Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Foka do obejrzenia

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Ślepy zobaczy te nierówne szpary na przodzie, poza tym 2-3 letnie auto za pół ceny nierealne z taki

> przebiegiem.

Faktycznie ,ale taka okta w benie bedzie chyba pancerna z takim nadwoziem..

Napisano

> Faktycznie ,ale taka okta w benie bedzie chyba pancerna z takim nadwoziem..

Pancerna jeśli nie była rozwalona nie wiadomo jak mocno i eksploatowana jak należy, jeśli szukasz od pośrednika to tak do tej z ogłoszenia dołóż z 4 tysie, wtedy szansa zakupu dobrego wozidła a nie tylko "prawie takiego samego" będzie większa.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Za dużo zmiennych:

-zależy ile jeździsz

-zależy czy większość w mieście czy poza

-zależy czy zdajesz sobie sprawę że eksploatacja Cmaxa w TDCI będzie sporo droższa od meganki

-itd itd...

Napisano
  • Autor

> Za dużo zmiennych:

> -zależy ile jeździsz

Mało teraz ,ogólnie do 14kkm max.

> -zależy czy większość w mieście czy poza

80% miasto

> -zależy czy zdajesz sobie sprawę że eksploatacja Cmaxa w TDCI będzie sporo droższa od meganki

ja wiem? ojciec zbytnio nie wkłada ,

droższa napewno ,ale czy skaza ny jestem na te jedne auto wink.gif chyba zostaje grande evo zlosnik.gif

Napisano

> Mało teraz ,ogólnie do 14kkm max.

> 80% miasto

Przy takim kilometrażu i to głównie po mieście, foka spali tyle ropy co Twoja renia obecnie benzyny.

> ja wiem? ojciec zbytnio nie wkłada ,

> droższa napewno ,ale czy skaza ny jestem na te jedne auto chyba zostaje grande evo

Nie jesteś skazany i jak najbardziej możesz zmienić, przecież nikt nie broni. Pisząc o eksploatacji miałem na mysli ewentualne wymiany, a musisz je wkalkulować w jazdę np wtryski czy dwumas, pierwsze po 800/szt, drugie 2500kpl, w reni sprzęgło zapewne z 600zł i to może z wymianą...to jest ta różnica. Oczywiście to czarny scenariusz, bo może Cię to nie spotkać...ale świadomym być trzeba.

Napisano
  • Autor

Wszystko wiem ,co napisałeś.A zobacz ile ON jeżdzi po mieście ,multum.

Napisano

> Wszystko wiem ,co napisałeś.A zobacz ile ON jeżdzi po mieście ,multum.

Jeździ i owszem, ale przeczytaj watek np o DPF w combo, kolega żalił się, że ropucha mu się do oleju cofa i nie ma w tym nic dziwnego, po prostu nie użytkuje go tak jak mówi instrukcja. Ogólnie jak zachowasz pewne zasady to nic się nie powinno dziać, natomiast musisz wiedzieć, że nowoczesne diesle w cr,turbo ze zmienną geo i z dpfami tworzone są pod kątem śmigania w trasach (duże moce, duże Nm), reasumując-podoba się, kup świadomie, weź VIN, sprawdź w ASO, potem ścieżka diagnostyczna, dobry dieslowiec i pocieszysz się nabytkiem. Na sprawdzenie wydasz ok 200-250zł, ale wiedz, że będą to jedne z lepiej ulokowanych pieniędzy, bo oszczędzą Ci nerwów, czasu i kasy w późniejszym terminie,a kupić dziś sztrucla ciężko nie jest, to samo z opisami-80% to igły, a w rzeczywistości 90% z tych 80 to padaki podpicowane.

Napisano
  • Autor

> Jeździ i owszem, ale przeczytaj watek np o DPF w combo, kolega żalił się, że ropucha mu się do

> oleju cofa i nie ma w tym nic dziwnego, po prostu nie użytkuje go tak jak mówi instrukcja.

> Ogólnie jak zachowasz pewne zasady to nic się nie powinno dziać, natomiast musisz wiedzieć, że

> nowoczesne diesle w cr,turbo ze zmienną geo i z dpfami tworzone są pod kątem śmigania w

> trasach (duże moce, duże Nm), reasumując-podoba się, kup świadomie, weź VIN, sprawdź w ASO,

> potem ścieżka diagnostyczna, dobry dieslowiec i pocieszysz się nabytkiem. Na sprawdzenie

> wydasz ok 200-250zł, ale wiedz, że będą to jedne z lepiej ulokowanych pieniędzy, bo oszczędzą

> Ci nerwów, czasu i kasy w późniejszym terminie,a kupić dziś sztrucla ciężko nie jest, to samo

> z opisami-80% to igły, a w rzeczywistości 90% z tych 80 to padaki podpicowane.

