Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy taki box dachowy nie będzie za duży do Golfa IV

Featured Replies

Napisano

> http://cokupic.pl/produkt/Kamei-Delphin-460

> Wymiary zewn. (dł. x szer. x wys.): 235 x 74 x 40 cm

> Mam okazje taki kupić za 300zł tylko nurtuje mnie pytanie czy nie bedzie śmiesznie wyglądał na aucie.

Ja na Gofie 6 wożę box o wymiarach 218x94x40 i wygląda już na trochę przyduży do tego auta. Na kombiaku (np. Peugeot 308) prezentuje się doskonale.

mar00ha

Napisano

Mam podobny wymiarowo box do mar00hy, 380 l. 215x80x35

Nie wiem czy gabaryty leona są podobne do golfa IV, ale wygląda jak w załączniku. Trochę wystaje nad szybą, ale jest przesunięty do przodu, aby swobodnie otworzyć bagażnik.

post-75134-14352518789691_thumb.jpg

Napisano

Podczepię się pod wątek z pytaniem do użytkowników boksów dachowych.

Chcę wybrać się do Niemiec w 7 osób i potrzebuję miejsca na bagaż. Belki mam, box ma szwagier i jeszcze go nie używał zlosnik.gif więc raczej pożyczy.

Moje pytanie dotyczy komfortu i oporów powietrza / spalania.

Czy z boksem jest dużo głośniej przy prędkości ok. 140-150km/h i jak się on ma do dynamiki i spalania przy silniku benzynowym?

Napisano

> http://cokupic.pl/produkt/Kamei-Delphin-460

> Wymiary zewn. (dł. x szer. x wys.): 235 x 74 x 40 cm

> Mam okazje taki kupić za 300zł tylko nurtuje mnie pytanie czy nie bedzie śmiesznie wyglądał na

> aucie.

na stronie http://www.rackattack.com/mfg-extras/thule-matchmaker/thule_us_14.swf jest konfigurator thule'a gdzie przy vw w golfie występuje 4, może to pomoże w ocenie wyglądu jak wybierzesz odpowiednio długi z ich oferty hmm.gif

Napisano

> Podczepię się pod wątek z pytaniem do użytkowników boksów dachowych.

> Chcę wybrać się do Niemiec w 7 osób i potrzebuję miejsca na bagaż. Belki mam, box ma szwagier i

> jeszcze go nie używał więc raczej pożyczy.

> Moje pytanie dotyczy komfortu i oporów powietrza / spalania.

> Czy z boksem jest dużo głośniej przy prędkości ok. 140-150km/h i jak się on ma do dynamiki i

> spalania przy silniku benzynowym?

powiem tak nie wiem jak z boxem ale jechalem z dwoma rowerami spalanie jakos drastycznie nie wzroslo ale za to spadl v-max zlosnik.gif

Napisano

> Czy z boksem jest dużo głośniej przy prędkości ok. 140-150km/h i jak się on ma do dynamiki i

Przy benzynie nie stwierdziłem jakiegoś znacznego spalania, może z 0,5 l ale jakoś szczegółowo nie analizowałem, zarówno z rowerami jak i boxem.

W focusie II FL spalanie z zapakowanym maksymalnie boxem, bagażnikiem po dach, i 4 osobami na pokładzie wyszło 6,8 - 7 l. Prędkości maksymalne 120-130, w większości ekspresówki i DK bez świateł. 1.6 TDCI 90 KM.

Zapakowany box mi nie hałasował praktycznie w ogóle, natomiast jak pierwszy raz go odbierałem i jechałem na pusto to hałasował i to bardzo.

Napisano

> .. box ma szwagier i

A jaki masz wybór? masz box za free to bierz i ucałuj szwagra w sygnet i nie marudź zlosnik.gif

Jak ci napiszą,że +1L /100km i że jest głośno to co ? Nie pojedziesz w ogóle grinser006.gif?

Z boxami NIE da się przewidzieć tego o czym piszesz, jedynie empirycznie trzeba sprawdzić. Podaj model boxa i auta to może ktos się znajdzie w podobnej kombinacji.

