Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Solidne koło 17 cali do E34 touring

Featured Replies

Napisano

Myślę, myślę... kombinuję... jakie by tutaj buciki na lato założyć do mojego turasa.

W grę wchodzi coś klasycznego, eleganckiego, może z lekką nutką sportu. Nie za szerokie, bez przesadnego "parapetu", nierzucające się w oczy.

Najlepiej jakiś oryginalny wyrób BMW.

no i... do około 1000PLN za komplet

Styling 32 mi się spodobał. Widzę, że jest łatwo dostępny i dość fajnie to wygląda.

Tutaj na białym touringu, mój jest czarny

2gt8dud.jpg

Może macie jakieś inne propozycje? Może nawet jakiś egzotyk (byle nie za drogi) pasujący bez dystansów, szpilek i innych pierścieni zolta.gif do E34?

Napisano

BBS RS

Napisano
  • Autor

> BBS RS

jeśli masz za 1000zł do sprzedania komplet (nie sztukę) to biorę hehe.gif

Napisano

ale wiesz, że jak masz seryjny zawias, to będzie to wyglądało zupełnie inaczej, niż na tej fotce... wink.gif

Napisano
  • Autor

> ale wiesz, że jak masz seryjny zawias, to będzie to wyglądało zupełnie inaczej, niż na tej fotce...

Zobaczymy. Sprężyna na przód kosztuje grosze. Z tyłu nivo więc się opuści.

Nie chcę tuningu i gleby. To ma być auto użytkowe.

Napisano

> Zobaczymy. Sprężyna na przód kosztuje grosze. Z tyłu nivo więc się opuści.

> Nie chcę tuningu i gleby. To ma być auto użytkowe.

a czy ja Ci każę zlosnik.gif domyślam się, że nie chcesz, a widzę, że wrzucasz obniżoną grinser006.gif

sprawdź sobie dokładnie amory od nivo, bo u mnie też pięknie działało, ale jak wyjmowałem, to okazało się, że jeden amorek cieniiiiizna crazy.gif

skoro podoba Ci się jedna z najczęściej występujących i przy tym jedna z tańszych 17tek, to tylko brać i się cieszyć.

możesz ew. też poszukać jakichś mcontour'ów albo a'la ACSów (z reguły podrabiają je znane marki typu RH czy coś w ten deseń).

tanich siedemnastek jest od zarąbania i ciut ciut.

Napisano
  • Autor

> a czy ja Ci każę domyślam się, że nie chcesz, a widzę, że wrzucasz obniżoną

> sprawdź sobie dokładnie amory od nivo, bo u mnie też pięknie działało, ale jak wyjmowałem, to

> okazało się, że jeden amorek cieniiiiizna

> skoro podoba Ci się jedna z najczęściej występujących i przy tym jedna z tańszych 17tek, to tylko

> brać i się cieszyć.

> możesz ew. też poszukać jakichś mcontour'ów

o.. też ładne... ok.gif

> albo a'la ACSów

że co?

Napisano

> Może macie jakieś inne propozycje?

zbierać na coś naprawdę extra

takie co będą powodować się ślinienie znawców biglaugh.gif

np AC-Schnitzer

7331ae.jpg

Kellners K-Style, choć ten może być nieco dyskusyjny biglaugh.gif

SL272181.JPG

Hartge

IMG_1523.jpg

Keskin KT1

Amando540i-3.jpg

biglaugh.gif

Napisano

> zbierać na coś naprawdę extra

> takie co będą powodować się ślinienie znawców

> np AC-Schnitzer

> Kellners K-Style, choć ten może być nieco dyskusyjny

> Hartge

> Keskin KT1

kellenersy może jeszcze są na tablicy gdzieś. mogłem taniutko je kupić (coś koło 1,5tys....ale 17tka jednak za mała...fajne są, ale w tym rozmiarze idealnie pasuja do e36)

a keskin KT1 jest chyba przeciwieńswtem czegoś "extra" i u znawców mogą jedynie wywołać uśmiech politowania zlosnik.gif podróba OZ Futura...nie to, że ja bym pogardził, chociaż wolę prawdziwe skręcanki...ale nie jest to żaden rarytas wink.gif

dla mnie:

sdc10405.jpg

Untitled-3.jpg

6875716108_839f811588.jpg

ale nawet poczciwe BBSy RFy po zmianie rantu mogą wykręcać suty wink.gif

tumblr_mbehbaQSX61qir0m6o1_500.jpg

edit:

mówiłem, że gdzieś są...gość nie może się ich pozbyć od jakiegoś roku wink.gif nie dziwota, bo felga z typu love it or hate it...mnie się bardzo podoba, tylko za mała..no i ET pod e36 więc dystans miałby z pół metra (literalnie, bez przesady clown.gifmlot.gif).

