Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerywacz kierunkowskazów od skutera 3piny

Featured Replies

Napisano

Do mojej wydumki na dwóch kółkach kupiłem przerywacz kierunkowskazów od jakiegoś skuterka. Przerywacz jest 3 pinowy. Wychodzą z niego 3 przewody: biały, zielony i niebiesko-biały. Wiem, że powinienem podłączyć +12V, masę i włącznik kierunkowskazów. Problem w tym, że te przewody nie mają żadnych oznaczeń (oprócz kolorów) zlosnik.gif

Jak sprawdzić, który przewód do czego podpiąć? W skuterku problemu by nie było, bo przewody są zakończone wtyczką, którą można wpiąć tylko w jeden sposób....ale ja to chcę wykorzystać w moto, które sam buduję i nie mam takiej wtyczki zlosnik.gif

Jakieś pomysły?

Przerywacz z tej aukcji - tyle, że dostałem z innymi kolorami kabli niż na foto zlosnik.gif

Napisano

> Wychodzą z niego 3 przewody: biały, zielony i niebiesko-biały. Wiem,

> że powinienem podłączyć +12V, masę i włącznik kierunkowskazów.

Kierując się kolorami, na czuja, spróbował bym: biały - masa, zielony - plus, niebieskobiały - szalter biglaugh.gif ale ofkors może to być zła kombinacja... hmm.gif lecz niska cena zachęca do poeksperymentowania cfaniaczek.gif

> Jakieś pomysły?

> Przerywacz z tej aukcji

Zapytać sprzedającego...? hmm.gif i jeszcze jedno: po cho.............robę zakaźną kupiłeś takie cuś? Trzeba było wziąć zwykły przerywacz z byle auta. Tam masz wyjścia opisane claps.gif

Napisano
  • Autor

> Kierując się kolorami, na czuja, spróbował bym: biały - masa, zielony - plus, niebieskobiały -

> szalter ale ofkors może to być zła kombinacja... lecz niska cena zachęca do

> poeksperymentowania

ale mam pewnie jedną próbę, jak saper? zlosnik.gif jak źle podepnę, to wartość 3 piw pójdzie w diabły? zlosnik.gif

> Zapytać sprzedającego...?

nie przeceniaj sprzedającego...stawiam piwo, że nie ma pojęcia zlosnik.gif

> i jeszcze jedno: po cho.............robę zakaźną kupiłeś takie cuś?

> Trzeba było wziąć zwykły przerywacz z byle auta. Tam masz wyjścia opisane

walczę z miejscem...rama jest z WSK kobuz a mam tam już modul zapłonowy z VW, prostownik własnej konstrukcji z 2 mostków 3fazowych (bo alternator mam też 3fazowy zlosnik.gif), do tego skrzynkę bezpieczników i regulator napięcia....aha i cewka WN. wszystko mocowane do ramy w taki sposób, by nie było tego widać bez zdjęcia zbiornika czy boczków...deficyt miejsca wink.gif

Napisano

> ale mam pewnie jedną próbę, jak saper?

Nie wiem, czy taki przerywacz różni się od samochodowego, ale przed eksperymentem można przemierzyć obie sztuki omomierzem i porównać wyniki...

> walczę z miejscem...rama jest z WSK kobuz a mam tam już modul zapłonowy z VW, prostownik własnej

> konstrukcji z 2 mostków 3fazowych (bo alternator mam też 3fazowy ), do tego skrzynkę

> bezpieczników i regulator napięcia....aha i cewka WN. wszystko mocowane do ramy w taki sposób,

> by nie było tego widać bez zdjęcia zbiornika czy boczków...deficyt miejsca

Zerknąłem do aukcji: Twój wybranek nie jest jakoś specjalnie miniaturowy, moim skromnym zdaniem rozmiary clown.gif podobne.

Jaką przewidujesz lampę/reflektor? Może tam uda się wcisnąć niezbędne utensylia?

Napisano

Pamiętaj że większość chińskich skutów ma żarówki w kierunkach 10-cio Watowe.

Napisano
  • Autor

> Zerknąłem do aukcji: Twój wybranek nie jest jakoś specjalnie miniaturowy, moim skromnym zdaniem

> rozmiary podobne.

W porównaniu do tych, które miałem w ręku, to ten jest naprawdę mały.

> Jaką przewidujesz lampę/reflektor? Może tam uda się wcisnąć niezbędne utensylia?

Lampa jest od MZ ETZ wink.gif - nie ma możliwości nic tam upchnąć, bo wewnątrz lampy zabudowane są dwie listwy mostkowe - praktycznie tam skupiają się wszystkie kable instalacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj że większość chińskich skutów ma żarówki w kierunkach 10-cio Watowe.

