Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katowice - Nordkapp : The Arctic Edition

Featured Replies

Napisano

KLIK KLIK

Quote:

Katowice – Nordkapp 71°10′21″N

Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia, Norwegia

Najbardziej północy punkt europy osiągalny naszymi bolidami!

Złombol 7. edycja Nordkapp Edition – The end of the known world!....

Start: 10.08.2013

Odległość, pustka, komary, awarie, wyczerpanie!

Dla uczestników 7. Edycji Złombolu oznacza to jazdę w jednym kierunku: PÓŁNOC.

Będziemy jechali słynną Via Baltica E-67 przez Warszawę, Suwałki, Litwę, Łotwę, Estonię do Helsinek, „córkę Bałtyku”. Odwiedzimy Kaunas, Rigę, Tallinn, przeprawimy się przez Bałtyk. Jadąc dalej na północ przejedziemy Pojezierze Fińskie, rejon zwanym esencją Finlandii, z setkami jezior, pięknymi widokami i niepowtarzalnym klimatem! Koło podbiegunowe to tylko punkt na naszej dalekiej drodze na północ!

Przekroczymy najbardziej odludnioną i dziką krainę w Europie – Laponie (2,1 mieszkańca na kilometr kwadratowy)! Ale to nie koniec naszej podróży! Po przekroczeniu granicy z Norwegią przeprawimy się przez rejon Finnmark i prawdziwą Tundrę!! Dla tych którzy poradzą sobie z wyzwaniem i przetrwają trasę, problemy i arktyczne niekończące się dni, wynagrodzeniem będzie niepowtarzalny widok na Nordkapp i morze Barentsa! Ale nim tam dojadą czeka na nas po drodze walka z gigantycznym dystansem, brakiem cywilizacji, komarami, łosiami i własnymi nerwami! Po za tym czekają na nas jak co roku rozmaite i nie kończące się awarie, piękne widoki, Fińskie jeziora, tym razem zimna woda w dużej ilości i słynna Złombolowa integracja.

Ktos sie wybiera znow biglaugh.gif ?? Ogrzewanie sprawne ?? biglaugh.gif

Napisano

Musimy przemyśleć w ekipie, bo kierunek mniej atrakcyjny niż rok temu, a kasy pewnie więcej potrzeba (Skandynawia + większy dystans). Miałem też swoje plany urlopowe na sierpień. Zapisani jesteśmy niby do Autozlombolsanu, ale i tak nic nie wiadomo. Naszym Żukiem bym się tam już nie wybrał. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

no ja wlasnie tez w sierpniu mam zaplanowany urlop, ale polonezem bym sie tam bal wybrac biglaugh.gif

Napisano

> Musimy przemyśleć w ekipie, bo kierunek mniej atrakcyjny niż rok temu,

Nie jadę - nie moja bajka, nie mój klimat no.gif

Zimno a fiordy i tak mi z ręki jeść nie będą zlosnik.gif

> a kasy pewnie więcej

> potrzeba (Skandynawia + większy dystans).

Z tego co czytałem przed Turcją na forum to Norwegia była wspominana jako wybitnie drogi kierunek.

Np. hamburger w cenie 80 PLN yikes.gif

>Miałem też swoje plany urlopowe na sierpień.

> Zapisani jesteśmy niby do Autozlombolsanu, ale i tak nic nie wiadomo. Naszym Żukiem bym się

> tam już nie wybrał.

Szkoda, że wyjazd w już znanym kierunku oslabiony.gif

Napisano

byłem w 2008 roku małym fiatem w lutym smile.gif zaje... klimat , polecam każdemu taką wycieczkę smile.gif

Napisano

Niestety ja mam inne plany na ten termin... oslabiony.gif Z jednej strony chętnie bym pojechał, ale z drugiej jakoś bywały ciekawsze kierunki... Za to tym razem przejadę się na trasę Złombolu, jako że w pobliżu będą przejeżdżać cool.gif

Napisano

Szkoda.

