Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault master - spalanie

Featured Replies

Napisano

Trasa Bydgoszcz - Białystok. Bez efektów specjalnych, ok. 100 km/h - prędkość utrzymywana na w miarę stałym poziomie. Sfajczył ok. 9 l na 100 km. To dużo, czy mało jak na mastera? W porównaniu z lublinem to wręcz śmiesznie mało, ale słyszałem, że przy takiej jeździe powinien spalić ok. 7 - 7,5. Czy ktoś potwierdza bądź zaprzecza?

Napisano

Jaki silnik, ile koni, jaka zabudowa, ile na pace, pod wiatr czy z wiatrem ??

Napisano

> Jaki silnik, ile koni, jaka zabudowa, ile na pace, pod wiatr czy z wiatrem ??

100KM 2.5cdti z 2005, jakieś 700kg na pace, blaszak L3H2 na trasie 1500km UK-PL, prędkość 100-110km/h na autostradzie (jakieś 1200km) + reszta normalnymi polskimi drogami krajowymi spalił średnio 9l/100km.

Napisano

> 100KM 2.5cdti z 2005, jakieś 700kg na pace, blaszak L3H2 na trasie 1500km UK-PL, prędkość

> 100-110km/h na autostradzie (jakieś 1200km) + reszta normalnymi polskimi drogami krajowymi

> spalił średnio 9l/100km.

7,5 to pewnie na pusto i wersja nie podwyzszona w dodatku po prostej drodze

Napisano
  • Autor

> Jaki silnik, ile koni, jaka zabudowa, ile na pace, pod wiatr czy z wiatrem ??

Silnik 2,5, brygadówka, paka pusta. Kierunku i prędkości wiatru co prawda nie zmierzyłem, ale kolor auta oceniam jako biały.

Napisano
  • Autor

> 100KM 2.5cdti z 2005, jakieś 700kg na pace, blaszak L3H2 na trasie 1500km UK-PL, prędkość

> 100-110km/h na autostradzie (jakieś 1200km) + reszta normalnymi polskimi drogami krajowymi

> spalił średnio 9l/100km.

Lublin 3354 (skrzyniowy z plandeką, długa paka) w podobnych warunkach zjadł 14/100 sick.gif

Napisano
  • Autor

> 7,5 to pewnie na pusto i wersja nie podwyzszona w dodatku po prostej drodze

No, to ile więcej powinna spalić brygadówka bez plandeki na szesnastkach? Podobno zmniejszenie prędkości w trasie do 80 km/h daje trochę oszczędności. Skrzynia jest sześciobiegowa i korzystałem z tego również.

Napisano

No to ładnie spalił. Moi kierowcy w blaszce przy podobnych warunkach i Vmax do 110 (gps) spalają 9,5 - 10. Prawdą jest, że obniżenie Vmax do 80-90 daje wynik około 8-8,5l. W 7,5 to nie uwierze nigdy bez wzlędu na silnik (100, 120 czy 150km), no chyba że chwilowe w sprzyjających warunkach.

Napisano

> Trasa Bydgoszcz - Białystok. Bez efektów specjalnych, ok. 100 km/h - prędkość utrzymywana na w

> miarę stałym poziomie. Sfajczył ok. 9 l na 100 km. To dużo, czy mało jak na mastera? W

> porównaniu z lublinem to wręcz śmiesznie mało, ale słyszałem, że przy takiej jeździe powinien

> spalić ok. 7 - 7,5. Czy ktoś potwierdza bądź zaprzecza?

7,5-8,5 pali Trafic, z 2t ogonem sfajczyl 11l.

Napisano

W Movano (Master) 2.8 dti 114km L1H2 udało mi się zejść do 7,5 ltr/100km i to jeżdżąc miasto / trasa - pół na pól. Ale to była jazda 70km/h i przewidywanie toru jazdy innych użytkowników.... cool.gif

Realnie można liczyć 9l/100km na trasie na pusto oraz 10-13l/100km z ładunkiem.

Choć tez zdarzały się też przypadki kiedy spalił 25l/100km (start i zatrzymanie z ładunkiem hihihi)

Napisano

Ja Masterem dci150 z kontenerem 8 paletowym jako średnie spalanie przyjmuję 10L/100km. Najczęściej wychodzi mi mniej niż 10 są to wyniki 9,6 - 9,8. Czasami jest też 10,2 - 10,4 ale to wyjątkowo rzadko. Rekord z trasy 380 km to 8,3L/100km.

Napisano

tyle powinien spalić, ale przy prędkości około 70km i ze skrzynią 6 biegową zlosnik.gif

Napisano

> Sfajczył ok. 9 l na 100 km. To dużo, czy mało jak na mastera?

Normalnie. U mnie średnie spalanie dla Mastera wynosi 9,5-10,5 litra - w zależności od tego, czy przeważają krótkie dystanse, czy ciut dalej się jedzie. Auto nie służy do transportu, kurierki itp. - wozi sprzęt za wiertnicą + czasem przewozi się nim trochę innego sprzętu.

> W porównaniu z lublinem to wręcz śmiesznie mało,

Dokładnie tak ok.gif

> ale słyszałem, że przy takiej jeździe powinien spalić ok. 7 - 7,5.

Może na pusto, z wiatrem, 70-80 km/h na 6. biegu smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Trasa Bydgoszcz - Białystok. Bez efektów specjalnych, ok. 100 km/h - prędkość utrzymywana na w

> miarę stałym poziomie. Sfajczył ok. 9 l na 100 km. To dużo, czy mało jak na mastera? W

> porównaniu z lublinem to wręcz śmiesznie mało, ale słyszałem, że przy takiej jeździe powinien

Trochę późno, ale...

Furgon L2H2, 2,5 dCi 125 KM, na dachu kogut, na plecach niewielki warsztat, tak koło 300 kilo toto waży.

Biały :-)

Trasa Wrocław - Warszawa, przez Ostrów Wlkp, - Kalisz - Koło - A2

Autostradą tak ok 120 km/h, bo zawieszenie troszkę już wytłuczone i się telepał po drodze.

6,8 (sześć koma osiem).

Z komputera - rzeczywistego nie miałem możliwości wyliczyć, ale z doświadczenia - mocno zbliżone.