Wiem o tym - moje kierunkowskazy też takie mają.

Napisano

Jesteś pewny, że tam trzeba podłączać masę hmm.gif, bo jeśli to przerywacz bimetaliczny a nie elektroniczny to masa nie jest do niczego potrzebna, a to trzecie wyjście jest często wykorzystywane do podłączenia kontrolki kierunkowskazów.

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewny, że tam trzeba podłączać masę , bo jeśli to przerywacz bimetaliczny a nie

> elektroniczny to masa nie jest do niczego potrzebna, a to trzecie wyjście jest często

> wykorzystywane do podłączenia kontrolki kierunkowskazów.

IMO masa - oglądałem jakieś schematy chińskich skuterków, to wychodzi, że to masa. tylko jakim kolorem ją oznaczyli? zlosnik.gif

EDIT:

Po temacie wink.gif

Odpaliłem zasilacz warsztatowy, ustawiłem ograniczenie prądowe na 200mA i zacząłem testować przerywacz. Nawet się nie zjarzył wink.gif musiał chińczyk wsadzić tam jakieś zabezpieczenie.

Rozpracowałem kolorystykę - nie wpadł bym na takie podłączenie sugerując się kolorami hehe.gif

nieb-biały +12V

biały -12V

zielony - przełącznik kierunkowskazów

ok.gif

10W żarówki w mini kierunkach nawet dają radę - świeci to bardzo jasno ok.gif

Napisano

Podejrzewam że kolory przewodów lutowali jakie wpadły w rękę. W większości chińskich 2OO z jakimi miałem do czynienia masa była zielona.

Napisano

> W porównaniu do tych, które miałem w ręku, to ten jest naprawdę mały.

Aż dzisiaj zmierzyłem standardowy przerywacz dostępny pod deską rozdzielczą w moim bolidzie: 30x30x60 razem z wystającymi nóżkami. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Aż dzisiaj zmierzyłem standardowy przerywacz dostępny pod deską rozdzielczą w moim bolidzie:

> 30x30x60 razem z wystającymi nóżkami.

Faktycznie mały hmm.gif Jakie to auto? Okazuje się, że chiński przerywacz zamrugał 2 razy i ... się skończył hehe.gif. Rozebrałem to badziewie, w środku płytka 15x15, jakiś scalak i reszta to powietrze. Jedna ścieżka się przepaliła i po przerywaczu. Więcej tego nie kupię, za 12 zł to były 3 piwa angryfire.gif. Szukam teraz jakiegoś od auta....jak mi powiesz, jaki mierzyłeś, to może taki upoluję ok.gif

Napisano

> Faktycznie mały Jakie to auto? Okazuje się, że chiński przerywacz zamrugał 2 razy i ... się

> skończył . Rozebrałem to badziewie, w środku płytka 15x15, jakiś scalak i reszta to powietrze.

> Jedna ścieżka się przepaliła i po przerywaczu. Więcej tego nie kupię, za 12 zł to były 3 piwa

> . Szukam teraz jakiegoś od auta....jak mi powiesz, jaki mierzyłeś, to może taki upoluję

Pamiętaj o mocy żarówek, pisałeś że masz 10 Wat, w samochodzie są 21 Wat. Na samochodowym będą szybciej migać - tak jak przy przepalonej jednej żarówce.

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj o mocy żarówek, pisałeś że masz 10 Wat, w samochodzie są 21 Wat. Na samochodowym będą

> szybciej migać - tak jak przy przepalonej jednej żarówce.

ok.gif

Napisano

Nie wiem jakie tam masz te żarówki ale ja kiedyś w akcesoryjnych kierunkowskazach Chińskiej produkcji zastosowałem tego typu żarówki 12V/20W tzw. "sztyfty"

http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanlux/zarowki-halogenowe-12v-sztyft-od-5w-do-50w/677

Kupić je można w każdym sklepie elektrycznym i normalny przerywacz działa OK!

Poza tym kierunkowskazy nareszcie stały się widoczne w słoneczny dzień!

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jakie tam masz te żarówki ale ja kiedyś w akcesoryjnych kierunkowskazach Chińskiej

> produkcji zastosowałem tego typu żarówki 12V/20W tzw. "sztyfty"

> http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanlux/zarowki-halogenowe-12v-sztyft-od-5w-do-50w/677

> Kupić je można w każdym sklepie elektrycznym i normalny przerywacz działa OK!

