Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo Abarth - olej

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie wiem, jakiej specyfikacji lać olej do mojego Stilo, ponieważ w książce z roku 2001 jest napisane olej 10w40 natomiast w książce z 2006r zalecany olej to 10w60. Zastanawiam się czy są jakieś różnice konstrukcyjne w tych silnikach czy zalecają taki po tym jak kilka silników się wysypało na 10w40 (panewki). Dodam jeszcze ze poprzedni właściciel jeździł na, 10w60 ale książkę mam jeszcze starą wiec zalałem 10w40 shella wg niej, ale teraz się zacząłem zastanawiać, co i jak.

Poproszę o pomoc w tej kwestii auto ma przejechane 100kkm i jest z 2002r.

Napisano

> Witam

> Nie wiem, jakiej specyfikacji lać olej do mojego Stilo, ponieważ w książce z roku 2001 jest

> napisane olej 10w40 natomiast w książce z 2006r zalecany olej to 10w60. Zastanawiam się czy są

> jakieś różnice konstrukcyjne w tych silnikach czy zalecają taki po tym jak kilka silników się

> wysypało na 10w40 (panewki). Dodam jeszcze ze poprzedni właściciel jeździł na, 10w60 ale

> książkę mam jeszcze starą wiec zalałem 10w40 shella wg niej, ale teraz się zacząłem

> zastanawiać, co i jak.

> Poproszę o pomoc w tej kwestii auto ma przejechane 100kkm i jest z 2002r.

ja leje 10w40 (czy dobrze? nie wiem) 80kkm wytrzymało a na budziku 180kkm

w tym przedziale mogę odradzić olej Valvoline - nieradzi sobie z temperaturą

Pilnuj stanu oleju, temperatury i wymieniaj go często a panewki będą ok.

Napisano

Może nie mam 2.4 ale tą samą konstrukcje 5R-Turbo, ja zdecydowanie polecam valvoline R1 10/60, mam wskaźnik ciś oleju i na max rozgrzanej oliwie wskazuje 2.6bara, na 10/40 - 2.4b do tego lepiej sobie radzi z max temp. oleju wink.gif

Znajomy obecnie testuje motula 20/60,

Napisano
  • Autor

> Może nie mam 2.4 ale tą samą konstrukcje 5R-Turbo, ja zdecydowanie polecam valvoline R1 10/60, mam

> wskaźnik ciś oleju i na max rozgrzanej oliwie wskazuje 2.6bara, na 10/40 - 2.4b do tego lepiej

> sobie radzi z max temp. oleju

> Znajomy obecnie testuje motula 20/60,

A zimą czuć różnice między tymi olejami? Ja jestem przekonany, że 10w60 lepiej chroni silnik, ale rozgrzany a jak wygląda to zimą na zimnym silniku?

Napisano

> A zimą czuć różnice między tymi olejami? Ja jestem przekonany, że 10w60 lepiej chroni silnik, ale

> rozgrzany a jak wygląda to zimą na zimnym silniku?

Zdecydowanie poprawia zimny start, nasze silniki cierpią na syndrom panewkowy i zawsze po odpaleniu trzymam go na jałowym około 3min, potem w trakcie jazdy nagrzewam do minimum 40stopni i but :D

Napisano

> A zimą czuć różnice między tymi olejami? Ja jestem przekonany, że 10w60 lepiej chroni silnik, ale

> rozgrzany a jak wygląda to zimą na zimnym silniku?

Dedykowanym olejem do tego silnika jest Selenia Racing 10w60. Można poeksperymentować z olejami o lepkości 10w50, natomiast wszystko co ma przed w mniej niż 10, należy sobie odpuścić, ze względu na pasowanie silnika.

Napisano

Myślę że nie ma znaczenia czy 10W40 czy 10W60.

Lałem ten i ten żadnych efektów ubocznych nie stwierdziłem ( brał tyle samo oleju zlosnik.gif )

Napisano
  • Autor

Kupiłem dzisiaj 10w60 shella. Może trochę mniej będzie popijał tej oliwy, bo 10w40 2,5 literka mi wciągnął na 10kkm. A tak z ciekawości ile wam Abarthy oleju biorą.

