Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos bije.. trzęsie budą

Featured Replies

Napisano

Joł oslabiony.gif

Ostatnio zauważyłem że przy przekraczaniu prędkosci 90-100 km/h but.gif cos dziwnego dzieje się z moim seicentem. Kierownica zaczyna delikatnie drżeć, a cała buda wpada w drgania, rezonans..

Podpowiedzcie gdzie szukać rozwiązania problemu..

Z góry bardzo dziękuje wink.gif

Napisano

> Joł

> Ostatnio zauważyłem że przy przekraczaniu prędkosci 90-100 km/h cos dziwnego dzieje się z moim

> seicentem. Kierownica zaczyna delikatnie drżeć, a cała buda wpada w drgania, rezonans..

> Podpowiedzcie gdzie szukać rozwiązania problemu..

> Z góry bardzo dziękuje

1 - nie przekraczaj tej prędkości, w sumie i tak prawie wszędzie nie wolno grinser006.gif

2 - śnieg, błoto na felgach od wewnątrz? sprawdzałeś? albo ciężarek Ci odpadł, ciśnienie powietrza...

Napisano
  • Autor

ad.1 wiemy ze nie wolno .. raz mi się przekroczyło biglaugh.gifbut.gif

ad.2 ciśnienie w normie, ciężarek na stalówce miałby takie znaczenie?

blush.gif

Napisano

> ad.2 ciśnienie w normie, ciężarek na stalówce miałby takie znaczenie?

Ta,

ewentualnie może być krzywa półoś

Napisano

> Ta,

> ewentualnie może być krzywa półoś

również rozwalony przegub może powodować drgania, trzęsawkę na kierownicy i stuki waytogo.gif

Napisano

> również rozwalony przegub może powodować drgania, trzęsawkę na kierownicy i stuki

Racja.

Ja miałem przypadek, że mi się przegub zatarł (w sumie to oba tylko nie jednocześnie)!!!

Smar nie wiedzieć czemu zmienił się w proszek.

Wtedy też "talepało" aż się rozleciał.

Napisano

> Joł

> Ostatnio zauważyłem że przy przekraczaniu prędkosci 90-100 km/h cos dziwnego dzieje się z moim

> seicentem. Kierownica zaczyna delikatnie drżeć, a cała buda wpada w drgania, rezonans..

> Podpowiedzcie gdzie szukać rozwiązania problemu..

> Z góry bardzo dziękuje

mogą być krzywe felgi lub wyważenie kół nie jest takie jak powinno być...

Napisano

Podobnie miałem w e36, przegrzane miałem tarcze z przodu i się po prostu pogięły grinser006.gif ale najpierw sprawdził bym wyważenie kół ok.gif zobacz opony od tyłu może w którejś jajo wyleciało dlatego bije niewiem.gif

Napisano

Ja pomalowałem ładnie stalówki na zime i aż szkoda mi było ich wyważać grinser006.gif No i mam ładne grinser006.gif Szkoda tylko ze przy 90km/h jade traktorem zlosnik.gif

Napisano

Ja miałem to samo. Powiedz mi jak rozpędzisz się np do 110km/h i momentalnie puścisz gaz to drgania zanikają? Ja tak miałem i to była krzywa półoś.

Napisano
  • Autor

Się dziś rozpędze but.gif i obczaje ;p a w razie W to taka półoś jak $$ ?

Napisano

Typowa prędkość dla najbardziej dotkliwych efektów niewyważenia koła. Albo Ci się coś przykleiło (błoto, lód itp.), albo odpadł ciężarek. Zacząłbym od przerzucenia kół przód - tył i zobaczysz wtedy smile.gif

Możliwość bardziej nieprzyjemna - uszkodzona opona i/lub felga - przy rozmiarze kółek w CC i obecnym stanie dróg bardzo prawdopodobna sprawa.

Napisano

> Ja miałem to samo. Powiedz mi jak rozpędzisz się np do 110km/h i momentalnie puścisz gaz to drgania

> zanikają? Ja tak miałem i to była krzywa półoś.

Powyżej 200 wszelkie wibracje są niewyczuwalne hehe.gif

Napisano
  • Autor

Biorę się za turbienie but.gif cyt"Powyżej 200 wszelkie wibracje są niewyczuwalne " więc domniemam że nie opłaca się bawić w jakieś problemy z trzęsieniem budy grinser006.gif

Napisano

> Biorę się za turbienie cyt"Powyżej 200 wszelkie wibracje są niewyczuwalne " więc domniemam że

> nie opłaca się bawić w jakieś problemy z trzęsieniem budy

Dokładnie hehe.gif

Jak lecisz 200 wąską drogą to nawet nie widzisz, że nieoznakowana vectra, którą właśnie minąłeś zawraca za Tobą i dogania Cię jak już zwolnisz w zabudowanym hehe.gif

Napisano

Tylne kola bym sprawdzil, znam pare przypadkow ze ludzie pol auta wymienili a okazalo sie ze tylne kola sa niewywazone/krzywe zlosnik.gif

Napisano

Sprawdź felgi, czy nie krzywe. Bo ja mam jedną i przy większych prędkościach czuć to.