jakiś tekst

Napisano

> edit:

> mówiłem, że gdzieś są...gość nie może się ich pozbyć od jakiegoś roku nie dziwota, bo felga z

> typu love it or hate it...mnie się bardzo podoba, tylko za mała..no i ET pod e36 więc dystans

> miałby z pół metra (literalnie, bez przesady ).

> jakiś tekst

Szkoda,że nie 18zoll bo brałbym jak rumun zasiłek do swojego turasa. palacz.gif

Napisano

> Szkoda,że nie 18zoll bo brałbym jak rumun zasiłek do swojego turasa.

pfff...jakby były osiemnaście, to już od kilku miesięcy bym je polerował horse.gifhehe.gif

Napisano

> Szkoda,że nie 18zoll bo brałbym jak rumun zasiłek do swojego turasa.

A ja jak zwykle się zastanawiam czy nie sprzedać swoich 18ek i czegoś mniejszego nie wsadzić. Ale chyba za leniwy jestem zlosnik.gif

Napisano

> A ja jak zwykle się zastanawiam czy nie sprzedać swoich 18ek i czegoś mniejszego nie wsadzić. Ale

> chyba za leniwy jestem

Ja na szczęście już zanabyłem felunek na sezon 2013 więc już siedzę spokojnie tylko na wiosnę muszę opędzlować swoje dotychczasowe. grinser006.gif

Napisano

> Ja na szczęście już zanabyłem felunek na sezon 2013 więc już siedzę spokojnie tylko na wiosnę muszę

> opędzlować swoje dotychczasowe.

a to tak jak ja zlosnik.gif ale stare 18tki zostawiam na przyszłą zimę drive.gif

Napisano

> A ja jak zwykle się zastanawiam czy nie sprzedać swoich 18ek i czegoś mniejszego nie wsadzić. Ale

> chyba za leniwy jestem

w e39 wszystko poniżej 19 i tak wygląda na małe, więc bez znaczenia czy 16, 17 czy 18...

Napisano

> a to tak jak ja ale stare 18tki zostawiam na przyszłą zimę

Pochwal się,ja już od dawna do e46 chorowałem na rondell 0204 i dopiąłem swego,teraz tylko light gleba na eibachu i będzie malyna. cool.gif

Napisano

> Pochwal się,ja już od dawna do e46 chorowałem na rondell 0204 i dopiąłem swego,teraz tylko light

> gleba na eibachu i będzie malyna.

nieeee, nie pokazuję póki nie założę. trafił mi się mega rarytasik. zdradzę tylko, że 18tki 3tlg wink.gif

Napisano

> a keskin KT1 jest chyba przeciwieńswtem czegoś "extra" i u znawców mogą jedynie wywołać uśmiech

> politowania podróba OZ Futura..

mnie tam sie podoba, choć widziałem lepsze

a z tych co zapodałem zdecydowanie Hartge miażdży waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> zbierać na coś naprawdę extra

> takie co będą powodować się ślinienie znawców

Właśnie o to chodzi, że ma nie być ślinienia.

> np AC-Schnitzer

Mam 17 cali do E36, leżą sobie spokojnie i czekają na slicka. Ta felga zdecydowanie nie pasuje mi do piątki no.gif

> Kellners K-Style, choć ten może być nieco dyskusyjny

ooniee.gif

> Hartge

serduszka.gif

Ale nie te pieniążki raczej. No i tu mamy 18 cali. Ja nie chcę stracić komfortu. Jedną taczkę na gumowym kole już mam ok.gif

> Keskin KT1

no mogą być. Ale to znowu 18 cali. Poza tym wyglądają na takie które muszą być zawsze czyste inaczej jest bieda. A ja mam mieć auto użytkowe. ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale nawet poczciwe BBSy RFy po zmianie rantu mogą wykręcać suty

mówiłem, że parapetu nie chcę zolta.gif

Proszę mi tu takiego paskudztwa nie wklejać foch.gif

Napisano
  • Autor

> Pochwal się,ja już od dawna do e46 chorowałem na rondell 0204 i dopiąłem swego,teraz tylko light

> gleba na eibachu i będzie malyna.

fajne te Rondelki ok.gif

Ale raczej do czegoś nowszego o bardziej obłych kształtach.

