Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[kzAK] Sprzęt spawalniczy.

Featured Replies

Napisano

Ponieważ stary migomat (Lorch) się wziął i zdechł, muszę nabyć coś nowego.

Budżet - do 1500 zł za samą spawarkę.

Opcje są dwie - dobra spawarka na elektrody albo migomat.

Cel - spawanie głównie blach do powiedzmy 1,2 mm ale czasem trzeba pospawać coś przy hydraulice domowej, piecu itp wiec dobrze zeby poradził sobie ze stalą grubości 5 mm.

Migomatem spawać umiem, elektrodami nie - trudne to?

Da się do 1500 zł kupić coś sensownego na trzy fazy?

Napisano

> Cel - spawanie głównie blach do powiedzmy 1,2 mm

przy takim zalozeniu elektrodowka odpada

Napisano

no to i ja spytam o spawarkę, poszukuje dobrej jakościowo spawarki tig/elektroda najlepiej z układem zajażania i podtrzymania łuku(czy jak to się tam zwie). Budżet 1500-2000.

Ma to być sprzęt do majsterkowania. Spawanie profili o ściance do 5mm, blach do 3mm ale i czasem czegoś grubszego. Do tej pory miałem kontakt tylko z Kempi i Lincolnem ale to troszkę za drogi sprzęt jak na majsterkowanie.

Napisano

Troszkę wprawy i odpowiednie ustawienie spawarki i da rade nawet cieńsze blaszki wink.gif

Odnosnie wyboru migomat czy elektrody to łatwiej sie spawa migomatem (ale elektrodą tez nie jest trudne - sa ciekawe filmiki szkoleniowe na youtube pod hasłem "MMA welding"). Ale znowu inwertorowa spawarka na elektrody jest mała i lekka więc można z nią wszędzie chodzić, gdzie tylko jest prąd a tachanie migomatu z butlą to średnia przyjemność wink.gif

Napisano

> Troszkę wprawy i odpowiednie ustawienie spawarki i da rade nawet cieńsze blaszki

> Odnosnie wyboru migomat czy elektrody to łatwiej sie spawa migomatem (ale elektrodą tez nie jest

> trudne - sa ciekawe filmiki szkoleniowe na youtube pod hasłem "MMA welding"). Ale znowu

> inwertorowa spawarka na elektrody jest mała i lekka więc można z nią wszędzie chodzić, gdzie

> tylko jest prąd a tachanie migomatu z butlą to średnia przyjemność

a takie combo jak ja chce tig/mma nada się pod to co Cinek potrzebuje. To chyba mogłaby by być dla niego alternatywa dla miga?

Napisano

> Do majsterkowania wg mnie wystarczy, a TIG AC pozwoli pobawić sie też aluminium

Cena, jak na TIG AC, miażdży. Jakość też. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Cena, jak na TIG AC, miażdży. Jakość też.

Dobrze wiedzieć.

Niedawno kupiłem palniki na propan Shermana. Jakość poraża. hehe.gif

Napisano

To był tylko przykład, wiadomo że dla zawodowców ten sprzęt sie nie nadaje wink.gif Profesjonalne TIGi z AC kosztują za dużo jak na sprzęt do domu alien.gif

Jeśli nie trzeba spawać amelinum to zwykła Dedra desti 200 bedzie sie sprawowała dobrze i nie kosztuje tak duzo wink.gif

Napisano
  • Autor

Widzę że najtańsza sensowna opcja to Bester.

W sumie mój Lorch niby działa - jest posuw, gaz idzie do rączki niby jest łuk tylko "smarcze" zamiast przetapiać, mimo regulacji prądu.

Być może przyczyna jest trywialna, ten sprzęt ma dobrze z 15 lat, Lorch to nie firma krzak wiec może uda się go zreanimować niewielkim kosztem.

Mam jeszcze starsze urządzenie BEZ Bratislava FWU 11, to jest kolos. Amperomierz ma zakres do 400 amperów.

Jest kompetny, ale nie miał nigdy tak dobrego przetopu jak Lorch (podobno tam siedzą seleny i prostują tylko jedną półówkę).

Gdyby ktoś miał cokolwiek związanego z tym sprzetem - schematy, instrukcje itp i udostępnił, będę wdzięczny - internet jest tu nader ubogi.

Napisano

Otwórz no tego lorcha, odkurz i porób fotki. Masz miernik ?

Napisano
  • Autor

> Otwórz no tego lorcha, odkurz i porób fotki. Masz miernik ?

Mam.

Napisano

no dobra, wiemy że sherman to wywalona kasa w błoto. Czy jest jakaś alternatywa w tej cenie, czy jednak trzeba zwiększyć budżet?

Napisano

Za 2k można kupić używanego Kemppiego, Migatronica, czy Esaba.

