Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Sedici wymiana oleju w napędzie 4x4

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar wymienić olej w napędzie 4x4 ale może najpierw zacytuję to co mówi instrukcja obsługi

"Wymienić olej w tylnym mechanizmie różnicowym (wersje 4x4)

(tylko jeden raz po 15.000 km)

oraz

Sprawdziç poziom oleju w tylnym mechanizmie ró˝nicowym

(wersje 4x4) co 45, 75, 105, 135 tyś km

oraz

Sprawdziç poziom oleju w zespole przekΠadni (wersje 4x4)

co 15, 45, 75, 105 itd."

w jednym miejscu wchodzi 0,6 litra w drugim 0,8 koszt jest niewielki bo może za 2 litry zapłacę 40 zł ale zastanawia mnie ta wzmianka "tylko jeden raz" co to znaczy że jak wymienię to się rozpadnie ? co wy o tym myślicie wymieniać czy nie ?

a przy okazji jeszcze zapytam czy jak jest zapchany EGR sprawdzałem ostatnio FES pisało EGR niski sygnał może przez to auto głośniej chodzić i źle zapalać ?

Napisano

Podejrzewam że chodzi o to że przez pierwsze kilometry zużycie elementów jest większe, więc mogą ewentualnie powstać jakieś opiłki itp. więc pierwsza wymiana i się ich pozbędziesz.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam że chodzi o to że przez pierwsze kilometry zużycie elementów jest większe, więc mogą

> ewentualnie powstać jakieś opiłki itp. więc pierwsza wymiana i się ich pozbędziesz.

Tak też myślałem, ale dlaczego napisali tak stanowczo tylko raz ? nikt mi nie powie że olej się nie starzeje, zużywa może opracowywali tą instrukcje wspólnie z właścicielami smażalni oni też zawsze twierdzą że olej się nie zużywa cfaniaczek.gif na razie byłem u jednego mechanika który powiedział że nie zaszkodzi wymiana ale nie jest to potrzebne pojadę jeszcze do ASO się zapytać a później wymienię niech się dzieje co chce.

Napisano

> Tak też myślałem, ale dlaczego napisali tak stanowczo tylko raz ? nikt mi nie powie że olej się nie

> starzeje, zużywa może opracowywali tą instrukcje wspólnie z właścicielami smażalni oni też

> zawsze twierdzą że olej się nie zużywa na razie byłem u jednego mechanika który powiedział

> że nie zaszkodzi wymiana ale nie jest to potrzebne pojadę jeszcze do ASO się zapytać a później

> wymienię niech się dzieje co chce.

wielu producentów nie przewiduje np wymiany oleju w skrzyni i nic się nie dzieje

w vitarze mam chyba wymiany co 60kkm, ale to stare auto, ciekawe jak jest w najnowszej GV

od wymiany raczej nic się nie zepsuje, więc wymienić możesz hmm.gif

Napisano

> wielu producentów nie przewiduje np wymiany oleju w skrzyni i nic się nie dzieje

dokłaadnie tak miałem w Clio II i potwierdzam, że przez 140kkm nic się niepokojącego nie stało ok.gif

> od wymiany raczej nic się nie zepsuje, więc wymienić możesz

Jeżeli olej odpowiedni, to jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi. W sumie koszt znikomy, a jak sie planuje trochę pojeździć... Ja pewnie też na przeglądzie 90kkm każę wymienić. ok.gif

Napisano

> w vitarze mam chyba wymiany co 60kkm, ale to stare auto, ciekawe jak jest w najnowszej GV

co 45000km; przy eksploatacji w "trudnych" warunkach - co 30000km

Napisano

> nikt mi nie powie że olej się nie

> starzeje, zużywa może opracowywali tą instrukcje wspólnie z właścicielami smażalni oni też

Olej przekładniowy pracuje w innych warunkach niż silnikowy, więc porównania ze smażalnią raczej nie będzie. Wymieniałem kiedyś przekładniowy w kilkunastoletnim aucie ze względu na kilometry i uwagę w instrukcji obsługi. Źle nie wyglądał i na pewno daleko mu było do smoły.

Napisano
  • Autor

> Olej przekładniowy pracuje w innych warunkach niż silnikowy, więc porównania ze smażalnią raczej

> nie będzie. Wymieniałem kiedyś przekładniowy w kilkunastoletnim aucie ze względu na kilometry

> i uwagę w instrukcji obsługi. Źle nie wyglądał i na pewno daleko mu było do smoły.

W zasadzie racja ale nakład jest niewielki więc wymienię na pewno nic się nie zepsuje jeżeli już to poprawi przynajmniej pod kątem hałasu