Do mojego trumnowozu by już nie pasowały no.gif

Napisano

> fajne te Rondelki

> Ale raczej do czegoś nowszego o bardziej obłych kształtach.

> Do mojego trumnowozu by już nie pasowały

Wiem,choćby ze względu na ET które jest optymalnie dopasowane pod E46,ale na to pewnie zwracasz uwagę przy poszukiwaniu felg,do E34 musi być już dość niskie aby koło się zrównało z błotnikiem,wtedy efekt będzie palacz.gifok.gif

Napisano
  • Autor

kurtka na wacie... jakby nie ten otwór centrujący to bym chyba nawet rant jakoś przeżył. Polerkę by się machnęło czy cuś...

felunek

Napisano
  • Autor

> Wiem,choćby ze względu na ET które jest optymalnie dopasowane pod E46,ale na to pewnie zwracasz

> uwagę przy poszukiwaniu felg,do E34 musi być już dość niskie aby koło się zrównało z

> błotnikiem,wtedy efekt będzie

na zimówkach 7,5 cala szerokości mam ET20 i jest jeszcze trochę miejsca z przodu i trochę więcej z tyłu. Ale wygląda już nieźle. Myślę, że przy ET15-20 i 8-8,5 cala szerokości na siedemnastkach powinno być jeszcze przyjemniej wink.gif

Napisano

> mówiłem, że parapetu nie chcę

> Proszę mi tu takiego paskudztwa nie wklejać

ja nie do Ciebie rozmawiałem, Ty szukasz byle taniej.

Napisano

> kurtka na wacie... jakby nie ten otwór centrujący to bym chyba nawet rant jakoś przeżył. Polerkę by

> się machnęło czy cuś...

> felunek

jest taki wynalazek jak pierścienie centrujące.

no chyba, że dla Ciebie to grzech.

Napisano
  • Autor

> jest taki wynalazek jak pierścienie centrujące.

> no chyba, że dla Ciebie to grzech.

Na razie mam czas, do lata jeszcze kawałek.

Z pierścieniami, dystansami i innymi cudami zawsze są jakieś problemy. Po co kombinować skoro można mieć "seria, panie". na razie tego sie będę trzymał. ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja nie do Ciebie rozmawiałem, Ty szukasz byle taniej.

tysiak peelenów za komplet używanych felg to "byle taniej"? icon_eek.gif

szesnastki kupowałem do tej pory po 400-500zł za komplet.

17 cali kopie ACS (jak ty to nazwałeś) kosztowały 450zł komplet.

Więc moim zdaniem tysiąc za ładny zestaw siedemnastek to normalna cena.

Już mówiłem: to ma lekko przykuwać uwagę ale nie rzucać się w oczy. Tym samochodem podjeżdżam do klientów. Dlatego fajnie gdyby to w miarę na serię wyglądało.

Napisano

> Na razie mam czas, do lata jeszcze kawałek.

> Z pierścieniami, dystansami i innymi cudami zawsze są jakieś problemy. Po co kombinować skoro można

> mieć "seria, panie". na razie tego sie będę trzymał.

dystanse, spoko, mogę zrozumieć, że można mieć obawy, ale pierścień centrujący ma tylko wycentrować przy zakładaniu i koniec. ok.gif

Napisano
  • Autor

> dystanse, spoko, mogę zrozumieć, że można mieć obawy, ale pierścień centrujący ma tylko wycentrować

> przy zakładaniu i koniec.

I przeciętny wulkanizator albo go zgubi, albo połamie albo zapomni założyć no.gif

Nie chce mi się.

