Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dostałem robotę...

Featured Replies

Napisano

... jako kierowca śmieciarki, czyli jest zajebiście, jeżeli się tak mogę wyrazić. Troszkę jeździłem ale na tacho cyfrowym stąd pytanie: jak ogólnie podejść do tematu jazdy w systemie "stop and go" ? Przemieszczasz się po kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt metrów a jazda na tarczce jest dla mnie nowością. Do tego dochodzi dojazd w teren, dojazd by się "wypróżnić". Czas pracy jest równy czasowi jazdy, a jeżeli nie to jak to liczyć?

Głupi jestem....

Napisano

> ... jako kierowca śmieciarki, czyli jest zajebiście, jeżeli się tak mogę wyrazić. Troszkę jeździłem

> ale na tacho cyfrowym stąd pytanie: jak ogólnie podejść do tematu jazdy w systemie "stop and

> go" ? Przemieszczasz się po kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt metrów a jazda na tarczce jest

> dla mnie nowością. Do tego dochodzi dojazd w teren, dojazd by się "wypróżnić". Czas pracy jest

> równy czasowi jazdy, a jeżeli nie to jak to liczyć?

> Głupi jestem....

popytaj innych kierowców bo ogólnie śmieciarki są wył z uzywania tacho, ale róznie bywa bo sa firmy co jeżdzą na tacho. co do cyfrowego to jesli uzywasz to nic innego nie pozostaje niz pauza 15 a potem 30 na dobe

ps. brat kiedys jezdził na smieciach i powiem Ci w zaufaniu ze na smieciach miał drugą wypłate grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No i tu jest problem bo nie robię w Polsce. Echh, pewnie się będę musiał udać na Policję i jakoś delikatnie zapytać bo słyszałem że kilka razy goście już dostali za nie robienie pauz. Ci co pracują tu, to tylko straszą, a nic nie podpowiedzą bo zaś z innej części Europy są.

Napisano

> No i tu jest problem bo nie robię w Polsce. Echh, pewnie się będę musiał udać na Policję i jakoś

> delikatnie zapytać bo słyszałem że kilka razy goście już dostali za nie robienie pauz. Ci co

> pracują tu, to tylko straszą, a nic nie podpowiedzą bo zaś z innej części Europy są.

a jak pracodawca sie na to zapatruje ?

Napisano
  • Autor

> a jak pracodawca sie na to zapatruje ?

twierdzi że można targać i nie robić pauz w ściśle określonym terminie.

Jednak pozostaje drobna bariera językowa no i dlatego chciałem wiedzieć jak to ma wyglądać poprawnie zanim będę wiedział czy są na pewno jakieś wyłączenia. Kart i tarczek używa każdy.

Napisano

> twierdzi że można targać i nie robić pauz w ściśle określonym terminie.

> Jednak pozostaje drobna bariera językowa no i dlatego chciałem wiedzieć jak to ma wyglądać

> poprawnie zanim będę wiedział czy są na pewno jakieś wyłączenia. Kart i tarczek używa każdy.

Nie chce Cię w błąd wprowadzać ale kiedyś coś mi się o uszy obiło, że jeżeli przejazd w jedną stronę nie jest dłuższy niż 50 km to nie trzeba robić 45tki po 4,5 h jazdy. Temat dotyczył wywrotek akurat...

Napisano

Przestój poniżej 15 minut liczy się jako jazda. Więc dopiero jak staniesz na minimum 15 minut to liczysz pauzę. Cokolwiek byś nie robił po 6 godzinach kierowca powinien odebrać 45 minut pauzy.

Napisano

> Przestój poniżej 15 minut liczy się jako jazda. Więc dopiero jak staniesz na minimum 15 minut to

> liczysz pauzę. Cokolwiek byś nie robił po 6 godzinach kierowca powinien odebrać 45 minut

> pauzy.

Jak już, to po 4,5h masz 45minut przerwy...

Napisano
  • Autor

> Jak już, to po 4,5h masz 45minut przerwy...

To wiem, tylko chodzi o to czy śmieciara to nie jest pojazd specjalny i jeździsz na innych zasadach, czyli właśnie: co i jak?

Napisano

> To wiem, tylko chodzi o to czy śmieciara to nie jest pojazd specjalny i jeździsz na innych

> zasadach, czyli właśnie: co i jak?

Ale Ketchup tego nie wie.... zlosnik.gif

A co do tego czy śmieciarka podlega czy nie, zależy to od kraju...

