Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płukanka octem

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar przeprowadzić płukankę układu chłodzenia przy użyciu octu w celu odkamienienia i poprawy działania ogrzewania. Póki co jakoś grzeje, ale myślę, że mogłoby grzać lepiej, a i tak płyn nowy jest kupiony, więc przy wymianie można się pobawić w płukanie. Pytania:

1. Wlewać czysty ocet czy w jakiejś proporcji z wodą?

2. Ile km silnik powinien na takiej płukance przejechać (albo ile czasu pracować na postoju)

3. Jedna płukanka wystarczy czy uskutecznić kilka razy? (w sumie ocet tani, więc koszt prawie żaden)

pacjent to Tico

Napisano

Jeśli już to zamiast octu polecam odpowiednie stężenie kwasku cytrynowego tak jak wiele lat temu zalecał Mercedes. Niestety już nie pamiętam proporcji roztworu.

Napisano

> Jeśli już to zamiast octu polecam odpowiednie stężenie kwasku cytrynowego tak jak wiele lat temu

> zalecał Mercedes. Niestety już nie pamiętam proporcji roztworu.

kwas cytrynowy ma jedna wade - lubi po nim zostawac dziwny osad/nalot

Napisano

> kwas cytrynowy ma jedna wade - lubi po nim zostawac dziwny osad/nalot

Zawsze po nim zostanie nalot który nie będzie łatwy do wypłukania

Napisano

Płukałem kiedyś w lanosie octem, proporcja mniej wiecej 1:3 z wodą. Tyle że robiłem to kilka razy bo po pierwszym wyleciało takie świnstwo (mieszanka rdzy z kamieniem) że operacje powtórzyłem. Po trzecim razie woda była już przejrzysta więc operacja w miarę skuteczna. Oczywiscie po zalaniu octem rozgrzewałem auto do około 90stopni.

Napisano

> 1. Wlewać czysty ocet czy w jakiejś proporcji z wodą?

do czajnika 1:6, ale do chlodnicy to chyba juz cos lepszego wymyslili

Napisano

> Użyj Kamix-u działanie natychmiastowe

Przy użyciu chemi zawsze jest ryzyko przedobrzenia, czyli rozszczelnienia. zlosnik.gif

Napisano

> Przy użyciu chemi zawsze jest ryzyko przedobrzenia, czyli rozszczelnienia.

Ocet na dłuższą metę też rozpuści kamień, więc jak jest nieszczelność to i tak wyjdzie

Napisano

> Płukałem kiedyś w lanosie octem, proporcja mniej wiecej 1:3 z wodą. Tyle że robiłem to kilka razy

> bo po pierwszym wyleciało takie świnstwo (mieszanka rdzy z kamieniem) że operacje powtórzyłem.

> Po trzecim razie woda była już przejrzysta więc operacja w miarę skuteczna. Oczywiscie po

> zalaniu octem rozgrzewałem auto do około 90stopni.

Robiłem tak samo tylko że ja wlałem czysty ocet, pamiętam minę kasjerki jak poprosiłem o 8 litrów octu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

wlalem czystego octu na pare minut, zlewajac nie bylo jakiejs masakry, ale lekko brazowy plyn lecial, zbiorniczek i przewody wyczyscilem, bo mialy na sobie jakies zielone paprochy i dzis w trasie ogrzewanie na pierwszym biegu i musialem jechac z otwarta szyba bez kurtki jesli suwak od temperatury byl ustawiony na maxa, wiec nie jest zle grinser006.gif