Dwa dni temu tłumaczyłem jednemu głąbowi po co są szpilki u mnie w piastach i dlaczego te "dziwne długie nakrętki' powinien jednak zakładać stożkiem w kierunku felgi... facepalm%5B1%5D.gif partacze.

Napisano

> tysiak peelenów za komplet używanych felg to "byle taniej"?

> szesnastki kupowałem do tej pory po 400-500zł za komplet.

> 17 cali kopie ACS (jak ty to nazwałeś) kosztowały 450zł komplet.

> Więc moim zdaniem tysiąc za ładny zestaw siedemnastek to normalna cena.

> Już mówiłem: to ma lekko przykuwać uwagę ale nie rzucać się w oczy. Tym samochodem podjeżdżam do

> klientów. Dlatego fajnie gdyby to w miarę na serię wyglądało.

widzisz, mówię, że byle taniej kupujesz zlosnik.gif

parapet fe, a keskiny i hartge ze sporym rantem i te ostatnie za 800 z ponad 2 calowym rantem ci się podobają...jak baba, zdecydowałbyś się.

poza tym, keskiny kt1 w polsce w rozmiarze 18 są raczej nieosiągalne, głównie występują jako 17tki i poza twoim zasięgiem cenowym.

Napisano

> I przeciętny wulkanizator albo go zgubi, albo połamie albo zapomni założyć

> Nie chce mi się.

> Dwa dni temu tłumaczyłem jednemu głąbowi po co są szpilki u mnie w piastach i dlaczego te "dziwne

> długie nakrętki' powinien jednak zakładać stożkiem w kierunku felgi... partacze.

twój cyrk, twoje małpy.

pozostaje tylko pozazdrościć kalibru twoich zmartwień zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> widzisz, mówię, że byle taniej kupujesz

każdy chce jak najtaniej kupić i jak najdrożej sprzedać palacz.gif

Lubię polować na okazje.

16 cali hartge kupiłem za 450zł. Jeszcze mi pod drzwi za darmo dowieźli rotfl.gif

Można powiedzieć, że powoli te felgi robią się "rarytasem". Mam już dwa komplety cool.gif

Znając życie jakbym to sprzedał to bym sobie 18 cali spokojnie do czołgu kupił.

> parapet fe, a keskiny i hartge ze sporym rantem i te ostatnie za 800 z ponad 2 calowym rantem ci

> się podobają...jak baba, zdecydowałbyś się.

Hartge mają delikatniejszy rant. To bym jeszcze zniósł. Z tym że nie ma tgo chyba w 17 calach. Poza tym pewnie mnie nie stać grinser006.gif

> poza tym, keskiny kt1 w polsce w rozmiarze 18 są raczej nieosiągalne, głównie występują jako 17tki

> i poza twoim zasięgiem cenowym.

No ale ja chcę 17 cali. A Keskiny jakoś mnie na kolana nie rzucają. W e30 tego typu felga robi robotę ok.gif

Napisano
  • Autor

> twój cyrk, twoje małpy.

> pozostaje tylko pozazdrościć kalibru twoich zmartwień

wyobrażasz sobie co by było jakby te barany skręcili nakrętki odwrotnie i bym tego nie zauważył?

Pewnie bym się na pierwszym rondzie zabił.

Napisano

> wyobrażasz sobie co by było jakby te barany skręcili nakrętki odwrotnie i bym tego nie zauważył?

> Pewnie bym się na pierwszym rondzie zabił.

nie o tym pisałem.

miałem na myśli stopień skomplikowania zadbania o pierścienie dwa razy do roku. poza tym, jak na kogoś, kto przepala tyle kompletów opon, dziwne, że nie jeździsz do zaufanego gumiarza.

Napisano

> Znając życie jakbym to sprzedał to bym sobie 18 cali spokojnie do czołgu kupił.

sprzedaj stare opony i będziesz miał na wyrąbiste felgi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> sprzedaj stare opony i będziesz miał na wyrąbiste felgi

a na czym na trening pojadę?

Slicka trochę szkoda wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie o tym pisałem.

> miałem na myśli stopień skomplikowania zadbania o pierścienie dwa razy do roku. poza tym, jak na

> kogoś, kto przepala tyle kompletów opon, dziwne, że nie jeździsz do zaufanego gumiarza.