> Poza tym kierunkowskazy nareszcie stały się widoczne w słoneczny dzień!

Mam takie żarówki:

zarowka-t10w-12v-10w-ba9s-jednostka-sprzedazy-1-szt-oswietlenie-zarowki_0_b.jpg

świeci to jak diabli - co prawda w ostrym słońcu nie miałem okazji testować wink.gif ale w dzień daje dobrze po oczach. IMO spokojnie wystarczy i będzie dobrze widoczne.

Napisano

> Faktycznie mały Jakie to auto?

Niezastąpiony Fiat Uno 270751858-jezyk.gif Ale, ale: bodajże wszystkie przerywacze elektroniczne, jakie miałem w rękach (a zaczęło się wszystko we wczesnych latach '90 ub. wieku, gdy w maluchu założyłem takowy i migacze - o dziwo - działały nawet na wolnych obrotach, przy włączonych światłach i STOP-ie 001.gifwaytogo.gifclaps.gif) miały wielkość 2~2,5 zwykłego przekaźnika samochodowego (na wysokość), obwód ten sam. To jest pewnie jakiś standard.

> Okazuje się, że chiński przerywacz zamrugał 2 razy i ... się skończył .

> Jedna ścieżka się przepaliła i po przerywaczu.

Ale podłączenie było OK, czy jednak rosyjska ruletka?

> . Szukam teraz jakiegoś od auta....jak mi powiesz, jaki mierzyłeś, to może taki upoluję

Jak pisałem - chyba każdy przerywacz jest podobnych rozmiarów, ale dla zastosowań specjalnych są również specjalne przerywacze, niestety troszkę droższe... jednak ma pewne zalety: może obsługiwać kierunki oparte na LED-ach lub żarówkach mniejszej mocy, niż 21W (w zależności od konkretnej wersji 4x10 lub 4x18W). Ma też dość małe wymiary. Niestety, ma też wadę - wyższa cena i brak wyjścia na kontrolkę... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Niezastąpiony Fiat Uno

ok.gif

> Ale podłączenie było OK, czy jednak rosyjska ruletka?

Podłączyłem pod zasilacz z ograniczeniem prądowym ustawionym na 200mA. W końcu trafiłem i zaczął mrugać...jak podłączyłem do moto już zgodnie z rozpracowanymi pinami, to wziął się i skonczył zlosnik.gif

> Jak pisałem - chyba każdy przerywacz jest podobnych rozmiarów, ale dla zastosowań specjalnych są

> również specjalne przerywacze, niestety troszkę droższe... jednak ma pewne zalety: może

> obsługiwać kierunki oparte na LED-ach lub żarówkach mniejszej mocy, niż 21W (w zależności od

> konkretnej wersji 4x10 lub 4x18W). Ma też dość małe wymiary. Niestety, ma też wadę - wyższa

> cena i brak wyjścia na kontrolkę...

kontrolkę mam led, wpiętą równolegle do żarówek, więc nie muszę mieć dodatkowego wyjścia (2 kontrolki, prawa i lewa).

Pójdę w wolnej chwili do sklepu i czegoś poszukam, przez allegro nie warto zamawiać, bo przesyłka kosztuje więcej jak przerywacz wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Pójdę w wolnej chwili do sklepu i czegoś poszukam,

Jak tam poszukiwania? Wiem, że ostatnie dni upłynęły Ci na szukaniu czegoś innego... (ach, ta lampa z R-Rovera biglaugh.gifhehe.gif) a ja znalazłem takie cuś w garażu: małe, japońskie (tak pisze) i ma długość całkowitą 53mm 270751858-jezyk.gif

286755418-DSC08701.JPG

Może współpracować w następujących konfiguracjach:

2x27W + 3,4W

2x21W + 4W + 3,4W

4x27W hazard, czyli awaryjne

12,8V 85 cykli/min.

post-109606-14352519489451_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jak tam poszukiwania? Wiem, że ostatnie dni upłynęły Ci na szukaniu czegoś innego... (ach, ta lampa

> z R-Rovera ) a ja znalazłem takie cuś w garażu: małe, japońskie (tak pisze) i ma długość

> całkowitą 53mm

> Może współpracować w następujących konfiguracjach:

> 2x27W + 3,4W

> 2x21W + 4W + 3,4W

> 4x27W hazard, czyli awaryjne

> 12,8V 85 cykli/min.

ok.gifOstanio nie miałem nawet czasu podejść do sklepu w sprawie przyrywacza (i nie z powodu lampy hehe.gif). Ten Twój przerywacz wygląda nieźle ok.gif, będę szukał czegoś podobnego