Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

????? PRZEGUB wewnetrzny od Vectra C do CROMY ?????

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszysktich

W kolejnym poscie chcialbym zadac pytanie, czy ktos robil przymiarki do wymiany przegubow wewnetrznych od Vectry C?

Sa dostepne bez problemu a tam siedzi dokladnie ten sam motor i skrzynia, zreszta to samo to Saab 1.9 CDTI. Zewnetrzne pasuja na 100% a co z wewnetrznymi ??

Pytam bo tak jak czesc mam problem z kolyszacym sie samochodem i drganiami na kierownicy (teraz na 16 tkach mniejszze) ale na 17 tkach czuc to bardzo.. Czy jestescie w stanie sprawdzic ile zebow, dlugosci itd ???

Pozdrawiam i dziekuje za ew. podpowiedzi!

PS Po weekendzie bede wymienial, napisze czy pasowal..

Napisano

> Witam serdecznie wszysktich

> W kolejnym poscie chcialbym zadac pytanie, czy ktos robil przymiarki do wymiany przegubow

> wewnetrznych od Vectry C?

> Sa dostepne bez problemu a tam siedzi dokladnie ten sam motor i skrzynia, zreszta to samo to Saab

> 1.9 CDTI. Zewnetrzne pasuja na 100% a co z wewnetrznymi ??

> Pytam bo tak jak czesc mam problem z kolyszacym sie samochodem i drganiami na kierownicy (teraz na

> 16 tkach mniejszze) ale na 17 tkach czuc to bardzo.. Czy jestescie w stanie sprawdzic ile

> zebow, dlugosci itd ???

> Pozdrawiam i dziekuje za ew. podpowiedzi!

> PS Po weekendzie bede wymienial, napisze czy pasowal..

O ile mi wiadomo to Vectra mi inne skrzynie niż Croma.

Pooglądaj na allegro skrzynie do tego i do tego, porównaj.

Temat tych półosi jest wnerwiający, sam pod koniec użytkowania wymieniłem kielich i krzyżak półosi krótkiej lewej, a mój poprzednik całą półoś prawą, dopiero wtedy znikł obiaw ,,telepania'' podczas przyśpieszania.

Niestety usterka kosztowna.

Napisano
  • Autor

Witam

@arek - dzieki za info, troche ciezko bez modelu z tych zdjec, zadzwonie tam dzisiaj.

@pepcio - ale nie ma kielicha do przegubu wewnętrzenego, jest tylko krzyzak....wiec albo cala polos, albo nic. przeguby zewnetrzne sa dokladnie takie same jak w Vectra C i Saab. Ale tu rozchodzi sie o wewnetrzne....

Tak czy inaczej robie przymiarke, chyba ze przegubiarze jasno mi powiedza, ze to nie bedzie pasowac...jest polos lobro to vectry za 600 zl ale przy cenie przegubu wenetrznego ~200 zł to i tak mega kasa.

Furka wlasnie polecialem i wrocilem do Wisły (z W-wy) miodzio, 4 osoby i 6.5 litra, na S7 tempomat, hamulce 305mm hamowaly jak brzytwa devil.gif....udany samochod tylko ta poloska smile.gif

Napisze jeszcze co wyszlo podczas wymiany lub z rozmow ze sklepami.

Napisano

> Witam

> @arek - dzieki za info, troche ciezko bez modelu z tych zdjec, zadzwonie tam dzisiaj.

> @pepcio - ale nie ma kielicha do przegubu wewnętrzenego, jest tylko krzyzak....wiec albo cala

> polos, albo nic. przeguby zewnetrzne sa dokladnie takie same jak w Vectra C i Saab. Ale tu

> rozchodzi sie o wewnetrzne....

> Tak czy inaczej robie przymiarke, chyba ze przegubiarze jasno mi powiedza, ze to nie bedzie

> pasowac...jest polos lobro to vectry za 600 zl ale przy cenie przegubu wenetrznego ~200 zł to

> i tak mega kasa.

> Furka wlasnie polecialem i wrocilem do Wisły (z W-wy) miodzio, 4 osoby i 6.5 litra, na S7 tempomat,

> hamulce 305mm hamowaly jak brzytwa ....udany samochod tylko ta poloska

> Napisze jeszcze co wyszlo podczas wymiany lub z rozmow ze sklepami.

Jeśli piszesz o półosi długiej (prawej) to faktycznie nie da się dokupić samego kielicha bo to element jednej z części półosi (tylko cała półoś, lub krzyżak)

Jeśli piszesz o krótkiej półosi (lewej) można dokupić sam kielich i krzyżak (osobno) nie trzeba kupować całej półosi. Wymieniałem to u siebie więc wiem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za to info ok.gif - jak zidentyfikowac ta czesc? Od innego modelu pasuje kielich, masz cos wiecej?

Ja ustalilem, ze (w takim razie prawy) przegub nie pasuje od vectry c ani saab, pozostaje wymiana na nowa :/

Napisano

> Dzieki za to info - jak zidentyfikowac ta czesc? Od innego modelu pasuje kielich, masz cos

> wiecej?

> Ja ustalilem, ze (w takim razie prawy) przegub nie pasuje od vectry c ani saab, pozostaje wymiana

> na nowa :/

chętnie poczekam czy uda ci się rozwiązać problem.. tez mnie to wkurza, tylko nadal nie wiem który strona, lewa czy prawa frown.gif a to że półoś od vectry c nie pasuje, to już wiem z innego forum... ktoś pisał, że pasuje od stillo.. ale pewnie cena nowej w aso tak samo wysoka.

edit: http://polosie.home.pl/pl/p/OPEL-Vectra-C-Signum-DTI-CDTi-Przegub-wewnetrzny/291

piszą, że:

Przegub wewnętrzny - OPEL Vectra C, Signum

Strona Prawa, Lewa

1,9 CdTi (88kW) Z19DT --- 04/02-05

1,9 CdTi (110kW) Z19DTH --- 04/02-05

2,2 16V DTi (92kW) Y22DTR --- 10/03->

2,2 16V GTSDTi (92kW) Y22DTR --- 08/02->

oraz SAAB 9-3(88kW)i(110kW) 1,9 TiD (YS3F) 09/04-->

425zł za szt, ... trzeba zadzwonić.