Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik GP 1.4

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wywód zacznę od tego, że jakiś czas temu (po zimnej nocy) samochód umarł w wyniku totalnie rozładowanego aku. Całonocne ładowanie przyniosło efekt - od tamtego czasu auto jeździ tak jak powinno.

ALE: Mimo, że jeździ się normalnie i wydaje się, że aku daje radę to jest pewnien problem z rozrusznikiem - mianowicie podczas rozruchu (a w zasadzie w końcowej jego fazie) słyszać świst-zgrzyt tak jakby bendix (ok. 0,5-1sek). Gdzieś czytałem, że może to być problem związany ze zużytym aku.

I teraz pytanie: czy może to być mechaniczna kwestia rozrusznika, czy problem prądu? Dodam, że sam rozruch odbywa się normalnie.

PS Pytam, bo nie mam możliwości na szybko podmienić aku, a może ktoś z Was miał podobny problem.

Pozdro_zima_się_kończy!

Napisano

U mnie było słychać w końcowej fazie odpalania pisk. Mechanik powiedział, że to tulejka rozrusznika, ale jakoś nie było czasu się tym zająć. Po pewnym czasie ustało.

Napisano
  • Autor

> U mnie było słychać w końcowej fazie odpalania pisk.

Tak, jest to bardziej pisk niż zgrzyt.

Napisano

> Tak, jest to bardziej pisk niż zgrzyt.

Stawiam na bendiks w 99%

Napisano

> Tak, jest to bardziej pisk niż zgrzyt.

U mnie jest to samo. Ogólnie problem narastał. Najpierw tak było jak był zimny (pierwsze uruchomienie rano). Teraz jest cały czas... no ale jest zima.

Jeszcze nie diagnozowałem co to ale odpala normalnie i nie mam żadnych problemów z prądem. Przebieg koło 75kkm.

Napisano

No to czekam kto zdiagnozuje na 100% bo mam takie same objawy smile.gif

Napisano

> U mnie jest to samo. Ogólnie problem narastał. Najpierw tak było jak był zimny (pierwsze

> uruchomienie rano). Teraz jest cały czas... no ale jest zima.

> Jeszcze nie diagnozowałem co to ale odpala normalnie i nie mam żadnych problemów z prądem. Przebieg

> koło 75kkm.

trzeba przesmarowac dokladnie przekladnie satelitarna w rozruszniku i juz bedzie cisza i spokoj. Gdy chodzi ona na sucho silnik trudniej zapala i wydobywaja sie dziwne dzwieki

Napisano
  • Autor

> trzeba przesmarowac dokladnie przekladnie satelitarna w rozruszniku i juz bedzie cisza i spokoj.

> Gdy chodzi ona na sucho silnik trudniej zapala i wydobywaja sie dziwne dzwieki

jest jakiś manual? smile.gif

Napisano

> jest jakiś manual?

nie zrobilem. Ale robisz to normalnie, Najpierw odkrecasz bendiks, potem obudowe szczotek i wyciagasz wszystko, smarujesz, skladasz i dziala smile.gifsmile.gif