Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reanimacja starej wiatrówki.

Featured Replies

Napisano

Mam Iża 38. Jest to wiatrówka wyprodukowana jeszcze w ZSRR, którą mój ojciec kupił na zezwolenie - wówczas było ono wymagane.

Stan taki sobie - wytarta oksyda, aczkolwiek wygląda nienajgorzej. Trochę sfatygowany lakier, Brak jednej śruby mocującej system z łożem, brak jednej podkładki pod tą śrubę. Szczerbinka ułamana. Do wymiany oring w kostce.

Jednak daje się złamać i strzela.

Wykonałem kilka strzałów przez chrono Combro, efekty są następujące - prędkość początkowa śrutu w metrach na sekundę.

- 113,9

- 107,2

- 106,2

- 102,4

- 109,2

- 107,3

- 101,8

- 107,1

- 103,5

- 106,3

Zatem średnia energia początkowa śrutu wynosi około 2,75 Joula. Widać znaczny rozrzut Vo.

Diagnoza - sprężyna do wymiany.

Wiem że ojciec miał zapasową oryginalną sprężynę i tłoczek (plus oryginalny wycior).

Tłoczek ostatnio mi mignął przed oczami gdy robiłem porządki.

Sprężyna raczej się nie znajdzie, podobnie jak wycior. frown.gif

Można zadać sobie pytanie - czy odnowa takiej wiatrówki ma sens?

Od czasu gdy bawię się współczesnymi sprzętami Iż poszedł w zapomnienie - słaby, bez szyny montażowej, ascetyczny wygląd taniej wiatrówki.

Stwierdziłem że jednak ją odnowię. Czemu? Ten sprzet ma około trzydziestu lat - niby niewiele są starsze. Ale jest to pierwsza "broń" z jaką miałem styczność. Młóciłem do tarczy w ogródku, czasem z kolegami szło się do lasu strzelać do szyszek. Nawet samodzielnie byłem w stanie wypykać paczkę śrutu dziennie. smile.gif

Po drugie jest to sprzęt po Ojcu, wiec sentyment do niej tym większy.

Zacząłem od zamówienia zestawu tłok + sprężyna na allegro, dostałem odpowiedź od sprzedawcy że dziś wysyła towar.

Dziś jeszcze porobię fotki i wstawię. Wątek będzie się rozwijał w miarę postępu prac, a że nie mam w tej materii doświadczenia wiec pewnie trochę to potrwa.

Ciąg dalszy nastąpi. smile.gif

Napisano
  • Autor

Widok ogólny pacjenta:

IMG_4058_zpsae3a73b1.jpg

Wyłamana szczerbinka, brak podkładki pod śrubę, nieoryginalna śruba, nieco uszkodzony lakier osady.

IMG_4060_zps6800e697.jpg

Z prawej strony jest podkładka ale śruby brak.

IMG_4059_zpse6b2fd77.jpg

Był sobie oring. Na szczęście ta korozja jest powierzchowna.

IMG_4061_zps85e02fbe.jpg

Napisano

Uważaj tylko, żeby sprężyna przy wyjmowaniu nie poleciała Ci w oko.

Napisano
  • Autor

> Uważaj tylko, żeby sprężyna przy wyjmowaniu nie poleciała Ci w oko.

Zawsze uważam. Raz nie uważałem i rozbierałem łożysko bez okularów, pęknięte łoże walnęło mnie w łuk brwiowy.

Mała ranka, dużo krwi, piękna blizna. Dobrze że nie w oko. Taki stary a taki głupi. clown.gif

Napisano

> Zawsze uważam. Raz nie uważałem i rozbierałem łożysko bez okularów, pęknięte łoże walnęło mnie w

> łuk brwiowy.

Zrób tutaj jakiś manual ok.gif, mam identyczny sprzęt i tez chetnie się zabiorę za przegląd.

Napisano
  • Autor

> Zrób tutaj jakiś manual , mam identyczny sprzęt i tez chetnie się zabiorę za przegląd.

Spoko, będę na bieżąco robił foty i publikował tu wraz z opisem.

Jak napisałem wcześniej, wątek będzie się rozwijał ale nie wiem w jakim tempie - niestety renowacja takiego sprzętu wymaga pewnych nakładów finansowych.

Napisano

Da się kupić jakąś sensowną optykę w sensownej cenie do QB78, którą posiadam i nie planuję wymieniać na nic lepszego? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Da się kupić jakąś sensowną optykę w sensownej cenie do QB78, którą posiadam i nie planuję

> wymieniać na nic lepszego?