Droga wyprawa, brak lpg no i co najgorsze juz tam bylem wiec chyba kupno poloneza odstawiam na kolejna edycje oslabiony.gif

Pi razy oko 8000km w rejon ktory juz mnie tak nie interesuje wiec raczej odpada.

Napisano

... ja już słyszałem głosy. Że zamiast Finlandią będą ludzie lecieć via Ruskie pod Murmańsk. LPG dostępne i tanie ;-)

Napisano

Coś w wątku na forum złombolu pisali, że wiza do Rosji drogo wychodzi...

Napisano

> ... ja już słyszałem głosy. Że zamiast Finlandią będą ludzie lecieć via Ruskie pod Murmańsk. LPG

> dostępne i tanie ;-)

Zakladajac ze potrzebna wiza plus obowiązek meldunkowy i gorsze drogi to ekonomicznie pomysl slaby.

Natomiast jest to ciekawa opcja pomijając koszty smile.gif

Napisano

kręcił mnie nordkapp strasznie od dawien dawna, więc cieszę się niezmiernie yay.gif jednak kant ze skrzynią czwórką i silnikiem pędzonym benyzną ... tanio nie będzie crazy.gif

Napisano

Fragment maila od stowarzyszenia Autozlombolsan:

Quote:

Na tą chwile szacujemy koszt całej imprezy na około 35 tyś złotych

12 tyś złotych - zakup autobusu ( dojazd do miejsca oględzin, droga powrotna, kwota zakupu pojazdu, opłacene podadku itp )

10 tyś złotych - rejestracja, remont, części zapasowe, ubezpieczenie

13 tyś złotych - paliwo ( zakładając średnią cenę około 7 zł za 1l ON i dystansie 7 tyś kilometrów, przy spalaniu 20 l/100 ) + opłaty drogowe

Przybliżone koszty naszego wyjazdu przy 35 uczestnikach to około 1000 zł/osoba.

Napisano

> Zakladajac ze potrzebna wiza

Ale za to przygoda i tani alkohol ok.gif

> plus obowiązek meldunkowy

Nie na taki krótki okres ok.gif

> i gorsze drogi to ekonomicznie

Pod Murmańsk asfalt w lepszej jakości niż nasze drogi ok.gif

> Natomiast jest to ciekawa opcja pomijając koszty

To może być najlepsza część trasy zlosnik.gif

Napisano

> Ale za to przygoda i tani alkohol

No i ile na tym alko zaoszczędzisz kasy w porównaniu gdybyś go pił w Polsce?

Napisano

> kręcił mnie nordkapp strasznie od dawien dawna, więc cieszę się niezmiernie jednak kant ze

> skrzynią czwórką i silnikiem pędzonym benyzną ... tanio nie będzie

My też jedziemy !! wink.gif Kierunek Nam się BARDZO podoba, termin pasuje wink.gif Też jedziemy w benzynce. Na gaz Nam się nie opłaca przerabiać, na diesla też nie, bierzemy baniaki z wachą i jedziemy !! wink.gif

Poldon Caro 1.6 GLE rocznik 1994 do boju !!

Napisano

> No i ile na tym alko zaoszczędzisz kasy w porównaniu gdybyś go pił w Polsce?

Cała magia życia wychodząc czasem z domu i przeżywać przygodę palacz.gif

Napisano

> Ale za to przygoda i tani alkohol

> Nie na taki krótki okres

a od ilu dni? obilo mi się ze na każdy pobyt ale nie wnikałem az tak bardzo w temat

> Pod Murmańsk asfalt w lepszej jakości niż nasze drogi

nie wiem nie byłem ale w fin drogi zupełnie puste

Napisano

> Cała magia życia wychodząc czasem z domu i przeżywać przygodę

Omijając Rosję wciąż jest przygoda. wink.gif A na pytanie o alko nie odpowiedziałeś. 033102bebe_1_prv.gif