Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewóz rocznego dziecka PKSem

Featured Replies

Napisano

Czy jest możliwość przejazdu z rocznym dzieckiem autobusem liniowym?

Jak? Na rękach? Z własnym fotelikiem?

Napisano

> Czy jest możliwość przejazdu z rocznym dzieckiem autobusem liniowym?

> Jak? Na rękach? Z własnym fotelikiem?

O ile mi wiadomo to w pojazdach komunikacji zbiorowej nie ma obowiązku posiadania fotelika.

Pozostaja wiec metody jak dawniej.

Napisano

> Czy jest możliwość przejazdu z rocznym dzieckiem autobusem

Nie słyszałem o zakazie. Fotelik dla takiego malca to za dużo powiedziane - kołyska z rączką do przenoszenia...

Napisano
  • Autor

> Nie słyszałem o zakazie. Fotelik dla takiego malca to za dużo powiedziane - kołyska z rączką do

> przenoszenia...

no takie cos jak mam w aucie. Tylko znajdź w autobusie pasy bezpieczeństwa no.gif

Napisano

> Nie słyszałem o zakazie. Fotelik dla takiego malca to za dużo powiedziane - kołyska z rączką do przenoszenia...

Czyli wygodne dla dziecka i przy noszeniu dla rodzica

- dodatkowo nowsze autokary maja juz pasy, bedzie OK

Napisano

> no takie cos jak mam w aucie. Tylko znajdź w autobusie pasy bezpieczeństwa

W starych nie ma, ale skoro moje pokolenie jakos przezylo wojaze PKSem i nie tylko bez fotelikow, to jestduze prawdopodobienstwo, ze raz na jakis czas wspolczesny bajtel tez calo przejedzie.

Ostatnio, faktycznie, troche tych katastrof autobusowych bylo.

Napisano

> no takie cos jak mam w aucie. Tylko znajdź w autobusie pasy bezpieczeństwa

od 2006r wszystkie turystyki musza miec pasy,

a jesli sa starsze i nie maja to miec nie musza, ale nie dostana 100ki

Napisano

> Czyli wygodne dla dziecka i przy noszeniu dla rodzica

> - dodatkowo nowsze autokary maja juz pasy, bedzie OK

co z tego ze maja pasy jak nie istnieja foteliki ktore sa homologowane do autobusowych foteli.

cale szczescie na poczatku tego roku zmienili PoRD i nie sa juz wymagane foteliki w autobusach.

Napisano

> Powiedz to tym z pod Kokoszek w Gdańsku

Quote:

Autobus był przepełniony - zamiast 51 pasażerów, jakich maksymalnie mógł zabrać (39 na miejscach siedzących i 12 na stojących) jechało w nim 75 osób (w tym kierowca).

frown.gif

Napisano

> Powiedz to tym z pod Kokoszek w Gdańsku

Sadzisz, ze przy takiej liczbie ofiar smiertelnych dziecko w foteliku by przezylo?

Moze i tak, przynajmniej szanse mialoby wieksze, ale jak sila wyrywa siedzenia, autobus kladzie sie na bok/dach, to marne szanse.

Wydaje mi sie, ze wieksza szansa jest, ze dziecko przezyje podroz w PKS-ie bez pasow i fotelika niz w aucie osobowym z calym oprzyrzadowaniem.

Napisano

> Wydaje mi sie, ze wieksza szansa jest, ze dziecko przezyje podroz w PKS-ie bez pasow i fotelika niz

> w aucie osobowym z calym oprzyrzadowaniem.

Odnosząc do ilości wypadków pewnie szanse na wypadek w PKSie są mniejsze niż w osobówce, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że niezależnie, czy jedzie się osobówką, czy autobusem, to fizyka zderzenia pozostaje taka sama.

W autobusach bez pasów bezpieczeństwa pasażerowie są pewnie jakimś cudem chronieni przed zasadami dynamiki i jak raz na kilka/kilkanaście lat pełny autobus trafi w drzewo, czy budynek przy 70km/h to z pasażerów robi się kebab. To, że pasy w pewnych sytuacjach nie są wymagane, niczego nie zmienia przy wypadku, który o wiele rzadziej, ale jednak może się wydarzyć.