Leapers.

Napisano

> Leapers.

Point Precision

Napisano

Fajnie, żeś się za to zabrał.

Jak już poukładam się ze swoimi sprawami to zamierzam skończyć moją ok.gif

Złom w Originalu wyglądał na podobnie zardzewiały jak w Twoim przypadku -nawet wżery pozostały na lufie, ale wytrawiło się i poczerniło ok.gif

Czekam na fotorelację ok.gif

BTW skąd wklejasz fotki? Moje z picassy nie bardzo chcą banglać confused.gif

Napisano

> Da się kupić jakąś sensowną optykę w sensownej cenie do QB78, którą posiadam i nie planuję

> wymieniać na nic lepszego?

z otwartych umi szczelać? zlosnik.gif

To dopiero jest zabawa ok.gif- Simo Hayha nie używał lunety a chyba do tej pory jest uznawany za najlepszego snajpera na świecie.

Napisano

> z otwartych umi szczelać?

> To dopiero jest zabawa - Simo Hayha nie używał lunety a chyba do tej pory jest uznawany za

> najlepszego snajpera na świecie.

Widocznie miał lepsze oczy od moich biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czekam na fotorelację

> BTW skąd wklejasz fotki? Moje z picassy nie bardzo chcą banglać

photobucket.com

polecam

Foty wkleiłem na dole. grinser006.gif

Napisano

> z otwartych umi szczelać?

> To dopiero jest zabawa - Simo Hayha nie używał lunety a chyba do tej pory jest uznawany za

> najlepszego snajpera na świecie.

Trza mieć oczy jeszcze do tego. Miałem FWB300 z przeziernikiem i musiałem ludziom oddać bo nic nie widziałem.

Napisano

> Trza mieć oczy jeszcze do tego. Miałem FWB300 z przeziernikiem i musiałem ludziom oddać bo nic nie

> widziałem.

No to mam, w ciągu ostatniego roku-dwóch mi bardzo wzrok poleciał crazy.gif Tak na 10-15m to jeszcze widzę w miarę wyraźnie czarną kropę o średnicy 1cm, ale dalej to już kicha bez okularów.

Napisano

> No to mam, w ciągu ostatniego roku-dwóch mi bardzo wzrok poleciał Tak na 10-15m to jeszcze widzę w

> miarę wyraźnie czarną kropę o średnicy 1cm, ale dalej to już kicha bez okularów.

Przez przeziernik widać jeszcze mniej.

Napisano
  • Autor

> Przez przeziernik widać jeszcze mniej.

Dziwne, ztcw przez mały otwór widać ostrzej, co potwierdza moje strzelanie przez przeziernik.

Napisano

> Dziwne, ztcw przez mały otwór widać ostrzej, co potwierdza moje strzelanie przez przeziernik.

A ja zauważyłem, że oddala. Ostrość była taka sama.

Napisano
  • Autor

W zasadzie nie działo się nic konkretnego.

Wczoraj trochę czasu poświęciłem na dopasowaniu uszczelki kostki.

Oring 8x3, kosztował złotówkę. Był trochę za szeroki więc go zeszlifowałem z zewnątrz. Wszedł na miejsca ale za bardzo wystawał, i uszkodził się przy zamykaniu lufy.

Potem go również trochę pocieniłem ale nadal był za gruby.

Zrobiłem fotki ale nie sądzę by kogoś interesowała zabawa z głupią uszczelką.

Ale wczoraj mnie olśniło - mam wycinak 12 mm, do tego kupiłbym 8 mm, może dostanę jakiś odpad skóry od kuśnierza i miałbym oryginalną uszczelkę skórzaną.

No nic, będę kombinował.

Paczka z tłoczkiem i sprężyną jeszcze nie doszła.

A teraz news z ostatniech chwili - coś mi się przypomniało, zadzwoniłem do pewnego Starszego Pana.

Jeśli wszystko dobrze pójdzie jutro odbieram takiego samego Iża. cool.gif

Napisano
  • Autor

A więc tak, udało mi się zdobyć drugą, identyczną wiatrówkę (Iż 38).

Plan był taki, że z dwóch zrobię jedną a konkretnie tą po Ojcu ale po namyśle doszedłem do wniosku, że to byłaby zbrodnia.

