Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[megne II] Akumulator do 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Witam,

właśnie odkryłem, że poprzednia właścicielka założyła do megi akumulator o pojemności 45Ah. Aku ma 3 lata i pojawiają się problemu z uruchomieniem auta. Zapadła decyzja o kupnie nowego na zimę. Wg info z sieci do tego silnika przewidziany jest aku 65Ah. Wydaje mi się nieco zbyt duży jak dla benzyniaka. Wyczytałem też ze podobno serwisy wymieniały akumulatory na mniejsze, ze względu na to że te były ciągle niedoładowane. Samochód pokonuje krótkie dystanse, 2x 9km dziennie. Nie wiem czy jak założę aku o pojemności 65Ah to czy też nie będzie ciągle nienaładowany... niewiem.gif

Napisano

> Witam,

> właśnie odkryłem, że poprzednia właścicielka założyła do megi akumulator o pojemności 45Ah.

Miałem taki w Fiacie 1.6 16V. Dawał radę ale wg mnie to absolutne minimum.

> 3 lata i pojawiają się problemu z uruchomieniem auta.

Jest pewność że to wina akumulatora?

> Wg info z sieci do tego silnika przewidziany jest aku 65Ah. Wydaje mi się nieco zbyt duży jak

> dla benzyniaka.

Nie ma czegoś takiego jak zbyt duży. Im większy tym lepszy. A skoro producent zaleca 65Ah to poniżej tego bym nie schodził.

> Wyczytałem też ze podobno serwisy wymieniały akumulatory na mniejsze, ze

> względu na to że te były ciągle niedoładowane.

Nie ma czegoś takiego jak "niedoładowywany z powodu zbyt dużej pojemności". W ten mit wierzy bardzo dużo ludzi, ale to tylko mit.

Możliwe, że mechanicy robili takie manewry z wymianą na mniejszy , ale to totalna głupota.

> Samochód pokonuje krótkie dystanse, 2x 9km

> dziennie.

To niby nie jest znów taki krótki dystans. Moim zdaniem takie dzienne przebiegi nie powinny zabijać akumulatora. Mówię o przeciętnym użytkowaniu, chyba, że te 9 km to rozwożenie pizzy czyli 20 rozruchów dzienne - takie coś może być zabójcze dla akumulatora, bo ten nie zdąży się doładować po rozruchach. Oczywiście im mniejszy tym szybciej padnie, a jeżeli będzie duży, a pizza-man po robocie wraca do domu jakąś traską, to ma szansę działać sprawnie długie lata, podczas gdy mały padłby tak po tygodniu.

> Nie wiem czy jak założę aku o pojemności 65Ah to czy też nie będzie ciągle nienaładowany...

Na pewno nie z powodu pojemności.

Duża pojemność to same zalety.

Napisano

Wald0 ma racje, nie ma czegoś takiego jak niedoładowanie większych akumulatorów.

Takze jeśłi uznasz, ze wymiana jest konieczna, to spokojnie te 65 możesz brać.

Ale o ile tamten mały jest zdrowy, to jeszcze przy obencych temperaturach nie powinien sprawiać problemów (chyba, że to centra sick.gif)

Napisano
  • Autor

> problemów (chyba, że to centra )

gorzej niż centra frown.gif

ostatnio padł mi jak po 15 minutach słuchania radia próbowałem odpalić...

Napisano

> gorzej niż centra

> ostatnio padł mi jak po 15 minutach słuchania radia próbowałem odpalić...

no to nie ma już praktycznie zadnej pojemności- nadaje się na wymianę.

Dla spokoju możesz jeszcze zmierzyc multimetrem napięcie łądowania czy jest w granicach 14-14,5V niezależnie od obrotów.

Napisano
  • Autor

> no to nie ma już praktycznie zadnej pojemności- nadaje się na wymianę.

> Dla sokoju możesz jeszcze zmierzyc multimetrem napięcie łądowania czy jest w granicach 14-14,5V

> niezależnie od obrotów.

jak jest to padł?

sorki, zupełnie nie znam się na "prądzie".

Napisano

> jak jest to padł?

> sorki, zupełnie nie znam się na "prądzie".

tyle powinno być przy sprawnej instalacji w aucie, to jest norma. I to norma niezmienna nawet przy zużytym akumulatorze.

Powyżej 14,5V aq się przeładowuje (gotuje, bulgocze) co go szybko uszkadza i traci pojemnosc.

Poniżej 13,9V aq nie jest w stanie się w pełni naładować, wiec nie osiaga swoich parametrów. Dodatkowo w dłuższym okresie permanentny stan niedłądowania też jest szkodliwy dla trwałości.

Jak masz zwykły multimetr to odpalasz auto i przykładasz jego końcówki do biegunów akumulatora.

(ustawienie V- zakres 20 tzn napięcie stałe do 20V). JAk spojrzysz a niego to będziesz wiedział.

JAk się okaże, że napiecie masz w normie, tzn że na pewno akumulator padł i trzeba go wymienić, Po założeniu nowego bedzie wsio ok.

Jeśli natomiast napięcie będzie poza bezpiecznymi granicami, to najpierw trzeba bedzie pojechać do elektryka żeby naprawił alternator, bo nowy akumulator nic tu nie pomoże. Poza tym, szybko go zniszczysz.

Napisano
  • Autor

Dzięki 20.GIF

Napisano

> gorzej niż centra

> ostatnio padł mi jak po 15 minutach słuchania radia próbowałem odpalić...

Centra to już firma świętej pamięci, niektórzy jeszcze kupują z sentymentu za starymi dobrymi czasami, ale się nacinają.

A co do tematu - wg wyszukiwarki jenoxa to wychodzi 61 ah, więc pasowałoby mniej więcej tyle dać, no chyba, że masz tam jakieś duże nagłośnienie albo coś w tym stylu, to możesz dać i te 65 i nie będzie za dużo.