Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozklejona klejonka

Featured Replies

Napisano

ojciec postawil grzalke na sosnowym parapecie klejonym i sie rozkleil. Parapet jest bejcowany i lakierowany. Jest sens bawic sie w jakies szpachlowanie szczelin, czy wyrwac gada i zamawiac nowy? Plus, ze tynki jeszcze swieze, choc tanio nie bedzie - parapet jakies 300zl (ok. 1m2) i montaz z obrobka tynkarska ok. 70zl.

Napisano

> ojciec postawil grzalke na sosnowym parapecie klejonym i sie rozkleil. Parapet jest bejcowany i

> lakierowany. Jest sens bawic sie w jakies szpachlowanie szczelin, czy wyrwac gada i zamawiac

> nowy? Plus, ze tynki jeszcze swieze, choc tanio nie bedzie - parapet jakies 300zl (ok. 1m2) i

> montaz z obrobka tynkarska ok. 70zl.

po dobrym szpachlowaniu nie ma śladu wogóle. w casto są dwa rodzaje szpachlówki. jedna akrylowa chyba druga z drewnem (tej samej firmy). drewniana droższa ale wg mnie rewlka. mam parapet (co prawda cały drewniany) i jest na nim chyba z 30 dziurek zpachlowanych (wydłubywałem jakieś czarne kawałki - może bomby po wojnie ?) i śladu nie ma.

Napisano

> ojciec postawil grzalke na sosnowym parapecie klejonym i sie rozkleil. Parapet jest bejcowany i

> lakierowany. Jest sens bawic sie w jakies szpachlowanie szczelin, czy wyrwac gada i zamawiac

> nowy? Plus, ze tynki jeszcze swieze, choc tanio nie bedzie - parapet jakies 300zl (ok. 1m2) i

Nie piszesz jaka jest powierzchnia tego parapetu, jeśli jest metr i nowy ma kosztować 300 zł można się pobawić.

Napisano

Wyrywać i zamawiać nowy.

Napisano
  • Autor

> po dobrym szpachlowaniu nie ma śladu wogóle. w casto są dwa rodzaje szpachlówki. jedna akrylowa

> chyba druga z drewnem (tej samej firmy). drewniana droższa ale wg mnie rewlka. mam parapet (co

> prawda cały drewniany) i jest na nim chyba z 30 dziurek zpachlowanych (wydłubywałem jakieś

> czarne kawałki - może bomby po wojnie ?) i śladu nie ma.

ale co z wykonczeniem? Obecnie jest bejcowany na ciemny orzech i lakierowany. Jak to poprawic, zeby nie musiec szlifowac i malowac?

Napisano
  • Autor

> Nie piszesz jaka jest powierzchnia tego parapetu, jeśli jest metr i nowy ma kosztować 300 zł można

> się pobawić.

no wlasnie pisze - jakis metr kwadratowy.

Napisano

> ale co z wykonczeniem? Obecnie jest bejcowany na ciemny orzech i lakierowany. Jak to poprawic, zeby

> nie musiec szlifowac i malowac?

szpachlówka drewniana przyjmuje bejce. nowy i tak trzeba malować ?

Napisano

Dorwać pyłu sosnowego i rozrobić z lakierem/bejcą tym którym malowałeś parapet.

Zakitować poczekać aż zaschnie, przeszlifować całość i pomalować jeszcze raz całość.

Nie proponuje gotowych szpachli/kitów bo zawsze widać różnicę.

Napisano

> Dorwać pyłu sosnowego i rozrobić z lakierem/bejcą tym którym malowałeś parapet.

> Zakitować poczekać aż zaschnie, przeszlifować całość i pomalować jeszcze raz całość.

> Nie proponuje gotowych szpachli/kitów bo zawsze widać różnicę.

tą co kupowałem nie widać. jest wiele kolorów a szpachlówka przyjmuje bejce.

Napisano

> tą co kupowałem nie widać.

No to podaj link do tej szpachlówki

> jest wiele kolorów a szpachlówka przyjmuje bejce.

Wiem że jest wiele kolorów ALE jeszcze ani razu kupna nie zgadzała się ze swoim przeznaczeniem.

Dlatego dobierałem do kawałka drewna ze wzorników w sklepie ale nigdy nie było idealnie.

Najlepiej wychodziło zrobienie we własnym zakresie ok.gif

Napisano

> No to podaj link do tej szpachlówki

> Wiem że jest wiele kolorów ALE jeszcze ani razu kupna nie zgadzała się ze swoim przeznaczeniem.

> Dlatego dobierałem do kawałka drewna ze wzorników w sklepie ale nigdy nie było idealnie.