Wiatrówka jest KOMPLETNA i w lepszym stanie od mojej - wszystkie śrubki oryginalne, podkładki, przyrządy celownicze. Nawet osada wydaje się w lepszym stanie niż w mojej. Tylko system i lufa są trochę bardziej zarudziałe ale to nie problem.

Strzela na sucho, jak znajdę trochę czasu zrobię tradycyjne testy na chrono. Wg właściciela (nawiasem mówiąc, pierwszy i dotychczas jedyny właściciel tego sprzętu) tłoczek poszedł - sprawdzimy. Łamie się i naciąga. ok.gif

Żeby nie być gołosłownym:

To czego nie ma w moim - śrubka, podkładka, szczerbinka:

IMG_4079_zpse27d4649.jpg

Widok ogólny pacjenta:

IMG_4078_zps828c3dda.jpg

Z prawej też wszystko jest, jak mówiłem jest nieco zarudziała:

IMG_4081_zpse35256d9.jpg

Nie wiem - oszalałem - ale chyba zreanimuję tą drugą a z biegiem czasu Ojcowską i będę miał dwie sztuki sprawne. Oczywiście nie naraz, powoli, jak finanse pozwolą. smile.gif

Skoro już siedzę przy kompie kilka fotek ze wczorajszej zabawy z oringiem - może komuś przyda się patent na dopasowanie uszczelki.

Uszczelka wydłubana:

IMG_4068_zps500e9657.jpg

Tyle z niej zostało:

IMG_4067_zps66a5752a.jpg

Nowa 8x3

IMG_4069_zps4069b9a4.jpg

Niestety za duża crazy.gif

IMG_4070_zps062e2612.jpg

Co by tu zrobić....

Tokarki nie ma, oring malutki

MAM! idea.gifhehe.gifok.gif

Wolne obroty wkrętarki plus wysokie szlifierki, dało rady:

IMG_4071_zps8c321e09.jpg

Chamskie narzędzie bywa niezastąpione zlosnik.gif

IMG_4072_zps71c3d5ae.jpg

Prawda że lepiej? smile.gif

IMG_4077_zpsc21fad9e.jpg

Ale nadal za grubo. No to teraz pojedziemy od czoła. palacz.gif

IMG_4076_zps3dd52fdb.jpg

Niestety uszczelka nadal była za gruba. Jutro biorę w łapę szczelinomierz i kupię jeszcze dwie.

C.d.n.

Napisano

Mój iżyk wygląda tak zlosnik.gif

286723698-iz.JPG

Przed chwilą go przestrzeliłem w ścianę za kaloryferem z kulki BROKY i wyłupał kawał tynku. Chyba nie jest z nim jeszcze tak źle? Kałacha rozbieram na kawałki w minutę, ale tutaj to nie wiem od czego zacząć? Te dwa wkręty w obsadzie?

post-103354-14352519327512_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Mój iżyk wygląda tak

> Przed chwilą go przestrzeliłem w ścianę za kaloryferem z kulki BROKY i wyłupał kawał tynku. Chyba

> nie jest z nim jeszcze tak źle?

Chrono prawdę Ci powie. ok.gif Nominalna energia początkowa tych Iżyków to około 5 Jouli.

Kałacha rozbieram na kawałki w minutę, ale tutaj to nie wiem

> od czego zacząć? Te dwa wkręty w obsadzie?

Tak, wykręcisz te dwie śruufki i system wychodzi. Może jeszcze trzeba będzie odkręcić kabłąk. Na razie nie ruszam póki nie mam części zapasowych.

Napisano

> Chrono prawdę Ci powie. Nominalna energia początkowa tych Iżyków to około 5 Jouli.

To jest tylko zabawka grinser006.gif, jak będę musiał komuś naprawdę przywalić wyciągnę Fortunę z pokrowca zlosnik.gif. A z Iżykiem chyba jest wszystko o.k. Jedyne co mu można odświeżyć to właśnie ta uszczelka na łamaniu. Jutro podejdę do fachowców na warsztat, oni mają takie koncentryczne wybijaki, a spawacze grube skórzane fartuchy zlosnik.gif. Mała dziurka w narożniku im chyba nie zaszkodzi grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> To jest tylko zabawka , jak będę musiał komuś naprawdę przywalić wyciągnę Fortunę z pokrowca . A

> z Iżykiem chyba jest wszystko o.k. Jedyne co mu można odświeżyć to właśnie ta uszczelka na

> łamaniu. Jutro podejdę do fachowców na warsztat, oni mają takie koncentryczne wybijaki, a

> spawacze grube skórzane fartuchy . Mała dziurka w narożniku im chyba nie zaszkodzi .