Wg rozporządzenia 561/2006: http://tachospeed.pl/pliki/Rozporzadzenie_561_2006.pdf

Quote:

1. O ile nie zagraża to osiągnięciu celów określonych w art.

1, każde Państwo Członkowskie może wprowadzić wyjątki od

przepisów art. 5–9 i uzależnić te wyjątki od spełnienia

indywidualnych warunków na swoim terytorium lub,

w porozumieniu z zainteresowanymi Państwami, na terytorium

innego Państwa Członkowskiego, mające zastosowanie

do następujących przewozów wykonywanych:

h) pojazdami używanymi w związku z odprowadzaniem

ścieków, ochroną przeciwpowodziową, konserwacją

urządzeń zaopatrujących w wodę, gaz i elektryczność,

utrzymaniem i kontrolą dróg, zbieraniem odpadów

z gospodarstw domowych i ich wywozem, usługami

telegraficznymi i telefonicznymi, nadawaniem programów

radiowych i telewizyjnych oraz wykrywaniem

nadajników lub odbiorników radiowych lub telewizyjnych;

Napisano

> Jak już, to po 4,5h masz 45minut przerwy...

Po 4,5h jazdy owszem. Ale po 6 godzinach pracy również, nawet jeżeli w tym czasie nie wyjeździsz 4,5h. Mówili jakoś całkiem niedawno o tym w "na osi".

Napisano

> Po 4,5h jazdy owszem. Ale po 6 godzinach pracy również, nawet jeżeli w tym czasie nie wyjeździsz

> 4,5h. Mówili jakoś całkiem niedawno o tym w "na osi".

dokladnie. a jak w ciągu doby nie wyjezdzisz 4.5h to styknie 30minut pauzy ok.gif

Napisano
  • Autor

> dokladnie. a jak w ciągu doby nie wyjezdzisz 4.5h to styknie 30minut pauzy

Jak na razie to nic sie nie dowiedziałem konkretnego.

Chodzi o to że, czasami może wyjść ze 12-13 godzin pracy czyli jak mam przerwy robić by było OK ?

Napisano

Doba ma 24h, podstawą jest 11h odpoczynku kierowcy na dobe, czyli optymalnie możesz pracowac 13h na dobe, 2 razy w tygodniu dopuszcza sie 15h pracy, czyli odpoczynek wyjdzie Ci 9h, tylko, że w nastepnym tygodniu trzeba jakoś oddac te godziny, ale tez jeszcze nie rozkminiam tego na jakiej to zasadzie sie odbywa... hmm.gif

Przejrzyj troche wątków wstecz z tematem czasu pracy, gdzieś tam podałem link do czasu pracy kierowcy z tabelką..

Napisano

> Doba ma 24h, podstawą jest 11h odpoczynku kierowcy na dobe, czyli optymalnie możesz pracowac 13h na

> dobe, 2 razy w tygodniu dopuszcza sie 15h pracy, czyli odpoczynek wyjdzie Ci 9h, tylko, że w

> nastepnym tygodniu trzeba jakoś oddac te godziny, ale tez jeszcze nie rozkminiam tego na

> jakiej to zasadzie sie odbywa...

> Przejrzyj troche wątków wstecz z tematem czasu pracy, gdzieś tam podałem link do czasu pracy

> kierowcy z tabelką..

zacznijmy od tego ze takie przepisy obowiązują w Polsce. Jak jest w Austrii?

Napisano

> Doba ma 24h, podstawą jest 11h odpoczynku kierowcy na dobe, czyli optymalnie możesz pracowac 13h na

> dobe, 2 razy w tygodniu dopuszcza sie 15h pracy, czyli odpoczynek wyjdzie Ci 9h, tylko, że w

> nastepnym tygodniu trzeba jakoś oddac te godziny, ale tez jeszcze nie rozkminiam tego na

> jakiej to zasadzie sie odbywa...

> Przejrzyj troche wątków wstecz z tematem czasu pracy, gdzieś tam podałem link do czasu pracy

> kierowcy z tabelką..

Trzy pauzy dziewiątki w tygodniu a dwa razy można proawdzić 10 godzin zamiast dziewięciu. Niektórzy twierdzą, że te dwie godziny ze skrócenia pauzy należy doliczyć do odpoczynku tygodniowego. Niektórzy też robią pauzę 66 godzin po tym jak zrobią 24 zamiast 45. Są też dyskusje na temat maksymalnej ilości okresów pracy w tygodniu. Jedni mówią, że maks 6 dób, inni, że maks 6 okresów. Bądź tu mądry smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ... jako kierowca śmieciarki, czyli jest zajebiście, jeżeli się tak mogę wyrazić. Troszkę jeździłem

> ale na tacho cyfrowym stąd pytanie: jak ogólnie podejść do tematu jazdy w systemie "stop and

> go" ? Przemieszczasz się po kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt metrów a jazda na tarczce jest

> dla mnie nowością. Do tego dochodzi dojazd w teren, dojazd by się "wypróżnić". Czas pracy jest

> równy czasowi jazdy, a jeżeli nie to jak to liczyć?