Napisano

> Może nie mam 2.4 ale tą samą konstrukcje 5R-Turbo, ja zdecydowanie polecam valvoline R1 10/60, mam

> wskaźnik ciś oleju i na max rozgrzanej oliwie wskazuje 2.6bara, na 10/40 - 2.4b do tego lepiej

> sobie radzi z max temp. oleju

> Znajomy obecnie testuje motula 20/60,

Radzić sobie może radzi (pompa oliwy) ale ja mam na myśli odprowadzanie ciepła.

Mobile1 - ciężko było go przegrzać w mieście

Valvoline - bardzo szybko łapał temperaturę, w upałach nawet w trasie umiał niesamowicie się rozgrzewać.

Castrol Magnatec - zachowuję się podobnie do Mobile 1 - szybko łapie temp ale nie przegrzewa się.

Napisano
  • Autor

Moje odczucia po wymianie smile.gif

Nie zauważyłem cichszej pracy silnika jest dokładnie tak samo, czyli cicho smile.gif

Ciśnienie na rozgrzanym silniku skoczyło o dwie kreski na wskaźniku ciśnienia

Temperatura oliwy bardzo długo wzrasta przy normalnej jeździe mam jedną kreskę rzadko dwie, natomiast przy butowaniu nie przekracza połowy skali, czyli dwie kreseczki, na poprzednim oleju bywały i trzy.

Co do spalania oleju się nie wypowiem, bo dopiero 3setki za mną.

Napisano

Jeżdżę na Castrol Edge Sport 10w60 i jest ok. Ale mam problem z odczytem poziomu oleju na bagnecie - czy olej jakoś mało widoczny, czy może ten typ tak ma? Macie jakieś patenty?

Napisano

> Jeżdżę na Castrol Edge Sport 10w60 i jest ok. Ale mam problem z odczytem poziomu oleju na bagnecie

> - czy olej jakoś mało widoczny, czy może ten typ tak ma? Macie jakieś patenty?

czyściutki olej 270751858-jezyk.gif

wszystko zależy jak włożysz bagnet (miarka zanurza się w oleju pod ukosem - z jednej strony będzie połowa z drugiej min)

ja widzę dobrze ile mam oleju.

Nawet jak jest czysty jest widzialny.

p.s.

może nie masz oleju grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżdżę na Castrol Edge Sport 10w60 i jest ok. Ale mam problem z odczytem poziomu oleju na bagnecie

> - czy olej jakoś mało widoczny, czy może ten typ tak ma? Macie jakieś patenty?

Też miałem problem z odczytem, ale jakoś sobie radze.

Wkładam bagnet wytarty do sucha i jak tylko go wsadzę do końca szybko wyciągam nie czekam nawet sekundy. Po wyciągnięciu po jednej stronie masz więcej a po drugiej mniej i ta właśnie strona pokazuje aktualny stan. Natomiast jak masz oleju na maxa to pokazuje po obu stronach tak samo.

A jeszcze, co zauważyłem to po jeździe po odczekaniu 10 min na bagnecie jest zawsze min albo nawet suchy bagnet, dopiero po nocy pokazuje stan faktyczny. Długo zlatuje do miski.

Napisano

> Moje odczucia po wymianie

> Nie zauważyłem cichszej pracy silnika jest dokładnie tak samo, czyli cicho

> Ciśnienie na rozgrzanym silniku skoczyło o dwie kreski na wskaźniku ciśnienia

> Temperatura oliwy bardzo długo wzrasta przy normalnej jeździe mam jedną kreskę rzadko dwie,

> natomiast przy butowaniu nie przekracza połowy skali, czyli dwie kreseczki, na poprzednim

> oleju bywały i trzy.

> Co do spalania oleju się nie wypowiem, bo dopiero 3setki za mną.

Super, najważniejsze to ciś. oleju i lepsze radzenie sobie z temp. oliwy ok.gif