> Nie jest taki sam, a do tego PII 3D ma inne zamki w przednich drzwiach niz 5D.

mowa i silowniku, ktory latwo wymienic, a nie o calym zamku.

Napisano

> napiskac jakiego WD

WD40 nadaje sie do napsikania do starej klódki, zeby ja otworzyc i wywalic. nadaje sie do rozruszania zastanaych zawiasow, itp. ale do "trwalego" zmarowania nie nadaje sie, a w zasadzie szkodzi. wysycha i jest jeszcze gorzej niz bylo wczesniej...

Napisano
  • Autor

> Centralny fabryczny czy dokladany?

fabryczny jak to w wersji GO

Napisano
  • Autor

> A moze po prostu czasem klamka ci nie odskakuje tzn zostaje w pozycji jakby ktoś ją ciągnąl i drzwi

> otwierał? U mnie tak zachowuje się centralny jesli to sie zdarzy (tzn otwiera sie po chwili) -

> klamke wtedy nalezy recznie przymknąć:). Nieodskakiwanie klamki to czesta usterka w Punto -

> nalezy przeczyscic mechanizm, przeszlifować ewentualna rdze. Albo napiskac jakiego WD - ale to

> pomaga na krótko

niestety to nie to smile.gif

Napisano
  • Autor

> kupujesz na allegro od reki - zdaje sie, ze to jest w 100% taki sam jak do seja...

to pasuje czy nie? smile.gif bo strasznie mnie ta usterka denerwuje

Napisano

> mowa i silowniku, ktory latwo wymienic, a nie o calym zamku.

Przy fabrycznym c.z. silownik nie wystepuje oddzielnie tylko z calym zamkniem, przynajmniej w ASO. Podobnie jest Pandzie, silnik jest wmontowany w zamek. Co innego gdy ktos dokladal centralny zamek. Wersja GO ma fabryczny.

Napisano

> niestety to nie to

Moze wyjmij zamek to sam dopatrzysz sie usterki. Na poczatek go oczyscic, przesmarowac i przejrzec styki. Skoro sie otwiera i zamyka, to sam silnik silownika raczej jest ok.

Napisano

> Przy fabrycznym c.z. silownik nie wystepuje oddzielnie tylko z calym zamkniem, przynajmniej w ASO.

> Podobnie jest Pandzie, silnik jest wmontowany w zamek. Co innego gdy ktos dokladal centralny

> zamek. Wersja GO ma fabryczny.

kolejny raz piszesz bzdury. prosze: pierwszy z brzegu link: [LiNK]

na allegro widzialem po 30zl silowniki, a do tego wymienialem sam w swoim Punto II, wiec dementuje Twoje informacje: jest wymienny i da sie wymienic i nie jest to jeden element.

a co do kolegi pytajacego, to proponuje wyjac zamek i sprawdzic sprezynke, ktora jest w zamku - odpowiada ona za utrzymywanie mechanizmu w pozycji otwarty-zamkniety. jesli sie zlamie (ja tak mialem), to rygiel opada i inicjuje otwarcie zamka. jak znajde zdjecie, to wrzuce, bo robilem...

EDiT: zdjecie - chodzi o te okragla sprezyne, ktora trzymam szczypcami:

286417169-zamek_punto.jpg

post-67522-14352517843549_thumb.jpg

Napisano

> kolejny raz piszesz bzdury. prosze: pierwszy z brzegu link: [LiNK]

> na allegro widzialem po 30zl silowniki, a do tego wymienialem sam w swoim Punto II, wiec dementuje

> Twoje informacje: jest wymienny i da sie wymienic i nie jest to jeden element.

A czy zauwazyles takie slowo jak ASO? smirk.gif Tam jest dostepny caly zamek, ePER nie przewiduje silownika.

Na allegro sa podrobki albo uzywki i jesli mialbym wybierac, to wole te drugie.

Napisano

> A czy zauwazyles takie slowo jak ASO?

zauwazylem, ze to ostatnia deska ratunku, zeby wycofac sie z watku z twarza. tylko, ze autor watka nie pytal o naprawe w ASO. rotfl...

Napisano

> zauwazylem, ze to ostatnia deska ratunku, zeby wycofac sie z watku z twarza. tylko, ze autor watka

> nie pytal o naprawe w ASO. rotfl...

Ja sie wyleczylem z napraw na podrobkach i zamiennikach, niezaleznie czy to czesci mechaniczne czy elektryczne. Wole zrobic raz, a porzadnie.

A jakiego wyboru dokona autor watku, to juz jego decyzja.

Napisano

> Ja sie wyleczylem

ciesze sie, ale pisz o tym w stosownym miejscu, szczegolnie jako moderator kacika technicznego.