> Głupi jestem....

ja jezdze na smieciarkach od m-ca i u nas sa tacho cyfrowe i jezdzimy na OUT`cie, sa tez ze starym tacho na szmate ale normalnie jezdzi sie, pozatym na tacho cyfrowym malo kiedy wychodzi mi ze mam 4,30 jazdy na dniowke, ale nawet jesli tak to pauzy sie nie robi

Napisano

> popytaj innych kierowców bo ogólnie śmieciarki są wył z uzywania tacho, ale róznie bywa bo sa

> firmy co jeżdzą na tacho. co do cyfrowego to jesli uzywasz to nic innego nie pozostaje niz

> pauza 15 a potem 30 na dobe

> ps. brat kiedys jezdził na smieciach i powiem Ci w zaufaniu ze na smieciach miał drugą wypłate

dobrze ze uzyles slowa KIEDYS, bo teraz juz sie tak nie da, nie mowie ze wogole ale juz napewno nie tyle co kiedys.

Napisano

> Przestój poniżej 15 minut liczy się jako jazda.

Że, co??? "Pokaż mi to palcem, bo chcę uwierzyć, że śnię"

Napisano

> Że, co??? "Pokaż mi to palcem, bo chcę uwierzyć, że śnię"

moze nie jako jazda ale czas pracy a nie pauza ok.gif

Napisano

> moze nie jako jazda ale czas pracy a nie pauza

Owszem, jeżeli techograw ustawiony jest w pozycji "młotki" . Jeżeli ustawiony jest w pozycji "łóżko", a kierowca nie jedzie, to ten czas nie zalicza się do jazdy (nie mówie tu o 13-15 godzinach pracy w ciągu doby).

I jak wszędzie ilu kierowców tyle wersji. Kiedyś usłyszałem takie coś na CB, że na analogowym tachografie nie można odliczać postojów krótszych niż 15min od czasu jazdy, a na cyfrowym już można - to również bzdura. Jedyny problem polega na tym, że postoje np. 2 minutowe odczytać można na urządzeniach do tego przeznaczonych, a nie na "oko".

Napisano
  • Autor

Gadałem z Austriakiem i mówi że co kierowca to inna wersja i każdy jest najmądrzejszy...

Napisano

> Owszem, jeżeli techograw ustawiony jest w pozycji "młotki" . Jeżeli ustawiony jest w pozycji

> "łóżko", a kierowca nie jedzie, to ten czas nie zalicza się do jazdy (nie mówie tu o 13-15

> godzinach pracy w ciągu doby).

> I jak wszędzie ilu kierowców tyle wersji. Kiedyś usłyszałem takie coś na CB, że na analogowym

> tachografie nie można odliczać postojów krótszych niż 15min od czasu jazdy, a na cyfrowym już

> można - to również bzdura. Jedyny problem polega na tym, że postoje np. 2 minutowe odczytać

> można na urządzeniach do tego przeznaczonych, a nie na "oko".

To niestety prawda - cała ustawa jest tak skomplikowana, że co kierowca i co kontrolujący to inna interpretacja. Ja zaczynałem od tacho cyfrowego i dopiero po jakimś długim czasie miałem okazję wsiąść na tarczkę i wtedy pytałem dokładnie jak to wygląda. I to pamiętam, że jak stoisz w korku na przykład parę razy po 5 minut to i tak od momentu rozpoczęcia jazdy po 4 i pół godzinie trzeba odebrać pauzę. Podejrzewam, że jak przekroczysz o 10 minut a będziesz miał te przerwy w korku to też nikt Ci nic nie powie. A jako ciekawostkę dodam, że w jednej z firm w których pracowałem było tak, że kierowcy jeżdżący na tacho analogowym mieli co miesiąc doliczane ileś tam kilometrów właśnie ze względu na to, że wszelkie korki i przerwy na siusiu są liczone jako jazda i w efekcie robi się mniej kilometrów.

Napisano

> ... jako kierowca śmieciarki, czyli jest zajebiście, jeżeli się tak mogę wyrazić.

