Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MkIII hamulce tył

Featured Replies

Napisano

Korzystając dziś z braku deszczu zlosnik.gif zmieniłem klocki z tyłu.

Objawy przed wymianą:

- wysoko tzrymający ręczny

- czasami popiskiwały klocki w lewym tylnym.

Odnośnie pisków - w wakacje rozebrałem i wyczyściłem klocki i jarzmo. Odkryłem wtedy, że jeden klocek jest zjedzony w klina, a drugiego niewiele zostało. Kupiłem klocki i dziś zmieniłem.

I teraz tak po wymianie:

- ręczny dalej trzyma wysoko. Jak go poprawić?

- mam wrażenie, że pedał hamulca jest bardziej miękki niż był. Pewnie nowe klocki nie hamują całą powierzchnią, ale częścią (wymiana tarcz mnie czeka???)

- podczas hamowania czuję bicie pod nogą.

Co znalazłem w prawym kole (wcześniej nieruszanym) - gumka osłaniająca tłoczek jest pęknięta. Tłoczek ciężko chodzi, ale potraktowanie go WD40 pomogło i wycofałem go. Muszę teraz pilnować poziomu płynu, czy nie zwiewa.

W razie draki - da się same gumki powymieniać czy cały zacisk?

Płyn oczywiście odciągałem w miarę wsuwania tłoczków.

Jakieś sugestie?

Napisano

Gumki są do kupienia wnzestawie z innymi gumowymi elementami zacisku

Co do ręcznego to nie pamietam gdzie była regulacja czy przy dźwigni czy od spodu ale na bank jest

Tutaj ręczny jest "hydrauliczny" wiec ilośc okladzin nie wpływa na skok dźwigni

Podjedz do jakiegos diagnostycznych albo warsztatu i zmierz jakie bicie maja tarcze

Napisano
  • Autor

> Gumki są do kupienia wnzestawie z innymi gumowymi elementami zacisku

Narazie rzuciłem okiem w jednym sklepie internetowym - mają zestawy naprawcze do MDO ale na przód... Przejdę sie poszukać w normlanych sklepach.

> Co do ręcznego to nie pamietam gdzie była regulacja czy przy dźwigni czy od spodu ale na bank jest

> Tutaj ręczny jest "hydrauliczny" wiec ilośc okladzin nie wpływa na skok dźwigni

Samoregulator jest chyba w zacisku - dlatego trzeba wkręcać i dociskać jednocześnie tłoczek. Pewnie czeka mnie rozebranie zacisku, a co za tym idzie - samoregulatora. Wtedy pewnie się dowiem, jak to działa smile.gif

> Podjedz do jakiegos diagnostycznych albo warsztatu i zmierz jakie bicie maja tarcze

Spróbuję jutro zmierzyć tę tarczę, która miała "na sobie" bardziej zjedzone klocki. Wg książki min to 10,2mm.

Napisano

tyl sie zapieka w mk3 standardowo, tak juz we fabryce go zrobili

regulacji nie ma bo jest auto zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tyl sie zapieka w mk3 standardowo, tak juz we fabryce go zrobili

> regulacji nie ma bo jest auto

Czyli jak zregeneruję ten zacisk, który ma pękniętą gumkę, to i samoregulator powinien ustawić ręczny?

Napisano

tak

zalozysz nowe klocki, kilka razy przyhamujesz to sie samo ustawi

Napisano
  • Autor

> tak

> zalozysz nowe klocki, kilka razy przyhamujesz to sie samo ustawi

Narazie po przejechaniu kilkudziesięciu km bicie ustało. Pewnie się ułożyło.

Byłem w dwóch sklepach moto - tragedia - nie mają wogóle zestawów naprawczych. Odsyłają do ASO. W ASO się dowiedziałem, że Ford nie sprzedaje zestawów naprawczych, ale całe zaciski... Pogięło ich. I teraz najlepsze - cena za zacisk tylny 355e w ASO! Za pół tej ceny kupię zacisk w sklepie internetowym.

Napisano
  • Autor

> zamow w pl albo tu

> musisz przeszukac

ebaya przeszukałem i jest jeden gość. Ma za 30 funtów (pierwszy na liście od Ciebie) + jakieś 9euro wysyłka.

Na allegro znalazłem gościa, który mi może wysłąć do IE. Ma zestaw za 92PLN i wycenia mi właśnie wysyłkę.

Napisano

maaz gdzoe ten zacisk rozebrax czy zamierzasz sie bawic na ulicy? jesli tp drugie to od razu kup sobie regenerowany zacisk bo szkoda nerwow i czasu...

jeszszcze jak mialem mk2 takowy moznablo dostac za 60 funciakow.

dobrze jest od czasu do czasu zajrzec pod gumki zaciskow i w razie koniecznosci polozyc troche smaru silikonowego,

W moim skorupku nigdy nic sie nie zapieklo ok.gif

Napisano

> Tutaj ręczny jest "hydrauliczny" wiec ilośc okladzin nie wpływa na skok dźwigni

Co to znaczy "hydrauiliczny"?

