Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowe ogrzewanie

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku.

Potrzebuję wykonać jak najprościej i jak najtaniej dogrzewanie. Konkretnie chodzi o to, żeby zapobiec parowaniu szyb w ładowarce Ł-34 podczas pracy w zimne dni. W zimne dni ogrzewanie daje radę odparować szyby dopiero po 1,5-2h od włączenia silnika, co siłą rzeczy nie jest wystarczające... Rozwiązaniem byłyby grzałki montowane w nawiew albo rodzaj farelki na 24V. A może macie może jakiś pomysł?

Napisano

> Potrzebuję wykonać jak najprościej i jak najtaniej dogrzewanie. Konkretnie chodzi o to, żeby

> zapobiec parowaniu szyb w ładowarce Ł-34 podczas pracy w zimne dni. W zimne dni ogrzewanie

> daje radę odparować szyby dopiero po 1,5-2h od włączenia silnika, co siłą rzeczy nie jest

> wystarczające... Rozwiązaniem byłyby grzałki montowane w nawiew albo rodzaj farelki na 24V. A

"Farelkę" na 24V, czyli ogrzewanie elektryczne raczej sobie daruj.

Po pierwsze aby coś z tego było, to grzałka z nadmuchem powinna mieć moc przynajmniej 1,5 kW a to wymaga prądu do zasilania o natężeniu 65 A w górę. Do tego w takim ustrojstwie jak Ł 34 trzeba zrobić bardzo solidną instalację zasilającą.

Po drugie, nie wiem czy moc dostarczana przez alternator wystarczy do zbilansowania takiego wydatku energii.

Po trzecie, instalacja o takich parametrach to przy awarii proszenie sie o kłopoty, czyli w najgorszym wypadku o pożar.

Podpowiem ci rozwiązanie stosowane przez kolegów kierowców róznych dziwnych pojazdów i obcych ludzi którzy kiedyś się do nas zgłaszali.

Doskonale do takiego zadania nadaje się bardzo wydajna nagrzewnica z nawiewem z Ikarusa (zwykle kosztowała flaszkę u mechaników).

Dwie rury podłączone do instalacji wodnej, dwa kabelki niskoprądowe do instalacji elektrycznej i działa że hej!

Wystarczy minimalny wzrost remperatury cieczy chłodzacej i wilgoć znika w moment, oczywiście przy odpowiednim montażu urządzenia.

Do ekstremalnych warunków można również zainstalować tzw. "kociołek" zasilany ON, z całym osprzętem, również z Ikarusa. Wtedy w kilka minut po odpaleniu (nawet bez pracy silnika) ciepło może być wręcz afrykańskie.

Mechanicy mają jeszcze tego sporo po kasowanych autobusach.

Napisano
  • Autor

> Podpowiem ci rozwiązanie stosowane przez kolegów kierowców róznych dziwnych pojazdów i obcych ludzi

> którzy kiedyś się do nas zgłaszali.

> Doskonale do takiego zadania nadaje się bardzo wydajna nagrzewnica z nawiewem z Ikarusa (zwykle

> kosztowała flaszkę u mechaników).

> Dwie rury podłączone do instalacji wodnej, dwa kabelki niskoprądowe do instalacji elektrycznej i

> działa że hej!

> Wystarczy minimalny wzrost remperatury cieczy chłodzacej i wilgoć znika w moment, oczywiście przy

> odpowiednim montażu urządzenia.

> Do ekstremalnych warunków można również zainstalować tzw. "kociołek" zasilany ON, z całym

> osprzętem, również z Ikarusa. Wtedy w kilka minut po odpaleniu (nawet bez pracy silnika)

> ciepło może być wręcz afrykańskie.

> Mechanicy mają jeszcze tego sporo po kasowanych autobusach.

Dzięki za rady ok.gif Spróbuję coś znaleźć.

Napisano

> Dzięki za rady Spróbuję coś znaleźć.

Kolega wyżej pisał o czymś takim to najlepsze i najprostsze rozwiązanie.

Napisano

> Kolega wyżej pisał o czymś takim to najlepsze i najprostsze rozwiązanie.

Aukcja się skończyła ale ja miałem w maluchu nagrzewnicę z żuka i działała wyśmienicie smile.gif

Napisano

> Aukcja się skończyła ale ja miałem w maluchu nagrzewnicę z żuka i działała wyśmienicie

To jak to bylo podlaczone?

Napisano

> To jak to bylo podlaczone?

Wiatraczek pod włączniczek i nagrzewnica w mały obieg wody.

EDIT: Aaaa, tylko, że ja w malcu miałem 899 ccm, bo pewnie woda Cię zastanawiała smile.gif

Napisano

> Wiatraczek pod włączniczek i nagrzewnica w mały obieg wody.

> EDIT: Aaaa, tylko, że ja w malcu miałem 899 ccm, bo pewnie woda Cię zastanawiała

No wlasnie ten uklad wodny mnie zastanawial:)