Ba nawet ten sam zestaw (auto+box) może dać ci inne odczucia (spalanie,hałas) w zależności od umieszczenia boxa. Jak masz długie kombi i pole manewru czy bardziej z przodu czy z tyłu go umieścić to już masz inne wyniki. Staraj się aby struga powietrza z przedniej szyby nie była zaburzona przez wystający "dziubek" boxa na dachu. O ile masz pole manewru oczywiście.

Napisano

> A jaki masz wybór? masz box za free to bierz i ucałuj szwagra w sygnet i nie marudź

Gdybym nie miał wyboru, nie pytałbym wink.gif

Opcja nr 2 to jechać w 6 osób z bagażem w środku, tak jak do tej pory to robiłem. 7 osoba może jechać, ale nie musi.

> Jak ci napiszą,że +1L /100km i że jest głośno to co ? Nie pojedziesz w ogóle ?

Spalanie pytam przez ciekawość, bardziej chodzi mi o wpływ na dynamikę jazdy. A jeżeli faktycznie boks bardzo hałasuje, to z niego zrezygnuję.

> Z boxami NIE da się przewidzieć tego o czym piszesz, jedynie empirycznie trzeba sprawdzić.

I chyba tak zrobię. Pytanie następne, czy faktycznie jest duża różnica w hałasie przy boksie pustym i załadowanym (jedna odpowiedź sugeruje, że jest różnica). Pytam pod kątem ew. testów.

I jeszcze jedno, jakie jest ryzyko zostawić coś w boksie na noc? Zdarza się, że niepowołane osoby włamują się do boksów?

Napisano

> Podczepię się pod wątek z pytaniem do użytkowników boksów dachowych.

> Chcę wybrać się do Niemiec w 7 osób i potrzebuję miejsca na bagaż. Belki mam, box ma szwagier i

mam dokładnie taki

290181.jpg

używam sporadycznie, ostatnio 2 lata temu jadąc do Chorwacji. Niezauważyłem specjalnego wzrostu szumu powietrza. Spalanie też nie było jakieś zauważalnie większe ... może 0,5 l/100 km. Ale nie jechałem więcej jak 140. Ogólnie przydatna rzecz ok.gif

Napisano

> Gdybym nie miał wyboru, nie pytałbym

Aha to zwracam honor 526.gif

> I chyba tak zrobię. Pytanie następne, czy faktycznie jest duża różnica w hałasie przy boksie pustym

> i załadowanym

A to pierwsze słyszę jak hałas ma się do załadowania lub nie boksa , ale ja tam dużego stażu nie mam.

W moim przypadku duża różnica jest przy jeździe z samym bagaznikiem bazowym (belki na dachu) bez boxa, wtedy dużo głośniej. Ale ja mam kompakta ty pewnie coś większego i potencjalnie większe szanse na lepszą izolację akustyczną (tak mi się wydaje ale to moje gdybanie).

Załóż boxa i sprawdź dla testu ok.gif

Napisano

O. To i ja załączę fotkę, bo przypomniało mi się, że mam.

286646550-box1.jpg

mar00ha

post-7650-14352518847963_thumb.jpg

Napisano

Odnośnie kradzieży to box jak i same belki z klucznikiem mają raczej zadanie pozornej ochrony. To w końcu kawałek metalu i plastiku gdzie przy większych staraniach można bez problemu dostać sie do środka boxa jak i stracić go odcinając belki np. używając narzędzi.

Ja nie zostawilbym zapakowanego sprzętem boxa na noc pod blokiem zlosnik.gif nie wiem czy sam box bym zostawił. Cały poprzedni sezon przejezdzilem z belkami i uchwytami thule na dachu i nie zdjęli, ale różnie bywa. wink.gif

Napisano

Dynamika - IMO nie ma wplywa albo niewielki

wiekszy wplyw na dynamike beda mialo te 7 osob w aucie...

Halas - oj slychac slychac

duzo zalezy od boxu i auta

wszystko zalezy od predkosci, ta od 140+ staje sie coraz bardziej uciazliwe

Spalanie: +1-1,5 litra