> Najlepiej wychodziło zrobienie we własnym zakresie

ja dobierałem z kawałkiem deseczki - wyszedł kolor pinia. pasuje idealnie.

to chyba ten produkt http://www.selena.pl/cms/?__page_id=72 muszę sprawdzić ale teraz nie chce mi się schodzić na dół.

wiem że w casto były dwie tej samej firmy - tańsza akrylowa (w kolorze konkretnego drewna - nie przyjmuje barwienia) i droższa naturalna drewniana (też w kolorze konkretnego drewna - przyjmuje barwienie).

Napisano
  • Autor

> Dorwać pyłu sosnowego i rozrobić z lakierem/bejcą tym którym malowałeś parapet.

> Zakitować poczekać aż zaschnie, przeszlifować całość i pomalować jeszcze raz całość.

nie dam rady pomalowac tak, zeby nie bylo cetek od osiadajacego kurzu i faktury od pedzla/walka, a juz na pewno roznic sie bedzie od reszty parapetow lakierowanych pistoletem.

Teraz wyglada to tak:

20130223_144436.jpg

(brudne od tynku ale po umyciu gladka polmatowa powierchnia)

chyba lepiej kilka cienkich paskow, niz prawie metr kwadratowy paskudy?

a moze takim zestawem?

Napisano

> nie dam rady pomalowac tak, zeby nie bylo cetek od osiadajacego kurzu i faktury od pedzla/walka, a

> juz na pewno roznic sie bedzie od reszty parapetow lakierowanych pistoletem.

> Teraz wyglada to tak:

> (brudne od tynku ale po umyciu gladka polmatowa powierchnia)

> chyba lepiej kilka cienkich paskow, niz prawie metr kwadratowy paskudy?

> a moze takim zestawem?

daj spokój. tylko takie szczelinki ?

zaszpachluj i przelakieruj cały. nie będzie śladu !

te zestawy naprawcze są dobre do sztucznego drewna (panele, laminaty).

Napisano
  • Autor

> daj spokój. tylko takie szczelinki ?

> zaszpachluj i przelakieruj cały. nie będzie śladu !

ale jak to przelakierowac, zeby nie bylo sladu? wacikiem w szmatce bawelnianej?

> te zestawy naprawcze są dobre do sztucznego drewna (panele, laminaty).

na filmie w aukcji naprawiaja drewno, a widzialem jak stolarz naprawia tak obite okna.

Napisano

> ojciec postawil grzalke na sosnowym parapecie klejonym i sie rozkleil. yikes.gif

wyrwać i kupić nowy - nie widziałem jeszcze klejonki w którym rozpadło by się klejenie - zawsze pęka drewno

Napisano
  • Autor

> wyrwać i kupić nowy - nie widziałem jeszcze klejonki w którym rozpadło by się klejenie - zawsze

> pęka drewno

a widziales kiedys, zeby ktos ustawil farelke prawie bezposrednio na klejonke?

Napisano

> ale jak to przelakierowac, zeby nie bylo sladu? wacikiem w szmatce bawelnianej?

> na filmie w aukcji naprawiaja drewno, a widzialem jak stolarz naprawia tak obite okna.

a całego nie możesz przelakierować ?

Napisano

> a widziales kiedys, zeby ktos ustawil farelke prawie bezposrednio na klejonke?

widziałem rożne rzeczy robione z klejonką - zawsze drewno puszczało a klej trzymał

jakaś lipa musi być a nie wyrób stolarski

Napisano

> widziałem rożne rzeczy robione z klejonką - zawsze drewno puszczało a klej trzymał

> jakaś lipa musi być a nie wyrób stolarski

Mokre drewno pewnie, nie tyle to są szpary, a pewnie różnice poziomów pomiędzy listewkami. Nie jest tak Olleo?

Napisano

> nie dam rady pomalowac tak, zeby nie bylo cetek od osiadajacego kurzu i faktury od pedzla/walka, a

> juz na pewno roznic sie bedzie od reszty parapetow lakierowanych pistoletem.

> Teraz wyglada to tak:

> (brudne od tynku ale po umyciu gladka polmatowa powierchnia)

> chyba lepiej kilka cienkich paskow, niz prawie metr kwadratowy paskudy?

> a moze takim zestawem?

czy to jest jakaś sosenka czy inny świerczek ??

Napisano
  • Autor

> a całego nie możesz przelakierować ?

no nawet caly - jak to zrobic, zeby byla powierzchnia, jak po pistoletowym?

Ojciec moj twierdzi, zeby wikolem same szczeliny pociagnac, ewentualnie wymieszanym z bejca i znaku nie bedzie.

Napisano
  • Autor

> Mokre drewno pewnie, nie tyle to są szpary, a pewnie różnice poziomów pomiędzy listewkami. Nie jest

> tak Olleo?

nie szpary. Drewno zlodkowalo i puscil klej. Teraz juz lapie wilgoc i szpary sie zmniejszyly.

