Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokie spalanie,

Featured Replies

Napisano

Witam. Od dłuższego czasu zauważyłem zwiększone spalanie. W związku z tym, proszę o pomoc. Zamieszczem screeny z programu, może coś pomogą. Wymieniłem już filtry. Nie mam pojęcia gdzie jeszcze szukać przyczyny. I jeszcze moja konfiguracja odczytana ze sterownika.

Konfiguracja sprzętowa: 2012-12-28/13:08:00

Wersja programu PC: ESGI - V 0.87

Wersja urządzenia: d.4

Liczba cylindrów: 3-4cyl.

Wersja oprogramowania urządzenia: S.38

Numer seryjny 65535

Dane samochodu:

data montazu : ˙˙˙˙/˙˙/˙˙

nr rejestracyjny : ddz x555

układ cylindrów : r - rzędowy

liczba cylindrów : 4

pojemność silnika : 1,20 L

srednica dysz wstryskiwaczy : 2,00mm

Opis Dodatkowy: ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

parametry :

rodzaj wtryskiwacza valtek żółty

rodzaj ukladu zapłonowego cewka / cyl

maksymalny czas wtrysku gazu 28,2 [ms]

minimalne otwarcie wtrysku gazu 2,6 [ms]

temperatura przejścia na gaz 35 [°C]

obroty przejścia na gaz 1500 [obr./min]

nakł. paliw - liczba wspólnych cykli 1 [cykle]

wzbogacanie mieszanki gaz +12 [%]

mapa obciążeniowa

korekta czasu wtrysku biegu jałowego +0,01 [ms]

maksymalne obroty silnika 6500 - wyłączone [obr./min]

rodz. szkiełka rezerwy rezerwa

odświeżanie oczka 15,0 [sek]

sonda lambda 1 odłączona

sonda lambda 2 odłączona

Czujnik temp. reduktora S

podciśnienie reduktora odłączone

rodzaj wtrysku benzyny 0 [ms]

ciśnienie powrotu na benzynę 0,70 [bar]

opóznienie powrotu na benzynę 1,00 [sek]

syg. dźwiękowy poniżej ciśn 0,75 [bar]

rozgrzewanie wtryskiwacza wyłączone - małe rozgrzewanie

wył. od niskiej temp. gazu gazu brak

wył. od niskiej temp. gazu reduktora brak

opóźnienie przejścia na gaz 3,00 [sek]

pełne otwarcie wtrysku 3,50 [ms]

procentowe podtrzymanie 33,0 [%]

opóź. zał. wtrysku gazu do benz 1,90 [ms]

filtrowanie ciśnienia normalne

włączony

dodatkowa korekta czasu wtrysku biegu jałowego +0,00 [ms]

delta obr./min

286576216-a.jpg

286576216-b.jpg

286576216-c.jpg

post-75472-14352518463568_thumb.jpg

Napisano

Żółte Valteki jak już mają przebieg, bo z doświadczenia wiem, że może z nimi być po prostu krucho?

Kalibracja, wymiana zestawów naprawczych+ kalibracja lub wymiana na coś ambitniejszego.

Generalnie idzie chyba za dużo gazu, bo czasy wtrysku benzyny dość krótkie, jak na "pełną" sekwencją. Jakie są w identycznej sytacji na benzynie? Check się nie zapala?

Napisano
  • Autor

> Żółte Valteki jak już mają przebieg, bo z doświadczenia wiem, że może z nimi być po prostu krucho?

> Kalibracja, wymiana zestawów naprawczych+ kalibracja lub wymiana na coś ambitniejszego.

> Generalnie idzie chyba za dużo gazu, bo czasy wtrysku benzyny dość krótkie, jak na "pełną"

> sekwencją. Jakie są w identycznej sytacji na benzynie?

Jak wymienić to na jakie? Check się nie zapala, natomiast pojawia się błąd P1172. Pisałem o nim na kąciku stilo.

Napisano

> Jak wymienić to na jakie?

Tanio - REGi, dobrze - HANA. Aczkolwiek przy różnicy w cenie 200zł chyba wybrałbym HANA. Na REGach zrobiłem 2x tyle co na Valtekach.

> Check się nie zapala, natomiast pojawia się błąd P1172. Pisałem o nim na kąciku stilo.

Chociaż napisz co to za błąd, żebyśmy nie musieli szukać ...

