Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] x16szr + klima nagrzewnica

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z nagrzewnicą , słabo grzeje na wolnych obrotach . Próbowałem gotowania w chemi (demontowałem i do garnka) jednak efekty dość słabe , widać że kamień nie puścił. Czeka mnie zakup nowej , jednak nie mogę znaleźć jakiegoś taniego zamiennika frown.gif a nie uśmiecha mi sie wydawać 500zł na oryginał ..

Czy miał ktoś podobny problem ? Do normalnej wersji nagrzewnice można kupić już za 70-100zł a tu zonk.

Numer VALEO 812147 OPEL 16 18 004 prawdopodobnie taka właśnie.

Przepraszam za mało techniczny wątek

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli to kamień, to bez problemu można się go pozbyć chociażby octem, kwaskiem cytrynowym, czy środkami do czajników, lub ekspresów do kawy.

Polecane firmy robiące nagrzewnice to m.in. Nissens, Valeo, Delphi.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to kamień, to bez problemu można się go pozbyć chociażby octem, kwaskiem cytrynowym, czy

> środkami do czajników, lub ekspresów do kawy.

Sęk w tym że próbowałem 2krotnie , może robiłem coś nie tak? zalałem octem i do garnka z wodą 45min później płukanie i tak 2,3 razy niestety nie dało to za wiele . Może użyć chemii do układów chłodzenia /? W sensie cały układ odkamienic na pracującym silniku?

Napisano

Po occie spróbuj przepłukać wodą z węża pod ciśnieniem i w razie potrzeby jeszcze raz. Może ocet za słaby? Środek do odkamieniania czajników powinien być OK.

Napisano
  • Autor

Niestety znalezienie zamiennika graniczy chyba z cudem frown.gif ASO woła 650zł slinka.gif

Napisano

Kilka lat temu przerabiałem ten sam problem, gotować płukać i gotować i na bank będzie git. Fakt cena nowej powala na kolana.

Napisano

Kiedyś jak pracowałem w częściach udało mi się znaleźć w końcu, ale to było dawno. zlosnik.gif

A generalnie, nie gotuj w wodzie tylko w czystym occie, śmierdzi ale pomaga. Mniej smrodliwa metoda, to gotować w wodzie z kwaskiem cytrynowym. Tylko nie pożałuj ani jednego, ani drugiego i będzie ok. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Nagrzewnica wymieniona smile.gif czas operacyjny 1godz 15min (robiłem to już 3 raz:P) temperatura w garażu -15 frown.gif , ogólnie jest dobrze przy tej temp na zewnątrz w środku autka jest ciepło , co prawda gorącem nie bucha ale myślę że przy mniejszym mrozie będzie git. Pytanie jeszcze do użytkowników astry z klimą czy Wam też na ustawieniu pokrętła na ciepło słabiej dmucha z nawiewów?

Napisano

> Witam

> Nagrzewnica wymieniona

Gdzie i za ile zakupiłeś zamiennik jeśli można wiedzieć?

Napisano
  • Autor

Witam

Najtańszy zamiennik to koszt min 300zł ale przeważnie oferowano mi za 500-600zł frown.gif , kupiłem używkę za 30zł , naprawde miałem fart

Napisano

Tak brzydko podepnę się pod temat.

Kupiłem niedawno Asterkę z klimą i mam pytanie.

Czy jeśli silnik osiąga temp roboczą, a z nawiewów pomimo to leci letnie powietrze to przyczyną jest właśnie zakamieniona nagrzewnica ?

W poprzedniej Astrze (bez klimy) leciało dużo bardziej ciepłe powietrze...

Napisano

Może też być uszkodzony zawór przed nagrzewnicą, lub jego sterowanie.

Napisano

Odepnij wężyk biegnący z serwa do zaworu nagrzewnicy, zaślep jakoś jego koniec (ten od serwa - np. taśmą) i rozgrzej silnik - jeśli pomoże to przyczyną jest zawór, tak jak pisze kolega, albo sterowanie w konsoli. U mnie regularnie przycina się zaworek sterujący w pokrętle temperatury.

Napisano

> Może też być uszkodzony zawór przed nagrzewnicą, lub jego sterowanie.

A ten zawór to tak mniej więcej gdzie znajdę ?

Gdzieś na wężu idącym do nagrzewnicy ?

Od strony komory silnika mam rozumieć ?

Napisano
  • Autor

> W poprzedniej Astrze (bez klimy) leciało dużo bardziej ciepłe powietrze...

Powiem Ci szczerze że ja mam podobne wrażenie , przewody idące do narzewnicy oraz powrót gorące ale z nawiewów upału nie zaznałem , jest wystarczająco ale jakby się chciało gorąca to u mnie nie ma opcji , coś mi sie zdaję że sama konstrukcja obudowy nagrzewnicy jest przystosowana raczej pod lżejsze klimaty ...

Napisano

Muszę tam zajrzeć, choć przy X20XEV to ciasno może być grinser006.gif

Dzięki za rady.

Napisano

> Powiem Ci szczerze że ja mam podobne wrażenie , przewody idące do narzewnicy oraz powrót gorące ale

> z nawiewów upału nie zaznałem , jest wystarczająco ale jakby się chciało gorąca to u mnie nie

> ma opcji , coś mi sie zdaję że sama konstrukcja obudowy nagrzewnicy jest przystosowana raczej

> pod lżejsze klimaty ...

Wychodzi ze jest jakas zaleznosc u mnei w aucie z klima (beznzyna) tez powietrze chlodniejsze, a w dieslach narzewnica tak grzeje ze prawie topia sie kratki. A powinno byc raczje odwrotnie i ogolnie mam wrazenie ze nawiew tez jest jakby mniej skuteczny w moim benzyniaku.

Napisano

Ja mam termometr w środkowej kratce i pokazuje po kilku minutach temperaturę rzędu 50-kilka stopni. Raz po dłuższej jeździe z max ogrzewaniem wyszło poza skalę (ponad 60 stopni). Siła nawiewu faktycznie jest mała (a w jakim stanie masz filtr pp?).

Napisano
  • Autor

Filtr wymieniam 3 razy w roku , ledwo miesiąc temu założony wink.gif