Napisano
  • Autor

> czy to jest jakaś sosenka czy inny świerczek ??

sosenka.

Napisano

> no nawet caly - jak to zrobic, zeby byla powierzchnia, jak po pistoletowym?

> Ojciec moj twierdzi, zeby wikolem same szczeliny pociagnac, ewentualnie wymieszanym z bejca i znaku

> nie bedzie.

ja malowałem raz drewno lakierbejcą w żelu - wyszedł półmat bez śladów pędzla.

poczekaj jeszcze trochę - zobaczysz jak dużo szpary się zmiejszą. ja bym to szpachlował.

Napisano

Metoda starych stolarzy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Metoda starych stolarzy

No ba, tylko starzy stolarze ladnie polakieruja smile.gif

Napisano

> sosenka.

to nie dziw się, że pęka i potem się wypaczy, ewentualnie lakier złuszczy się i każde uszkodzenie będzie widać

sosenka to na trumny jest dobra, żeby potem właściciel się nie awanturował , że byle co kupił

Napisano
  • Autor

> to nie dziw się, że pęka i potem się wypaczy, ewentualnie lakier złuszczy się i każde uszkodzenie

> będzie widać

> sosenka to na trumny jest dobra, żeby potem właściciel się nie awanturował , że byle co kupił

A wiesz, ze to takie pitolenie jest? Ludzie po 30 lat sosnowe podlogi maja, sosnowe drzwi tez widzialem w liczbie dwucyfrowej, ze nie wspomne o sosnowych oknach, a takze sosnowe meble (sam mam kilka sztuk, z czego dwie wykonalem tymi claps.gif). W ekstremalnych przypadkach tak, ale nie uogolniaj tego.

Napisano

> No ba, tylko starzy stolarze ladnie polakieruja

Tak mnie uczyli za dawnych czasów, kiedy te wszystkie cudowności typu woski, kity, szpachlówki nie były szeroko dostępne jak teraz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tak mnie uczyli za dawnych czasów, kiedy te wszystkie cudowności typu woski, kity, szpachlówki nie

> były szeroko dostępne jak teraz

A uczyli jak polakierowac nie dysponujac komora bezpylowa i kompresorem z pistoletem? Jakims wacikiem?

Napisano

> A uczyli jak polakierowac nie dysponujac komora bezpylowa i kompresorem z pistoletem? Jakims

> wacikiem?

Z tym to cholercia gorzej, ale można popróbować tak jak piszesz, ewentualnie cienki pędzelek jak to tych Twoich szczelin. Ja bym rozrzedził lakier, żeby się "kasza" nie robiła.

Napisano
  • Autor

> Z tym to cholercia gorzej, ale można popróbować tak jak piszesz, ewentualnie cienki pędzelek jak to

> tych Twoich szczelin. Ja bym rozrzedził lakier, żeby się "kasza" nie robiła.

Obecnie mam tak polakierowane, ze wlasciwie powloka jest niewyczuwalna - czuc pod palcem kazdy sloj, choc powloka jest, bo parapet jest ciut "zimniejszy" i bardziej sliski, niz surowe drewno. Myslalem, zeby rozcienczyc i zrobic "tampon" z waty zawinietej w kawalek irchy.

Napisano

> Obecnie mam tak polakierowane, ze wlasciwie powloka jest niewyczuwalna - czuc pod palcem kazdy

> sloj, choc powloka jest, bo parapet jest ciut "zimniejszy" i bardziej sliski, niz surowe

> drewno. Myslalem, zeby rozcienczyc i zrobic "tampon" z waty zawinietej w kawalek irchy.

Dobra myśl, próbuj i melduj jak wyszło smile.gif

Napisano

> A wiesz, ze to takie pitolenie jest? Ludzie po 30 lat sosnowe podlogi maja, sosnowe drzwi tez

> widzialem w liczbie dwucyfrowej, ze nie wspomne o sosnowych oknach, a takze sosnowe meble (sam

> mam kilka sztuk, z czego dwie wykonalem tymi ). W ekstremalnych przypadkach tak, ale nie

> uogolniaj tego.

nie uogólniam - sosna jest OK pod warunkiem, że będzie wysezonowana, sucha i dobrze zrobiona

klejonka z drewna które z założenia pracuje nawet po 50 latach jest nieporozumieniem

Napisano

nie moge Ci pomoc, ale zwrocilem uwage, ze kolejny raz pojawiasz sie z problemem w ktorym wystepuje slowo "sosnowe".

nie bylo go chyba w watku o porysowanych szybach i tynkach... a nie, czy okna byly PCW czy sosn.... owe?