Nie ma linki po prostu?

Napisano
  • Autor

> maaz gdzoe ten zacisk rozebrax czy zamierzasz sie bawic na ulicy? jesli tp drugie to od razu kup

> sobie regenerowany zacisk bo szkoda nerwow i czasu...

> jeszszcze jak mialem mk2 takowy moznablo dostac za 60 funciakow.

Ano pod domem na podjeździe. Może być nie głupi pomysł z regenerowanym zaciskiem hmm.gif

EDIYTA: Na ebayu znalazłem regenerowany za 70,66e z wysyłką. O tutaj.

Czy 15 funtów do dobra cena za wysyłkę do Irlandii z UK? Orientujesz się może?

> dobrze jest od czasu do czasu zajrzec pod gumki zaciskow i w razie koniecznosci polozyc troche

> smaru silikonowego,

> W moim skorupku nigdy nic sie nie zapieklo

Prościej się zagląda pod maskę niż zrzuca koło wink.gif

Napisano

> Ano pod domem na podjeździe. Może być nie głupi pomysł z regenerowanym zaciskiem

> EDIYTA: Na ebayu znalazłem regenerowany za 70,66e z wysyłką. O tutaj.

cena z ogloszenia jest przed vatem?

> Czy 15 funtów do dobra cena za wysyłkę do Irlandii z UK? Orientujesz się może?

troche ten klamot waży, sprawdzę później czy da się taniej i równie szybko

> Prościej się zagląda pod maskę niż zrzuca koło

prawda...jednak każde aut które kupuje dla siebie oglądam i przygotowuje po swojemu m.in. sprawdzam hamulce, traktuje to jak hobby smile.gif stan techniczny mojej 10-letniej padaki jest niemal wzorcowy czego nie moża powiedzieć o wizuaknym hehe.gifhehe.gif

Napisano

popatrzyłem trochę po ebayu. Regenerowanych jest cała masa, Ty masz kombi tak? Kwestia czy tylny zacisk kombi jest taki sam jak sedan/hatchback

Cena za wysyłkę jest podobna u większość sprzedających - najtaniej znalazłem 12 funciaków

zacisk regenerowany to okolice 45 f. czyli we sumie jakieś 70 ojro Cię wyjdzie jak mniemam...

istnieje jeszcze insza możliwość, jeśli dopuszczasz używkę:

1stchoice

wpisujesz co trzeba, po pewnym czasie masz kilka ofert na podobny gadżet, znasz ceny przesyłek i nawet dostaniesz gwarancję.

a używkę mając nawet na chodniku możesz ładnie przeczyścić i przesmarować - tak jak wspominałem i na pewno posłuży.

na 1st kupiłem sporo gratów do różnych wraków, np. skrzynię do pug 406 2.0 hdi z wysyłką i 3 miesięczną gwarancją wyciągnąłem za 90 funa

elektryczną pompę wspomagania do fabii + wysyłka i miesięczna gwarancja - coś kole 90f

sam zdecyduj

Napisano
  • Autor

> cena z ogloszenia jest przed vatem?

Chyba już z VATem. Dla mnie nie ma znaczenia, bo VAT odliczę a faktura i tak w koszty pójdzie.

Jest też dopłata za zacisk - jak odeślę im stary, to mi zwrócą dopłatę. Coś kaucja przy zakupie akumulatora.

> troche ten klamot waży, sprawdzę później czy da się taniej i równie szybko

ok.gif

> prawda...jednak każde aut które kupuje dla siebie oglądam i przygotowuje po swojemu m.in. sprawdzam

> hamulce, traktuje to jak hobby stan techniczny mojej 10-letniej padaki jest niemal wzorcowy

> czego nie moża powiedzieć o wizuaknym

Trzeba mieć i czas i pogodę. No i nalepiej kanał/garaż... Ech, rozmarzyłem się spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> popatrzyłem trochę po ebayu. Regenerowanych jest cała masa, Ty masz kombi tak?

Hatchback. Jak szukałem i podałem kilka filtrów, to do Mondeo tak dużo tego nie było.

> Kwestia czy tylny

> zacisk kombi jest taki sam jak sedan/hatchback

Może być inna, bo nawet w książce podają inny kierunek wkręcania tłoczka.

> Cena za wysyłkę jest podobna u większość sprzedających - najtaniej znalazłem 12 funciaków

> zacisk regenerowany to okolice 45 f. czyli we sumie jakieś 70 ojro Cię wyjdzie jak mniemam...

> istnieje jeszcze insza możliwość, jeśli dopuszczasz używkę:

> 1stchoice

Używka nie wchodzi w grę. Nie przy hamulcach. Mogę kupic podobny zacisk lub już zapieczony.

> wpisujesz co trzeba, po pewnym czasie masz kilka ofert na podobny gadżet, znasz ceny przesyłek i

> nawet dostaniesz gwarancję.