Nie mam zaufanego gumiarza, serio... Mój brat jeździ jeszcze dłużej niż ja i też buja się od zakładu do zakładu. Raz trafisz na dobrą zmianę, wszystko ci elegancko zrobią, następnym razem przyjedziesz i już jakiś inny partacz pracuje co nie potrafi klucza trzymać. Nie ma reguły.

Napisano

> Nie mam zaufanego gumiarza, serio... Mój brat jeździ jeszcze dłużej niż ja i też buja się od

> zakładu do zakładu. Raz trafisz na dobrą zmianę, wszystko ci elegancko zrobią, następnym razem

> przyjedziesz i już jakiś inny partacz pracuje co nie potrafi klucza trzymać. Nie ma reguły.

a u Kunera?

Napisano
  • Autor

> a u Kunera?

a wiesz jak daleko jest do niego? cool.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> widzisz, mówię, że byle taniej kupujesz

> parapet fe,

No i kupiłem to co mi się trochę podobało i mało rzucało się w oczy. Z tym, że z rozmiarem zaszalałem i nie wiem czy to dobry pomysł cool.gif

Styling 32

przód 8 cali, tył 9 cali

Oczywiście 18 cali średnicy. 270751858-jezyk.gif

No i teraz... czy opona 225/40/18 nie będzie zbyt mocno naciągnięta na 9 cali? Bo dużo szerszych bym nie chciał wkładać.

Napisano

> No i kupiłem to co mi się trochę podobało i mało rzucało się w oczy. Z tym, że z rozmiarem

> zaszalałem i nie wiem czy to dobry pomysł

> Styling 32

> przód 8 cali, tył 9 cali

> Oczywiście 18 cali średnicy.

> No i teraz... czy opona 225/40/18 nie będzie zbyt mocno naciągnięta na 9 cali? Bo dużo szerszych

> bym nie chciał wkładać.

9" to około 22.5cm czyli rozmiar 225...

Napisano
  • Autor

> 9" to około 22.5cm czyli rozmiar 225...

cool.gif

no to idealnie.

Kupuję komplet dookoła w tym samym rozmiarze i będzie grała gitarka smile.gif

Tylko muszę się pozbyć tych walców co są teraz bo to jakiś chory człowiek musiał na tym jeździć screwy.gif

Pierwszy raz widziałem oponę 285/35/18 yikes.gif

Ile takie coś z"jakimś tam" bieżnikiem może być warte?

Kupi to ktoś w ogóle czy świniom do zabawy rzucić?

Napisano

> no to idealnie.

Tak teraz przeglądam różne dokumenta i okazuje się, że fabryka na felgę 8" naciąga gumę 235, a 225 na 7"

> Kupuję komplet dookoła w tym samym rozmiarze i będzie grała gitarka

> Tylko muszę się pozbyć tych walców co są teraz bo to jakiś chory człowiek musiał na tym jeździć

> Pierwszy raz widziałem oponę 285/35/18

285 w Turingu?

Mieści się to z tyłu w ogóle?

Napisano
  • Autor

> Tak teraz przeglądam różne dokumenta i okazuje się, że fabryka na felgę 8" naciąga gumę 235, a 225

> na 7"

Tak się przyglądam i widzę, że trochę jednak naciąg jest na 9 calach. Na 8 jest równiutko więc tak jak chcę.

Czyli trzeba będzie albo zamienić te szersze felgi albo założyć te 255 czego raczej chciałbym uniknąć.

> 285 w Turingu?

> Mieści się to z tyłu w ogóle?

tam podobno się wszystko zmieści ale to rzeczywiście przegięcie konkretne.

Ja chcę założyć 4x 225/40/18 żeby nie kombinować.

Edit: niektórzy producenci opon podają w tabelach 9 cali jako graniczną szerokość felgi dla rozmiaru 225/40/18, ale jak się przyglądam na zdjęcia jak to wygląda to niestety kupa z tym naciągiem lekka.

Chyba zamienię te 9j na 8j.

Napisano
  • Autor

> mam do opchniecia 17 z mojego nowego nabytku

Jak tak się przyglądam to się nie dziwię, że chcesz sprzedać grinser006.gif

Poza tym patrz wyżej: kupiłem komplet osiemnastek