Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] 1.8 CDX, jakie kable zapłonowe.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jakie kable do lacetti kupić? Do tej pory zawsze używałem Sentecha. Do laczka oczywiście wybrałem i te. Jednak co się okazało, po roku kabel sam z siebie się rozpadł. Uznali nawet gwarancję. Kupione do nubirki taty kable miały ten sam problem i też poszły do reklamacji, pewnie też uznają, bo problem identyczny.

Stąd też, z powodu wadliwej serii, albo końcu dobrego imienia firmy Sentech chciałem wybrać inne kable. Wybór padł na NKG, niedużo droższe, firma raczej poważana. Niestety jednak, kolega w sklepie twierdzi, że zawsze mu wyrzucają katalogi te same kable (ten sam numer) co do nubiry 1.6, a te jednak nie pasują... Mają za duże złącze przy cewce i kabel nie ma styku - wpada luźno (złącze jest 2-3x za duże).

Co zatem innego wybrać? Jakie kable kupowaliście i na pewno pasują? A może ma ktoś pudełko od kabli NGK jeszcze z numerkiem?

Nie ma co szukać po Astrze G, bo tam niestety jest wszystko inaczej rozwiązane.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam.

Już chyba rozumiem czemu na allegro jest tyle ofert na używane kable do tego silnika.

Ja niestety nie pomogę ci bo w moim laczku nie ma kabli.

Ale ta aukcja wygląda interesująco może ten sprzedawca coś ci pomoże.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Już chyba rozumiem czemu na allegro jest tyle ofert na używane kable do tego silnika.

> Ja niestety nie pomogę ci bo w moim laczku nie ma kabli.

> Ale ta aukcja wygląda interesująco może ten sprzedawca coś ci pomoże.

Ten sprzedawca sprzedaje kable Sentecha, czyli takie, jak miałem. Jeśli nie będę mieć wyjścia, mogę je mieć praktycznie od ręki w sklepie u kolegi. Szukam czegoś innego.

Udało się po numerze Sentecha odnaleźć kable NGK, miejmy nadzieję, że przypasują - jutro się okaże. W razie co podam tutaj numery kabli Sentech jak i NGK, dla przyszłych poszukiwaczy.

PS. jakbym miał kupić używane kable, to wolałbym już jeździć na swoich obecnych (nie wiem, ile już mają, bo z takimi kupiłem, może poza okresem, kiedy był Sentech, jeżdżą od nowości, więc jeszcze w przypadku LPG, to pasowałoby już je nawet profilaktycznie wymienić).

Rozumiem, że masz już nowszy silnik, nie T18SED i już masz to rozwiązane jak w oplu - cewki nad świecami?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź tu: http://www.potak.com.pl/oferta

> Sam kupiłem w tej firmie. Nie są tanie ale porządne.

Mam zamówione na jutro NGK. Jeśli nie będą trafione, to wtedy przemyślę. W POTAKu jest duża szansa, że te kable to oryginał.

Z ciekawości, nie są tanie, czyli ile? Kable można kupić nawet i za 600zł (albo i więcej), to dla mnie jednak przesada, wolę kilka razy częściej wymienić w tym samym czasie.

Napisano

Numery oryginalnych kompletów kabli do Lacetti z silnikiem T18SED to 96190263 oraz nowszy, w pełni współzamienny: 96460220. Te same numery miały kable do Nubiry/Leganzy 2.0 z silnikami X20SED lub T20SED.

Z tego, co widze, to i w potaku byłby teraz problem dostać coś sensownego. Natomiast, jako, że chodziły w starszych Daewoo, to jest szansa, że dawny serwis będzie miał na stanie oryginał.

Napisano

> PS. jakbym miał kupić używane kable, to wolałbym już jeździć na swoich obecnych (nie wiem, ile już

> mają, bo z takimi kupiłem, może poza okresem, kiedy był Sentech, jeżdżą od nowości, więc

> jeszcze w przypadku LPG, to pasowałoby już je nawet profilaktycznie wymienić).

Nie pisałem abyś je kupił, tylko że skoro są takie problemy to rozumiem czemu do 1,8 jest tyle ofert. (ja też nie jestem zwolennikiem używek )

> Rozumiem, że masz już nowszy silnik, nie T18SED i już masz to rozwiązane jak w oplu - cewki nad

> świecami?