Z tego co pisałeś pracujesz w Austrii. Na wstępie sprawdziłbym na Twoim miejscu, czy Austria przyjęła na swoim terytorium wyjątek zawarty w art. 13 ust. 1 lit. h) rozprządzenia WE nr 561/2006, zgodnie z którym: o ile nie zagraża to osiągnięciu celów określonych w art. 1, każde Państwo Członkowskie może wprowadzić wyjątki od przepisów art. 5 do 9 (czasy prowadzenia pojazdów) i uzależnić te wyjątki od spełnienia indywidualnych warunków na swoim terytorium lub, w porozumieniu z zainteresowanymi Państwami, na terytorium innego Państwa Członkowskiego, mające zastosowanie do następujących przewozów wykonywanych: pojazdami używanymi w związku z min. zbieraniem odpadów z gospodarstw domowych.

Jeśli Autria wdrożyła ten wyjątek (na 99% jestem przekonany), tak jak Polska - ustawiasz tacho w tryb OUT (zgodnie z instrukcją obsługi) i się nim nie przejmujesz.

Pozdrawiam

Napisano

> Z tego co pisałeś pracujesz w Austrii. Na wstępie sprawdziłbym na Twoim miejscu, czy Austria

> przyjęła na swoim terytorium wyjątek zawarty w art. 13 ust. 1 lit. h) rozprządzenia WE nr

> 561/2006, zgodnie z którym: o ile nie zagraża to osiągnięciu celów określonych w art. 1, każde

> Państwo Członkowskie może wprowadzić wyjątki od przepisów art. 5 do 9 (czasy prowadzenia

> pojazdów) i uzależnić te wyjątki od spełnienia indywidualnych warunków na swoim terytorium

> lub, w porozumieniu z zainteresowanymi Państwami, na terytorium innego Państwa Członkowskiego,

> mające zastosowanie do następujących przewozów wykonywanych: pojazdami używanymi w związku z

> min. zbieraniem odpadów z gospodarstw domowych.

> Jeśli Autria wdrożyła ten wyjątek (na 99% jestem przekonany), tak jak Polska - ustawiasz tacho w

> tryb OUT (zgodnie z instrukcją obsługi) i się nim nie przejmujesz.

> Pozdrawiam

Krokodyl boje_sie.gif

Fajnie - czemu dopiero teraz :D ? mam wiele pytań a infolinia się opierdziela smile.gif

Napisano

> Krokodyl

> Fajnie - czemu dopiero teraz :D ? mam wiele pytań a infolinia się opierdziela

zielono tu zielono ;d zlosnik.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> dokladnie. a jak w ciągu doby nie wyjezdzisz 4.5h to styknie 30minut pauzy

Też nie do końca, bo moja książka w dziale "Working Time Directive" mówi, 30 minut pauzy jest ok tylko jeśli łączny czas pracy nie przekracza 9ciu godzin. Jeśli pracujemy więcej niż 9 godzin, to łączny czas przerwy musi być co najmniej 45minut.

Z moich obserwacji wychodzi, że kierowcy długodystansowi mają pojęcie o czasie jazdy, ale o czasie pracy już nie koniecznie (bo czas jazdy wymusza na nich pauzy).

Do autora:

Ja pracuję w firmie zajmującej się odpadami. Nie jeżdżę akurat śmieciarkami, ale wiem jak szkolą kierowców, bo sam w tych szkoleniach uczestniczę, więc napiszę jak to się robi w Grundon, na wyspach:

Jeśli poruszasz się w trybie odbioru śmieci, czyli jak opisałeś jazda po kilkadziesiąt metrów i kilka sekund postoju, to należy pamiętać, że jako czas pracy, a nie jazdy, uznawane są tylko pełne minuty postoju (dla tachografu cyfrowego, może to być nawet blisko 3 minuty, gdyż zaliczy on tylko pełne minuty zegarowe), do tego na tarczce ciężko jest policzyć czas tak dokładnie, czy była minuta, czy może nie. W związku z tym, że na analogowym tachografie nie jesteś w stanie sprawdzić ile masz już czasu jazdy, a ile to czas pracy, kierowcom zaleca się uznanie całości tego czasu jako czas jazdy i zrobienie pauzy przed upływem 4,5h od rozpoczęcia pracy. Wtedy masz pewność, że nie łamiesz żadnych przepisów.

Jeśli pracujesz 12-13h, to musisz pamiętać o kolejnej przerwie. Jeśli wiesz, że od pierwszej pauzy nie wyjeździłeś 4,5h, bo np. czekałeś w kolejce na wagę, do zsypu, byleś w biurze, WC... to wystarczy 30min.