Napisano

> Tanio - REGi, dobrze - HANA. Aczkolwiek przy różnicy w cenie 200zł chyba wybrałbym HANA. Na REGach

> zrobiłem 2x tyle co na Valtekach.

> Chociaż napisz co to za błąd, żebyśmy nie musieli szukać ...

Rozjechana adaptacja. Na początek trzeba zrobić porządek z wtryskami.

Napisano
  • Autor

> omvl reg fast

> wgs - poslkie wtryskiwacze jakiś tekst

> barracuda - kopia hany jakiś tekst

> hana h2000

Jeśli zakupię wtryskiwacze, te z proponowanych, to czy jestem w stanie sam wymienić? Czy trzeba zmieniać okablowanie itp.?

Napisano

> Jeśli zakupię wtryskiwacze, te z proponowanych, to czy jestem w stanie sam wymienić? Czy trzeba

> zmieniać okablowanie itp.?

z valteka na hane na pewno trzeba bedzie kupic przejsciowki, dostepne w zestawach, na reszte to nie wiem

Napisano
  • Autor

> z valteka na hane na pewno trzeba bedzie kupic przejsciowki, dostepne w zestawach, na reszte to nie

> wiem

Dzięki za info, poczekam, może jeszcze ktoś się wypowie odnośnie montażu listwy. Innej niż valtek oczywiście.

Napisano

> Dzięki za info, poczekam, może jeszcze ktoś się wypowie odnośnie montażu listwy. Innej niż valtek

> oczywiście.

te 4 wtryskiwacze sa najbardziej sensownymi rozwiazaniami. nic innego sie nie oplaca brac.

Napisano
  • Autor

> te 4 wtryskiwacze sa najbardziej sensownymi rozwiazaniami. nic innego sie nie oplaca brac.

Tak myślę, tylko mi chodzi o sam montaż, czy spokojnie zrobie to sam. I czy trzeba coś kopać w instalacji elektrycznej.

Napisano

> z valteka na hane na pewno trzeba bedzie kupic przejsciowki, dostepne w zestawach, na reszte to nie

> wiem

nie trzeba przejściówki z valteka na hanki, wybierasz w programie nowy typ wtryskiwacza i zbierasz mapy na nowo ewentualnie korygujesz ciśnienie na reduktorze

Napisano

> z valteka na hane na pewno trzeba bedzie kupic przejsciowki ...

Zaczęli robić Hany z wtykami valteka smile.gif

Napisano

Pozwolisz że się dołączę do twojego wątku...mam podobny problem...

Kurcze...zacząłem uważniej przyglądać się wielkości spalaniu mojego blue velvet czyli UNO 1.0....i wychodzi na to że pali mi to jeździdło całe 10L/100km LPG.....jazda głównie w trasie....ale lubię wysokie obrotki

to normalne w tym wozidle żeby to to tyle paliło? jeśli tak to chyba chrzanię to całe LPG i przechodzę na PB

instalacja to pewnie I generacji, albo II....trudno mi laikowi ocenić....

wg was, jest ok że taki silniczek spali tyle gazu czy coś jest spieprzone?

Napisano

> Pozwolisz że się dołączę do twojego wątku...mam podobny problem...

Ten wątek dotyczy 4gen.

> Kurcze...zacząłem uważniej przyglądać się wielkości spalaniu mojego blue velvet czyli UNO 1.0....i

Masz prawdopodobnie 1-2gen.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> wychodzi na to że pali mi to jeździdło całe 10L/100km LPG.....jazda głównie w trasie....ale

> lubię wysokie obrotki

> to normalne w tym wozidle żeby to to tyle paliło? jeśli tak to chyba chrzanię to całe LPG i

> przechodzę na PB

jaka to predkosc?? 100-120 to jakies 8-8,5 lita lpg w lecie.

od razu zapalasz na lpg?

Napisano

> jaka to predkosc?? 100-120 to jakies 8-8,5 lita lpg w lecie.

no właśnie w tych granicach jeśli chodzi o prędkość...

czyli wychodzi na to że coś nie teges....i trzeba podjechać do fachowcóff grinser006.gif

> od razu zapalasz na lpg?

chyba nie mam takiej możliwości, ale zauważyłem że dosyć wcześniej się przełącza na gaz...jakiś 1km...

