Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Clio 2 98r. Centralny zamek, a uruchomienie silnika.

Featured Replies

Napisano

Witam. Szwagier kupił Clio2 z 98roku i juz ma kłopoty. Raz nie mógł otworzyć pilotem drzwi [wchodził przez bagażnik grinser006.gif], a dziś znów miał problem z zamknieciem... Kluczykiem raz się udało zamknąć, a raz nie...Moje podejrzenie pada na ew. mikrowyłączniki przy siłownikach, ale czy mam rację... confused.gif Czy jest to do zrobienia w swoim zakresie ? Miał ktoś z tym do czynienia ? A jeszcze jedno, może ważniejsze pytanie :- Gdy te kłopoty z zamkiem nastąpiły, to równolegle jest kłopot z uruchomieniem silnika, tak jakby paliwo nie dochodziło.. Czy jest to jakoś powiązane z c. zamkiem..? Może jakaś blokada się blokuje.. hmm.gif Poradżcie coś szwagrowi, zeby nie musial włazic przez bagażnik, hehe.gif i zeby bez problemu odpalał

Napisano

> Witam. Szwagier kupił Clio2 z 98roku i juz ma kłopoty. Raz nie mógł otworzyć pilotem drzwi

> [wchodził przez bagażnik ], a dziś znów miał problem z zamknieciem... Kluczykiem raz się udało

> zamknąć, a raz nie...Moje podejrzenie pada na ew. mikrowyłączniki przy siłownikach, ale czy

> mam rację... Czy jest to do zrobienia w swoim zakresie ? Miał ktoś z tym do czynienia ? A

> jeszcze jedno, może ważniejsze pytanie :- Gdy te kłopoty z zamkiem nastąpiły, to równolegle

> jest kłopot z uruchomieniem silnika, tak jakby paliwo nie dochodziło.. Czy jest to jakoś

> powiązane z c. zamkiem..? Może jakaś blokada się blokuje.. Poradżcie coś szwagrowi, zeby nie

> musial włazic przez bagażnik, i zeby bez problemu odpalał

A jak działa drugi kluczyk?

Napisano
  • Autor

.."A jak działa drugi kluczyk? .."

Z tego co mi mówił, drugi chyba tez działał podobnie...

Ale czy zamek ma cos wspólnego z zapłonem? Bo nie mógł potem odpalić, tak jakby paliwa nie podawało... I podobno po włozeniu kluczyka do stacyjki jakas lampka szybko mruga... confused.gif

Napisano

> Witam. Szwagier kupił Clio2 z 98roku i juz ma kłopoty. Raz nie mógł otworzyć pilotem drzwi

> [wchodził przez bagażnik ], a dziś znów miał problem z zamknieciem... Kluczykiem raz się udało

> zamknąć, a raz nie...Moje podejrzenie pada na ew. mikrowyłączniki przy siłownikach, ale czy

> mam rację... Czy jest to do zrobienia w swoim zakresie ? Miał ktoś z tym do czynienia ? A

> jeszcze jedno, może ważniejsze pytanie :- Gdy te kłopoty z zamkiem nastąpiły, to równolegle

> jest kłopot z uruchomieniem silnika, tak jakby paliwo nie dochodziło.. Czy jest to jakoś

> powiązane z c. zamkiem..? Może jakaś blokada się blokuje.. Poradżcie coś szwagrowi, zeby nie

> musial włazic przez bagażnik, i zeby bez problemu odpalał

Prawdopodobnie - jak to w renówkach z tamtego okresu immo odblokowywane jest pilotem centralnego zamka - jeśli nie otworzysz pilotem to nie odpalisz - jest jakaś awaryjna procedura, którą za pomocą przycisku blokady centralnego zamka wprowadzasz kod do odpalenia.

Napisano
  • Autor

-> jeśli nie otworzysz pilotem to nie odpalisz - jest jakaś awaryjna procedura,,<

No i cały szkopuł w tym, jaka to moze być procedura... hmm.gif

Napisano

> - No i cały szkopuł w tym, jaka to moze być procedura...

Musisz mieć kod immo - jeśli masz to procedurę znajdziesz w googlach.

Napisano

> - No i cały szkopuł w tym, jaka to moze być procedura...

Kolego myślę że to Ci trochę rozjaśni sprawę. jakiś tekst

procedura tutaj

Porada dotyczy aut z kluczykiem na podczerwień i immobilizerem.