> a używkę mając nawet na chodniku możesz ładnie przeczyścić i przesmarować - tak jak wspominałem i

> na pewno posłuży.

> na 1st kupiłem sporo gratów do różnych wraków, np. skrzynię do pug 406 2.0 hdi z wysyłką i 3

> miesięczną gwarancją wyciągnąłem za 90 funa

> elektryczną pompę wspomagania do fabii + wysyłka i miesięczna gwarancja - coś kole 90f

> sam zdecyduj

Przyjrzę się tej stronce, dzięki!

Napisano

> Co to znaczy "hydrauiliczny"?

> Nie ma linki po prostu?

Jest linka a w samym zacisku jest mechanizm ktory wypycha tloczek

Napisano

Htb ma inny zacisk niz kombi

Pozatym jak kupisz używany rozbierzesz wyczyscisz sumie idź gumki to zostanie ci tylko zamiana zacisku

Napisano

No dobra, rękaw masz regulowany na linkach. O ile dobrze pamiętam to regulacja jest w tunelu środkowym wewnątrz samochodu (może też być pod samochodem, ale nie pamiętam dokładnie). W modelach 2000/2001/2002 i może 2003r regulacja ręcznego była nieregulowalna automatyczna w dźwigni ręcznego - w samochodach wyprodukowanych później jest standardowa regulacja na linkach.

Jeżeli hamulce trzymają jak należy, koła się nie grzeją, a i ręczny nie jest zapieczony to po prostu to poskładaj po porządnym oczyszczeniu i ewentualnej wymianie klocków - będzie dobrze na lata nawet z naciętą gumką wink.gif.

Napisano
  • Autor

> Htb ma inny zacisk niz kombi

Czym się różnią?

> Pozatym jak kupisz używany rozbierzesz wyczyscisz sumie idź gumki to zostanie ci tylko zamiana

> zacisku

Te regenerowane mają wymianiany tłoczek, gumki i zaworek odpowietrzający. Wychodzi drożej, ale jest mniej zabawy z tym.

O właśnie - jeśli odłączę przewód hamulcowy od zacisku, to zacznie zwiewać płyn. Można go ścicnąć jakąś żabką? Czy takie coś może go uszkodzić?

Napisano
  • Autor

> No dobra, rękaw masz regulowany na linkach. O ile dobrze pamiętam to regulacja jest w tunelu

> środkowym wewnątrz samochodu (może też być pod samochodem, ale nie pamiętam dokładnie).

To byłoby chyba najlepsze wyjśćie - regulacja w kabinie smile.gif

> W

> modelach 2000/2001/2002 i może 2003r regulacja ręcznego była nieregulowalna automatyczna w

> dźwigni ręcznego - w samochodach wyprodukowanych później jest standardowa regulacja na

> linkach.

Modele do 2003 to MkIII przed liftem.

> Jeżeli hamulce trzymają jak należy, koła się nie grzeją, a i ręczny nie jest zapieczony to po

> prostu to poskładaj po porządnym oczyszczeniu i ewentualnej wymianie klocków - będzie dobrze

> na lata nawet z naciętą gumką .

Znaczy się: ręczny trzyma, jak jest zaciągnięty aż pod podłokietnik. A i tak żonie udało się ruszyć na zaciągniętym ręcznym facepalm%5B1%5D.gif Było to przed wymianą klocków.

Koła się nie grzeją.

Podczas wymiany klocków wszystko oczyściłem. Zobaczymy...

A to, czy ręczny dobrze trzyma, okaże się na NCT wink.gif

Napisano

> To byłoby chyba najlepsze wyjśćie - regulacja w kabinie

Tak chyba właśnie jest waytogo.gif. Z tym, że musisz cały tunel środkowy wyjąć aby się do niego dostać - w sumie prosta, ale czasochłonna sprawa.

> Modele do 2003 to MkIII przed liftem.

To zmienili jeszcze wcześniej - przed liftem.

> Znaczy się: ręczny trzyma, jak jest zaciągnięty aż pod podłokietnik. A i tak żonie udało się ruszyć

> na zaciągniętym ręcznym Było to przed wymianą klocków.

> Koła się nie grzeją.

Spoko, rozbierz tunel i się okaże co i jak wink.gif.

> Podczas wymiany klocków wszystko oczyściłem. Zobaczymy...

> A to, czy ręczny dobrze trzyma, okaże się na NCT

Dla NCT wystarczy 16% jego skuteczności, a więc nie musi trzymać jakoś mocno smile.gif.

Napisano

> Czym się różnią?

nie wiem nigdy ich nie prowonywalem

> Te regenerowane mają wymianiany tłoczek, gumki i zaworek odpowietrzający. Wychodzi drożej, ale jest

> mniej zabawy z tym.

> O właśnie - jeśli odłączę przewód hamulcowy od zacisku, to zacznie zwiewać płyn. Można go ścicnąć

> jakąś żabką? Czy takie coś może go uszkodzić?

sa takie fajne plastikowe zaciski

a zamiast zabki uzyj francuza