Nowe, "markowe" sprzęty w tej cenie, to raczej małe Kajtki z zajażaniem stykowym.

Nie wiem czy znajdziesz coś nowego, 3-fazowego.

Na 230V, mówią, że skośny JLT daje radę.

Napisano

> Za 2k można kupić używanego Kemppiego, Migatronica, czy Esaba.

myślałem też o używanym sprzęcie, spawarka ma służyć dłuższy czas na początek podszkolenie umiejętności a później ma służyć do ambitniejszych celów.

> Nowe, "markowe" sprzęty w tej cenie, to raczej małe Kajtki z zajażaniem stykowym.

nigdy nie spawałem takimi bez zajażania, obawiam sie że jako laik nie poradzę sobie z tym. Nawet takim z zajażaniem na początku byłem wstanie przykleić elektrode.

Napisano
  • Autor

> Za 2k można kupić używanego Kemppiego, Migatronica, czy Esaba.

> Nowe, "markowe" sprzęty w tej cenie, to raczej małe Kajtki z zajażaniem stykowym.

> Nie wiem czy znajdziesz coś nowego, 3-fazowego.

> Na 230V, mówią, że skośny JLT daje radę.

co to za gniazdko po prawej stronie, to małe okrągłe i okrągłymi stykami w środku?

Napisano

> co to za gniazdko po prawej stronie, to małe okrągłe i okrągłymi stykami w środku?

Zapewne sterowanie pedałem cool.gif

Napisano
  • Autor

> Zapewne sterowanie pedałem

takie samo albo bardzo podobne gniazdko mam w migomacie liczącym około 20 lat hmm.gif

Napisano

> Zapewne sterowanie pedałem

a nie zdalnym sterowanie (chyba że to to samo).

Napisano

> takie samo albo bardzo podobne gniazdko mam w migomacie liczącym około 20 lat

Ja też mam takie gniazdko w 25-letniej spawarce elektrodowej.

Jak wspomnieli przedmówcy to jest zdalne sterowanie. W TIGu można podłączyć pedał, w innych potencjometr na kablu, żeby nie latać co chwila do maszyny, jak się robi np: na rusztowaniu.

Napisano

> Widzę że najtańsza sensowna opcja to Bester.

> W sumie mój Lorch niby działa - jest posuw, gaz idzie do rączki niby jest łuk tylko "smarcze"

> zamiast przetapiać, mimo regulacji prądu.

> Być może przyczyna jest trywialna, ten sprzęt ma dobrze z 15 lat, Lorch to nie firma krzak wiec

> może uda się go zreanimować niewielkim kosztem.

> Mam jeszcze starsze urządzenie BEZ Bratislava FWU 11, to jest kolos. Amperomierz ma zakres do 400

> amperów.

> Jest kompetny, ale nie miał nigdy tak dobrego przetopu jak Lorch (podobno tam siedzą seleny i

> prostują tylko jedną półówkę).

> Gdyby ktoś miał cokolwiek związanego z tym sprzetem - schematy, instrukcje itp i udostępnił, będę

> wdzięczny - internet jest tu nader ubogi.

Po objawach jakie tu podałeś mogę powiedzieć że to będzie banalna naprawa zlosnik.gif gdzieś znikła jedna faza wink.gif

Co do tych spawarek Magnum/Sherman to zależy jak się trafi wink.gif

W robocie mam Magnum 335 i od 3 lat jest ustawiony na maxa zlosnik.gif spawam 10h dziennie i jeszcze działa. A w AC to on łatwego życie nie ma .

Napisano
  • Autor

> Po objawach jakie tu podałeś mogę powiedzieć że to będzie banalna naprawa gdzieś znikła jedna

> faza

Tak myślę, kabel/włącznik/trafo albo prostownik.

Po namyślę dochodzę do wniosku że to praktycznie wszystko co jest w tym migu. zlosnik2.gif

> Co do tych spawarek Magnum/Sherman to zależy jak się trafi

> W robocie mam Magnum 335 i od 3 lat jest ustawiony na maxa spawam 10h dziennie i jeszcze działa.

> A w AC to on łatwego życie nie ma .

Napisano

> Na 230V, mówią, że skośny JLT daje radę.

Cos kolega moze wiecej o tym sprzecie powiedziec ?

Napisano

Z tego co słyszałem, to takie Yato wśród spawarek. Chińczyk, ale - w odróżnieniu od taniego chłamu - trzyma parametry i działa całkiem nieźle.

Napisano

> takie samo albo bardzo podobne gniazdko mam w migomacie liczącym około 20 lat

W takim starym sprzęcie to gniazdo będzie służyło do podłączenia podgrzewacza gazu.

Napisano

IMHO za dużo pinów. Do podgrzewacza może być podobne, dwupinowe gniazdo z tyłu przy wejściu rurki z gazem waytogo.gif.