Sprawdziłem przed chwilą drugiego iżyka - normalnie strzela! smile.gif

W necie masz sposób na zmierzenie Vo bez chrono, jak siądę do kompa dam Ci link.

Co to ta Fortuna?

Napisano
  • Autor

> To jest Fortuna Suhl .

google mówi że to dubeltówka myśliwska

czy to nie Ty dawałeś zdjęcie jakiegoś zabytka odprzodowego na ścianie? grinser006.gif

Napisano

> google mówi że to dubeltówka myśliwska

> czy to nie Ty dawałeś zdjęcie jakiegoś zabytka odprzodowego na ścianie?

Ja dawałem zlosnik.gif. Wisi ciągle sprawna i gotowa do strzału w razie W biglaugh.gif.

Napisano
  • Autor

> Ja dawałem . Wisi ciągle sprawna i gotowa do strzału w razie W .

załóż wątek i dawaj foty sprzętów ok.gif

Napisano

Miast masakrować tego o-ringa to kup takiego o odpowiednim wymiarze, może coś z motoryzacyjnego dobierzesz.

Napisano

Iżyk fajny ok.gif

ja odpuściłbym temat masakracji oringa tylko zabrał sprzęt do motoryzacyjnego i tam na bank dobiorą taki jak trzeba ok.gif Łatwo miło i przyjemnie a do tego tanio. Kupisz sobie z 5 i bedzie na zaś ok.gif

Ja niestety rozkminiam inny projekt teraz i na zabawki mogę tylko w przelocie rzucić okiem frown.gif

Napisano
  • Autor

> Iżyk fajny

> ja odpuściłbym temat masakracji oringa tylko zabrał sprzęt do motoryzacyjnego i tam na bank dobiorą

Niekoniecznie, motoryzacyjny mam 10 metrów od domu i nie było.

Ten oring dostałem w hurtowni łożysk i tym podobnych rzeczy.

A oring nie jest zmasakrowany, od tej strony z której miał trzymać był nietknięty.

Niemniej...sam wpadłem na to że wezmę wiatrówkę i pojadę z nią na miejsce, może da się coś lepszego dopasować. zlosnik.gif

> taki jak trzeba Łatwo miło i przyjemnie a do tego tanio. Kupisz sobie z 5 i bedzie na zaś

> Ja niestety rozkminiam inny projekt teraz i na zabawki mogę tylko w przelocie rzucić okiem

Spoko przyjdzie czas będzie zabawa. ok.gif

Na razie zarzuciłem sieci, mam szansę na jeszcze dwie wiatrówki.

Niestety wszystkie klasycznie łamane ale darowanemu koniowi...

Napisano

z twojego Oringa nic nie będzie .

Jak nie znajdziesz podobnej firmy, to polecam ORING SZCZECIN

Docinali mi na zamówienie uszczelki 3/4 cala o grubości 4 mm ( grube !! ) . Wyszło 2,50 za sztukę .

W razie czego szukaj punktów gdzie tną elementy wodą , ale wtedy własną gumę musisz mieć .

Napisano
  • Autor

Oring do kostki - gdyby ktoś pytał 8x2,5 pasuje idealnie. Nie wiem jak ze szczelnością, jeszcze nie mierzyłem na chrono, może wieczorem sprawdzę. ok.gif

Koszt oringu 75 groszy bodajże.

Sprężyna i uszczelka dotarły.

Jestem w trakcie zamawiania chemikaliów do odnowy oksydy, tak by zrobić wszysto w miarę możliwości ciągiem. Odczynniki pewnie dostanę w przyszłym tygodniu więc na razie cisza w temacie.

Muszę jeszcze skołować jakieś naczynie. Może pożyczę od żony blachę do ciast? hmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Oring do kostki - gdyby ktoś pytał 8x2,5 pasuje idealnie. Nie wiem jak ze szczelnością, jeszcze nie

> mierzyłem na chrono, może wieczorem sprawdzę.

> Koszt oringu 75 groszy bodajże.

> Sprężyna i uszczelka dotarły.

> Jestem w trakcie zamawiania chemikaliów do odnowy oksydy, tak by zrobić wszysto w miarę możliwości

> ciągiem. Odczynniki pewnie dostanę w przyszłym tygodniu więc na razie cisza w temacie.