WIem ,dlatego celowo pisałem o 1,8tdci bez dpf przynajmniej.

Wiadomo ,benzyna najmniej problemowa..

Napisano

> Wszystko wiem ,co napisałeś.A zobacz ile ON jeżdzi po mieście ,multum.

ale skąd wiesz że one jeżdżą tylko po mieście ?

u mnie w firmie jest sporo diesli i faktycznie też jeżdżą po mieście, ale zaraz potem trasa 200-300-500km icon_rolleyes.gif

co do maksa z ogłoszenia, to nie jest najbogatsza wersja, to wersja doposażona

nie ma np automatycznej klimy, czy kierunków w lusterkach (ghia)

widzę że przebiegi w tym roczniku nie rosną, jak 3lata temu kupowałem swojego to wszystkie diesle miały też między 150-180kkm spineyes.gif

Napisano

reasumując-podoba się, kup świadomie, weź VIN, sprawdź w ASO,

> potem ścieżka diagnostyczna, dobry dieslowiec i pocieszysz się nabytkiem. Na sprawdzenie

> wydasz ok 200-250zł, ale wiedz, że będą to jedne z lepiej ulokowanych pieniędzy, bo oszczędzą

> Ci nerwów, czasu i kasy w późniejszym terminie,a kupić dziś sztrucla ciężko nie jest, to samo

> z opisami-80% to igły, a w rzeczywistości 90% z tych 80 to padaki podpicowane.

Niestety muszę się z Tobą zgodzić . Dziś ludzie szukają niskiej ceny nie auta !

Z drugiej strony jak człowiek obejrzy kilka , klilkanaście aut wydając na to po 250 zł to może mu się mocno budżet na auto skurczyć .

Złoty środek to chyba samemu w miarę możliwość najdokładniej sprawdzić auto i dopiero bawić się w płatne testy" .

Co do prawdziwości ogłoszeń mnie osobiście najbardziej wkurza retuszowanie zdjęć . Takich ogłoszeń dziś już nawet nie oglądam ( mimo że może faktycznie cześć aut z nich jest OK )

Pozdr

Napisano

> Niestety muszę się z Tobą zgodzić . Dziś ludzie szukają niskiej ceny nie auta !

Przykre ale prawdziwe. Mam wystawionego Note, na licytacji sobie stoi, w pt dzwoni Pan, żeby zablokować auto mu, bo on przyjeżdża i bierze dla córki, mówię, jestem na wyjeździe, wracam w niedzielę-on będzie w niedzielę,aby mu zablokować. W sobotę powtórka, dzwoni czy aby na pewno jesteśmy umówieni i czy aby cena będzie taka, z racji że stoi w różnych serwisach, pytam-jaką cenę Pan ma?Nooo 7 tysięcy z kawałkiem, ale pewnie dojdziemy do porozumienia na pełne 7? icon_eek.gif nieświadomość ludzka mnie poraża, auto warte 20 chcieliby za 7 kupować bo cena im odpowiada, nie zapytał nawet o wyposażenie czy cokolwiek innego..., ale kiedyś w ramach nauki umówię się z takim delikwentem...tylko dobrze jakby miał daleko do mnie.

> Z drugiej strony jak człowiek obejrzy kilka , klilkanaście aut wydając na to po 250 zł to może mu

> się mocno budżet na auto skurczyć .

> Złoty środek to chyba samemu w miarę możliwość najdokładniej sprawdzić auto i dopiero bawić się w

> płatne testy" .

Ależ oczywiście, że najpierw samemu się ogląda, w wielu przypadkach nie trzeba być specjalistą by zobaczyć co "TO" warte.

> Co do prawdziwości ogłoszeń mnie osobiście najbardziej wkurza retuszowanie zdjęć . Takich ogłoszeń

> dziś już nawet nie oglądam ( mimo że może faktycznie cześć aut z nich jest OK )

> Pozdr

Retusz zdjęć, podrabiane książki, rozmowy telefoniczne nie mające nic wspólnego ze stanem rzeczywistym-taki polski standard.

Napisano

> Retusz zdjęć, podrabiane książki, rozmowy telefoniczne nie mające nic wspólnego ze stanem

> rzeczywistym-taki polski standard.

Podrabianie historii i dokumentacji przez autoryzowane komisy dealerskie (przyłapałem na uczynku Opla i Kię. "Bo wie pan, to zależy co kto nazywa bezwypadkowym". Centrale udają głupa), podrabianie niemieckich tablic rejestracyjnych tak żeby handlarzyna jeszcze na sprzedaży OC "na miesiąc, można autem wrócić do domu na kołach" zarobił, o czym niedawno na AK pisaliśmy. Prawo skonstruowane tak, że wyegzekwować się go nie da... ot, taki polski standard.