Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam do Was pytanie w sprawie mojego modelu 2.0 CRDI. Dziś jeździłem samochodem i wszystko było ok. Po rozgrzaniu oleju trochę dałem mu w kość na autostradzie, ale bez przesady. Zrobiłem to bo jest to nowo zakupiony samochód i warto go czasem po prostu przepalić. Po powrocie wygasiłem go dając mu spokojnie pochodzić ok 5 min przed przekręceniem kluczyka i wygaszeniu. Po ok 5 godzinach jechałem coś załatwić i jak tylko odpaliłem to od razu świeciła się kontrolka serwis - silnik (nie zgasła). Myślałem ze to chwilowe ale po kilku próbach to samo. Czy wie ktoś co może być tego przyczyną. Jutro pojadę zobaczyć to na diagnostyce więc sam podzielę się informacjami.

Przy okazji będę wymieniał rozrząd. Polecicie jakiej firmy jest dobry - wstępnie wybrałem bosch (cały zestaw za 850 pln). Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Mam do Was pytanie w sprawie mojego modelu 2.0 CRDI. Dziś jeździłem samochodem i wszystko było ok.

> Po rozgrzaniu oleju trochę dałem mu w kość na autostradzie, ale bez przesady. Zrobiłem to bo

> jest to nowo zakupiony samochód i warto go czasem po prostu przepalić. Po powrocie wygasiłem

> go dając mu spokojnie pochodzić ok 5 min przed przekręceniem kluczyka i wygaszeniu. Po ok 5

> godzinach jechałem coś załatwić i jak tylko odpaliłem to od razu świeciła się kontrolka serwis

> - silnik (nie zgasła). Myślałem ze to chwilowe ale po kilku próbach to samo. Czy wie ktoś co

> może być tego przyczyną. Jutro pojadę zobaczyć to na diagnostyce więc sam podzielę się

> informacjami.

> Przy okazji będę wymieniał rozrząd. Polecicie jakiej firmy jest dobry - wstępnie wybrałem bosch

> (cały zestaw za 850 pln). Pozdrawiam

Witam!!

Co do kontrolki silnika to tylko skaner. Mnie zapalała sie kilka razy i przyczyny były bardzo różne. Czasem któryś czujnik coś wychwycił ale raz zapalił mi się o niskiego cośnienia w układzie klimatyzacji, a okazało się że przy wymianie oleju w silniku mechanicy ściągnęli etyczkę i potem nie do ko0ńca ją wcisnęli. Po prawidłowym włożeniu wtyczki jest ok ale kontrolkę trzeba skasować komputerem. Jeżeli chodzi o rozrząd w tej samej cenie można znaleźć oryginał /pamiętaj o pasku wielorowkowym alternatora.

Pisali tu na forum ludzie o kontrolce poduszki. Akurat tę kontrolkę trzeba kasować skanerem - sama nigdy nie gaśnie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hej. Dziś byłem na diagnostyce. Okazało się ze powstał błąd w wyniku spadku ciśnienia. Gość nie dokręcił korka w silniku przez co spadło ciśnienie a to spowodowało wystąpienie błędu. Dziś przejechałem ok 50 km i ok. Wszystko w jak najlepszym porządku. Dzięki za rady.

Napisano

> Witam,

> Mam do Was pytanie w sprawie mojego modelu 2.0 CRDI.

Ten model CRDI to Kiła jakas czy co hmm.gif

Napisano
  • Autor

"Zuberto" w innym poście wyjaśniłem Ci że się pomyliłem. Mam nadzieje, że tą kwestię możemy spokojnie zakończyć. Co do pytania odnośnie korka to chodziło o korek wlewu oleju silnikowego. To to było przyczyną zaistniałej sytuacji. Pozdrawiam

Napisano

>Co do pytania odnośnie korka to chodziło o korek wlewu oleju silnikowego.

> To to było przyczyną zaistniałej sytuacji. Pozdrawiam

A wiesz jaki to konkretnie był błąd?

Napisano
  • Autor

Coś niecoś świta mi w głowie ale nie jestem pewien. Dowiem się u elektryka, który robił mi diagnostykę. Pozdro