Napisano
  • Autor

> Pozwolisz że się dołączę do twojego wątku...mam podobny problem...

> Kurcze...zacząłem uważniej przyglądać się wielkości spalaniu mojego blue velvet czyli UNO 1.0....i

> wychodzi na to że pali mi to jeździdło całe 10L/100km LPG.....jazda głównie w trasie....ale

> lubię wysokie obrotki

> to normalne w tym wozidle żeby to to tyle paliło? jeśli tak to chyba chrzanię to całe LPG i

> przechodzę na PB

> instalacja to pewnie I generacji, albo II....trudno mi laikowi ocenić....

> wg was, jest ok że taki silniczek spali tyle gazu czy coś jest spieprzone?

Ciężko jest mi powiedzieć czy twoje spalanie jest duże niewiem.gifale u mnie wcześniej na trasie mieściłem się w 7 litrach. Być może to wina instalacji I generacji. Najlepiej podjechać do gazownika i sprawdzić, ewentualnie doregulować. U mnie winna jest zużyta listwa wtryskowa. Dzisiaj jestem umówiony na wymianę. Natomiast twojego spalania musi wypowiedzieć się ktoś kto ma pojęcie w tej dziedzinie. Wcześniej miałem Palio 1.2 i tam byłea II generacja ale też 10 litrów nie spalał.

Napisano

> no właśnie w tych granicach jeśli chodzi o prędkość...

A jakie są obroty silnika przy 120km/h?

Jak zmieniłem skrzynię biegów i obroty przy prędkości 120km/h spadły o 500, to spalanie w trasie spadło o ok. 1-1,5l/100km...

Na BLOSie silnik 1.4 palił mi ok.8-9

Z kolei w drugim autku po zmianie instalacji z 2 na 4 generację spalanie w trasie spadło z 8 do 7 w Polsce i z 10 do 8 na Węgrzech w upały ...

Napisano

> A jakie są obroty silnika przy 120km/h?

> Jak zmieniłem skrzynię biegów i obroty przy prędkości 120km/h spadły o 500, to spalanie w trasie

> spadło o ok. 1-1,5l/100km...

> Na BLOSie silnik 1.4 palił mi ok.8-9

> Z kolei w drugim autku po zmianie instalacji z 2 na 4 generację spalanie w trasie spadło z 8 do 7 w

> Polsce i z 10 do 8 na Węgrzech w upały ...

ja bym ocieplił instalację, spalanie powinno trochę się obnizyc.

Napisano

> A jakie są obroty silnika przy 120km/h?

skąd ja to mam wiedzieć skoro ten parch nie ma obrotka

> Jak zmieniłem skrzynię biegów i obroty przy prędkości 120km/h spadły o 500, to spalanie w trasie

> spadło o ok. 1-1,5l/100km...

nie mam zamiaru wkładać mu czegoś co nazywa się "inna skrzynia biegów" na tej skrzynce chodzi i jest mu z tym dobrze, on nie jest wart kolejnych wydanych pieniędzy

> Na BLOSie silnik 1.4 palił mi ok.8-9

> Z kolei w drugim autku po zmianie instalacji z 2 na 4 generację spalanie w trasie spadło z 8 do 7 w

> Polsce i z 10 do 8 na Węgrzech w upały ...

Napisano

> skąd ja to mam wiedzieć skoro ten parch nie ma obrotka

No tak, rzeczywiście w takim przypadku z obrotami jest pewien problem frown.gif

Jeżeli np. przy 120km/h masz 4500 obr/min, to spalanie 10l/100km jest ok.

> nie mam zamiaru wkładać mu czegoś co nazywa się "inna skrzynia biegów" na tej skrzynce chodzi i jest mu z tym dobrze, on nie jest wart kolejnych wydanych pieniędzy

Wymianę skrzyni biegów potraktowałem jak inwestycję, która mi się zwróciła po ok. 1,5 roku - właśnie ze względu na zmniejszone spalanie smile.gif

A jakbym opchnął jeszcze starą skrzynię to byłoby jeszcze lepiej.

Poza tym przy mniejszych obrotach silnika poza spalaniem jest ciszej w samochodzie i to też był powód do zmiany skrzyni.

Rozumiem jednak, że nie chcesz inwestować w samochód, a jedynie używać go jako środek transportu.