F18D FAM I

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Numery oryginalnych kompletów kabli do Lacetti z silnikiem T18SED to 96190263 oraz nowszy, w pełni

> współzamienny: 96460220. Te same numery miały kable do Nubiry/Leganzy 2.0 z silnikami X20SED

> lub T20SED.

> Z tego, co widze, to i w potaku byłby teraz problem dostać coś sensownego. Natomiast, jako, że

> chodziły w starszych Daewoo, to jest szansa, że dawny serwis będzie miał na stanie oryginał.

Udało się odnaleźć po numerze Sentecha, który pasował.

Kable do NGK do Lacetti 1.8 to kable z Astry F, Nubira / Leganza , generalnie silniki 1.8 i 2.0. Czyli tak, jak piszesz smile.gif. Generalnie zauważyłem jedynie co, to są nieco dłuższe (bo w końcu do paru modeli pasują) niż te, co miałem. Poza tym pierwsze wrażenie na nowych kablach - pozytywnie. Zobaczymy, czy ustaną delikatne, acz denerwujące drgania silnika. Po wymianie świec już się nieco poprawiło.

Oznaczenie kabli NGK to RC-OP440 - i nawet 15zł tańsze niż te do Nuby 1.6 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> Nie pisałem abyś je kupił, tylko że skoro są takie problemy to rozumiem czemu do 1,8 jest tyle

> ofert. (ja też nie jestem zwolennikiem używek )

Ja wiem, czy problem? U mnie wszystko z tym jest OK, a kabli nie zmieniałem (wyglądają na oryginalne). Też mam gaz i prawie 160 kkm na liczniku.

> F18D FAM I

Fam 1, bo to nowsze 1.8 zrobili z bloku silnika 1.4/1.6. Z kolei starsze 1.8 to najmniejszy silnik z tych większych rzędowych "czwórek" GM.

Napisano

>Zobaczymy, czy ustaną delikatne, acz denerwujące drgania silnika. Po wymianie

> świec już się nieco poprawiło.

To jest jakiś trop, ale nie musi to być też na 100% od zapłonu.

Napisano
  • Autor

> To jest jakiś trop, ale nie musi to być też na 100% od zapłonu.

Wiem, mogą być też np wtryski. Po zakupie jak regenerowałem MEDy to wtedy też były momenty drgań, jednak znacznie bardziej uciążliwe i widać już było, że sama listwa wtryskowa się trzęsła, natomiast teraz wygląda, jak po regeneracji, czyli stabilnie.

Napisano
  • Autor

> Ja wiem, czy problem? U mnie wszystko z tym jest OK, a kabli nie zmieniałem (wyglądają na

> oryginalne). Też mam gaz i prawie 160 kkm na liczniku.

> Fam 1, bo to nowsze 1.8 zrobili z bloku silnika 1.4/1.6. Z kolei starsze 1.8 to najmniejszy silnik

> z tych większych rzędowych "czwórek" GM.

Mój już ma 193tyś, gaz fabryczny, więc od początku na LPG. 20tyś na Sentechach zrobiłem, więc może nawet 173tyś już na tych 'oryginałach' jest zrobione.

Napisano

> Z ciekawości, nie są tanie, czyli ile? Kable można kupić nawet i za 600zł (albo i więcej), to dla

> mnie jednak przesada, wolę kilka razy częściej wymienić w tym samym czasie.

Dałem 130zł brutto, przez telefon wołali 150, kable... na fakturze oznaczone jako GM, nie pamiętam napisu na przewodzie.

Niedawno widziałem kabelki za 20zł w punciaku. Makabra! Luźne na świecach, luźne na cewce. I nic nie dało się z tym zrobić.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Ja niestety nie pomogę ci bo w moim laczku nie ma kabli.

A co jest zamiast kabli ?????

Napisano

> A co jest zamiast kabli ?????

Może cewki wprost na świecach?

P.S. Profil sobie uzupełnij.

Napisano

> A co jest zamiast kabli ?????

claps.gif

Jak wyżej.