> Muszę jeszcze skołować jakieś naczynie. Może pożyczę od żony blachę do ciast?

Dokładnie w blasze do ciast i na dwóch maszynkach elektrycznych.

Ustawiasz w garażu na betonie i gotujesz.

Napisano

keep goin' zlosnik.gif

i fotorelację zapodaj z alchemii ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie w blasze do ciast i na dwóch maszynkach elektrycznych.

> Ustawiasz w garażu na betonie i gotujesz.

Odczynniki przyszły. Teraz szukam długiej blachy i z tym chyba będzie największy problem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> keep goin'

> i fotorelację zapodaj z alchemii

Pod pretekstem olejowania mebla w salonie namówiłem żonę na zakup bezbarwnego oleju do drewna.

Teoretycznie mam już wszystko.

Brakuje mi tylko naczynia, musi mieć ponad 45 cm długości. W sklepach nie widziałem takich długich blach do ciasta, ktoś polecił kawałek rynny ALE rynna ma dużą średnicę czyli potrzeba dużo mieszanki a tyle nie mam.

Ostatnie 3 tygodnie przesiedziałem w domu z młodym, w przyszłym tygodniu idzie do szkoły i będę kombinował.

Samo oksydowanie jednak zostawię na czas gdy zrobi się ciepło. Powód? Kolega z ak mnie uświadomił że wydziela się amoniak który jak wiadomo jest bardzo zdrowy i zaleca się profilaktyczne inhalacje z niego dla niemowląt. hehe.gif Czyli będę musiał to robić przy otwartej bramie lub na świeżym powietrzy, co przy obecnych temperaturach okołozerowych w ogóle mija się z celem - nie wiem czy byłbym w stanie zagrzać roztwór na dworze do 120 stopni.

Napisano
  • Autor

Mam wszystko - blachę na formę, chemikalia, sprężynę, tłoczek.

Jesli znowu coś się nie wydarzy (choroba dzieci, walnie meteoryt/atomówka, tornado na wsi itp) jutro zaczynam robotę. NARESZCIE.

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Tak wyglądały elementy po usunięciu oksysy:

IMG_5046_zpsec6c2cf8.jpg

Profi zbiornik zrobiony na kolanie przeze mnie wink.gif

IMG_5047_zps976fe91b.jpg

A tu graty już w kąpieli, też przygotowanej przeze mnie

IMG_5048_zps5a9636a1.jpg

Łącznie pięć sztuk, zespołu spustu nie rozbierałem. Żałuję że nie mam fotki spustu sprzed oksydowania, był wytarty.

A tak to wygląda po godzinnej kąpieli.

IMG_5050_zps15d7bb4c.jpg

Tłoczek po namaczaniu w smarze udało się zmiękczyć, ale był zdeformowany i dałem nowy.

IMG_5051_zpsc6111942.jpg

IMG_5052_zps46d2cdb5.jpg

Nowa mocniejsza i prosta sprężyna

IMG_5053_zps7feb8a0c.jpg

A tu złożony system, i montuję lufę. smile.gif Do złożenia systemu trzeba było użyć prasy.

IMG_5055_zps8444572b.jpg

Profi sprężynka dorobiona własnoręcznie na gwoździu hehe.gif

IMG_5059_zpsa8f8e0c1.jpg

No to skręcamy!

IMG_5057_zps92598720.jpg

A tak wygląda całość. Drewna nie ruszałem bo każda rysa to moja historia (wiem, sentymentalny jestem smile.gif )

IMG_5060_zpsb518c61e.jpg

IMG_5061_zpsd2003c47.jpg

KONIEC

.....? zlosnik.gif

Napisano

Ładnie wyszło.

To zupełnie co innego niż oksydowanie na zimno.

Napisano
  • Autor

> Ładnie wyszło.

> To zupełnie co innego niż oksydowanie na zimno.

Już daję fotki całości w edytowanym poście. Długo się zastanawiałem czy robić drewno, do tego miałem problem z gniazdami śrub ale dostałem od sąsiada tapicera i coś z tego wyszło. A nawet wiatrówka. zlosnik.gif

Napisano

> Już daję fotki całości w edytowanym poście. Długo się zastanawiałem czy robić drewno,

Można zdjąć lakier i pociągnąć olejem, będzie hipstersko. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Można zdjąć lakier i pociągnąć olejem, będzie hipstersko.

Tak zamierzałem, ale osada wygląda jak na zdjęciach więc nienajgorzej. zlosnik.gif