Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sonda lambda, czujnik

Featured Replies

Napisano

Cześć

Otóż mam problem, 3 dni temu uwaliła mi się śruba na łączeniu środkowego tłumika z katalizatorem i auto chodziło jak bolid f1 smile.gif

po naprawie u mechanika tłumik szczelny, jednak następnego dnia wywaliło mi błąd engine fault.

Pomyślałem że pewnie sonda lambda zwariowała, podłączyłem komputer i faktycznie błąd sondy który usunąłem.

Pojeździłem 1 dzień i błąd powrócił i auto zaczęło kopcić białym dymem, jeździ normalnie.

Fes wykazał mi błąd: P0141 "Podgrzewacz czujnika O2 (Bank 1 Czujnik 2) - usterka" usunąłem go i podłączyłem się do ecu na włączonym silniku, po wkręceniu na biegu jałowym do około 3 - 3,5 tyś obrotów błąd wyskakuje ponownie na komputerze, uważam więc że faktycznie sonda do wymiany tylko...która ?

Mój silnik to 1.6 103 KM benzyna, według kodu błędu czujnik drugi ale jak rozumieć bank 1 czujnik 2 ? może mi ktoś podpowiedzieć która to może być sonda ? o ile się nie mylę w mojej wersji są 2 sondy za i przed katalizatorem.

http://www.picshot.pl/public/view/full/258479

Napisano

a zasilanie sondy o.k. nie "dziabniety" jakis kabelek ?

Napisano
  • Autor

Wydaje mi się że kabelek ok bo jak wyjechałem z warsztatu błędu nie było, dopiero na następny dzień, natomiast nie mam jak empirycznie sprawdzić ( brak kanału ).

Napisano

Zmierz czy obwód grzałki ma przejście ( białe kabelki ) jeżeli nie ma żadnego oporu to sonda do wymiany, miałem ten sam problem i do czasu zanim doszła sonda podłączyłem żarówkę 12V 5W i komp to widział jako sprawną grzałkę, jest to sonda za katem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Problemem była uszkodzona druga sonda lambda ( za katalizatorem) po wymianie wszystko działa, dzięki za pomoc.