Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat bravo 1.9 JTD napięcie w trakcie pracy. 13.9-14.1V ?

Featured Replies

Napisano

Cześć. Zastanawiam się czy napięcie na celach akumulatora jest prawidłowe.

To już 2 akumulator "Norauto" poprzedni posłużył prawie 2 lata.

A teraz zaczynam podejrzewać jego następcę "NOrauto" bo w przymrozki średnio kręcił ale odpalał.

Podejrzewam niedoładowanie:

Napięcie spoczynkowe na akumulatorze po przejażdżce około 4km(po 1h postoju): 12.42V (powinno być coś koło 12.9V moim zdaniejm)

Napięcie po przekręceniu stacyjki 11.9V

W trakcie odpalania około 9V

W trakcie pracy bez żadnych odbiorników prądu oprócz osprzetu silnika 14.11V

Z włączonymi światłami 14.02 i spada delikatnie

Z włączonymi światłami + ogrzew tylne szyby+ przeciwmielne przód i tył - 13.94V

Obawiam się, że coś jest nie tak oslabiony.gif

Co się dzieje? Od czego zacząć czy mogło się coś odczepić/poluzować od klem? Jakiś osobny przewód ładowania?

Uważam, że powinno być 14.4V i co najwyżej spadek do 14.2V

Wraz ze zmianą obrotów wartości nie zmieniają się. confused.gif

Napisano

> Wraz ze zmianą obrotów wartości nie zmieniają się.

IMO wszystko jest ok.

Napisano

I wg mnie masz wszystko ok, nawet bardzo ok.

Ja w 4-ro letnim aku mam na celach między 11.9 a 12.5V w zależności ile samochód stał.

W trakcie odpalania spada nawet i do 8V.

Ładowanie na poziomie 13.9V z wyłączonym osprzętem i 13.7V z włączonym wszystkim na max.

Przed wymianą regulatora ładowanie miałem na poziomie 11.9-13.1V i też nic złego się nie działo i problemów z odpalaniem w największe mrozy po 8h postoju nie było.

Napisano

ładowanie OK , ja mam podobnie i wszystko hula prawidłowo ok.gif

ale aku to szrot moim zdaniem , bo pod obciążeniem nie powinno spadać poniżej 10V

Napisano

> Obawiam się, że coś jest nie tak

> Co się dzieje? Od czego zacząć czy mogło się coś odczepić/poluzować od klem? Jakiś osobny przewód

> ładowania?

> Uważam, że powinno być 14.4V i co najwyżej spadek do 14.2V

> Wraz ze zmianą obrotów wartości nie zmieniają się.

spoczynkowe powinno byc kolo 12.6V

ostatnio walczylem z tematem u siebie, podczas pracy mialem ladowanie 13,7V(z włączonym podgrzewaczem plynu), właczajac inne odbiorniki napiecie potrafilo spac do 13.5V. wymiana regulatora napiecia nie przyniosla poprawy.

wymienilem przewod od alternatora do rozrusznika i od rozrusznika do akumulatora na przewod spawalniczy 35mm2 + nowa klema => ladowanie na wolny 14.4V pod maksymalnym obciazeniem spadek 0.2V czyli 14.2V.

niestety producent dal miedzy alternatorem a rozrusznikem przewod smieszego przekroju. kupilem 2m przewodu smile.gif polecam wymiane - lepsze przeniesienie pradu na rozrusznik+lepsze ladowanie =>wiecej mocy w zimie.

Napisano

> I wg mnie masz wszystko ok, nawet bardzo ok.

> Ja w 4-ro letnim aku mam na celach między 11.9 a 12.5V w zależności ile samochód stał.

> W trakcie odpalania spada nawet i do 8V.

> Ładowanie na poziomie 13.9V z wyłączonym osprzętem i 13.7V z włączonym wszystkim na max.

> Przed wymianą regulatora ładowanie miałem na poziomie 11.9-13.1V i też nic złego się nie działo i

> problemów z odpalaniem w największe mrozy po 8h postoju nie było.

niestety 1.4 to nie jtd, tutaj bez sprawnego akmulatora w zimie mozna zapomniec o zapaleniu auta-pompa musi zrobic odpowiednie cisnienie a do tego trzeba pare razy zakrecic silnikiem.

Napisano

U mnie już piąta zima na aku Centra Futura. Wielu w to nie uwierzy, ale mam ładowanie na poziomie 14V bez obciążenia, z włączonymi światłami, dmuchawą na 2 i ogrzewaniem szyby jest 13,3V, jak włączy się wentylator (klima) to spada do 13V. Aku nigdy nie było doładowywane a mało tego przez trzy lata auto najczęściej robiło "trasę" dom-praca 3 km, plus kilka razy dziennie odcinki po 3-4 km. Rok temu silnik palił przy -25 bez większych problemów.