Jeśli posiadamy kluczyk na podczerwień, immobilizer w aucie odblokowywany jest kodem przesyłanym przez podczerwień. Problem pojawia się gdy kluczyk uszkodzimy (utopimy, rozjedziemy grinser006.gif), lub po prostu rozładują się baterie. Auto otworzymy przez przekręcenie kluczyka w drzwiach ale po włożeniu go do stacyjki nie będziemy mogli uruchomić silnika. Kupując auto w salonie powinniśmy dostać kartę, na której znajduje się kod awaryjny. Jeśli jednak kupiliśmy auto jako używane i nie dostaliśmy kodu, należy go wygenerować używając programu: [http://www.4shared.com/file/HPD7J4f-/RenaultKey.html] (działa tylko pod Windows XP). Serwisy Renault za podanie kodu życzą sobie od 100 do ponad 300 PLN!

1. Rozkręcamy kluczyk i odczytujemy kod z żółtej naklejki w pilocie.

2. Uruchamiamy program (hasło zapisane jest w pliku tekstowym w archiwum) i podajemy w programie typ pojazdu (w moim przypadku B56H - odczytujemy go z numeru nadwozia, po literach "VF1")

3. Podajemy kod z kluczyka w programie (np. 123456A7)

4. Program w czerwonej ramce wyświetli 4-cyfrowy kod do odblokowania immo. (Code Securite Antidemarrage)

5. Wkładamy kluczyk do stacyjki, przekręcamy w pozycję zapłonu. Mruga żółta kontrolka immo (błyskawica). Immobilizer jest zablokowany.

6. Wciskamy gaz do oporu (kontrolka gaśnie), podajemy 1-szą cyfrę kodu odpowiednią ilością wciśnięć przycisku komputera (przy dźwigni wycieraczek) np. jeśli kod to 2468, wciskamy przycisk 2 razy (kontrolka immo mignie przy każdym naciśnięciu przycisku).

7. Puszczamy gaz. Wciskamy gaz ponownie, podajemy 2-gą cyfrę kodu (np. 4 wciśnięcia). Puszczamy gaz.

8. Powtarzamy punkt 6 i 7 aż do ostatniej cyfry kodu.

9. Po podaniu ostatniej cyfry kodu i puszczeniu gazu, kontrolka immo zgaśnie, możemy odpalić auto.

10. Uwaga! Mamy teraz cały czas odblokowany immobilizer!

11. Aby go zablokować ponownie, musimy otworzyć drzwi nadajnikiem podczerwieni, włożyć kluczyk i przekręcić w zapłon. Wyjąć kluczyk i zamknąć auto. Od tej pory immobilizer znów działa tak jak wcześniej.

Kod najlepiej zapisać sobie gdzieś, gdzie będziemy mogli go użyć w awaryjnej sytuacji.

Napisane przez Kolege Grezur

Napisano

> Prawdopodobnie - jak to w renówkach z tamtego okresu immo odblokowywane jest pilotem centralnego

> zamka - jeśli nie otworzysz pilotem to nie odpalisz - jest jakaś awaryjna procedura, którą za

> pomocą przycisku blokady centralnego zamka wprowadzasz kod do odpalenia.

A w późniejszych?

Moją z 2000 roku nie raz otwierałem z kluczyka, bo mi przycisk w kluczyku czasem nie styka i z odpaleniem nie było problemu.

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jeszcze, czy sygnał do immo idzie poprzez mikrowyłaczniki z centralnego, czy droga radiową..? Bo teraz podobno w garazu znów szwagrowi działa wszystko ok. Tak jakby w cieple było lepiej... I kolejne pytanie :- Czy wymieniając baterie w pilocie moze się cos rozkodować..?> Czy trzeba to zrobić szybko..? confused.gif

Napisano
  • Autor

..."procedura tutaj"...

Procedura OK, ale mam watpliwości, czy sobie poradzimy.... sick.gif

A jak jest z wymianą baterii w pilocie? Może się w trakcie wymiany coś rozkodować...? Czy bez problemu możemy wymienic?

Napisano

> ..."procedura tutaj"...

> Procedura OK, ale mam watpliwości, czy sobie poradzimy....

> A jak jest z wymianą baterii w pilocie? Może się w trakcie wymiany coś rozkodować...? Czy bez

> problemu możemy wymienic?

No stress,wymieniaj 20.GIF