Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Venga - dziwne objawy

Featured Replies

Napisano

Pany poradźcie co to może być. Pacjent Venga 1,4 On, nalatane jakieś 60k. byłem w serwisie zaciągnąć opinii, ale na chwile obecna auto musi jeździć i nie postawie na kubełki.

Zaczęło się niewinnie, stracił moc, w granicy około 2k obrotów. Za cholerę nie chce wkręcać się wyżej. Ciągnie max do 120 - i dalej nic, zero reakcji na gaz. Od czasu do czasu zapala się ulubiona wszystkich, kontrolka silnika. Po 3 - 4 odpaleniach kontrolka ginie. Samochód ciągnie normalnie od 0 -do powiedzmy 80-90. Utraty mocy były chwilowe i rzadkie. Od piątku utraty mocy są ciągłe, tzn nie przechodzą dolegliwości. Serwis podłączył pod kompa - żadnych błędów nie stwierdził, kazali tak jeździć aż znajdę czas by go postawić na pół dnia - celem niby czyszczenia układu paliwowego. Czy to możliwe by winne było paliwo lub syf znajdujący się w nim. Nie mam zaufania do tego serwisu, a do kolejnego mam nie po drodze.

Napisano

> Pany poradźcie co to może być. Pacjent Venga 1,4 On, nalatane jakieś 60k. byłem w serwisie

> zaciągnąć opinii, ale na chwile obecna auto musi jeździć i nie postawie na kubełki.

> Zaczęło się niewinnie, stracił moc, w granicy około 2k obrotów. Za cholerę nie chce wkręcać się

> wyżej. Ciągnie max do 120 - i dalej nic, zero reakcji na gaz. Od czasu do czasu zapala się

> ulubiona wszystkich, kontrolka silnika. Po 3 - 4 odpaleniach kontrolka ginie. Samochód ciągnie

> normalnie od 0 -do powiedzmy 80-90. Utraty mocy były chwilowe i rzadkie. Od piątku utraty mocy

> są ciągłe, tzn nie przechodzą dolegliwości. Serwis podłączył pod kompa - żadnych błędów nie

> stwierdził, kazali tak jeździć aż znajdę czas by go postawić na pół dnia - celem niby

> czyszczenia układu paliwowego. Czy to możliwe by winne było paliwo lub syf znajdujący się w

> nim. Nie mam zaufania do tego serwisu, a do kolejnego mam nie po drodze.

trzeba sie podłączyć kompem i przejechać patrząc na logi.

tematów może być wiele- mając kontakt z 1.6 hdi tdci citd może to być

przepławka

egr

wadliwy zawór vtg jesli istnieje

nieszczelność w dolocie

i słabe ciśnienie na CR

ale to trzeba zauważyć

no i jeszcze turbo może przeładowywać.

tematów wiele

dobry diagnosta potrzebny

Napisano
  • Autor

> trzeba sie podłączyć kompem i przejechać patrząc na logi.

> tematów może być wiele- mając kontakt z 1.6 hdi tdci citd może to być

> przepławka

> egr

> wadliwy zawór vtg jesli istnieje

> nieszczelność w dolocie

> i słabe ciśnienie na CR

> ale to trzeba zauważyć

> no i jeszcze turbo może przeładowywać.

> tematów wiele

> dobry diagnosta potrzebny

Czyli muszę zmienić serwis, ASO bez gadania stwierdziło syf w paliwie i czyszczenie układu paliwowego. Najdziwniejsze w tym wszystkim że w drugiej firmowej Vendze, te same objawy, tam nalatane 80k , objawy wystąpiły w tym samym niemal czasie

Napisano

> Wymień na próbę sam filtr paliwa i zobacz jaki efekt.

Potwierdzam. W Vendze CRDI filtr paliwa jest umieszczony w tak koszmarnym miejscu, że wielu mechanikom nie chce się go wymieniać.

Napisano
  • Autor

> Wymień na próbę sam filtr paliwa i zobacz jaki efekt.

waytogo.gif dzieki sprawdze

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam. W Vendze CRDI filtr paliwa jest umieszczony w tak koszmarnym miejscu, że wielu

> mechanikom nie chce się go wymieniać.

ehh pewnie na ostatnim przeglądzie, tylko wpisali i skasowali za wymianę filtra, a było to jakies 2k km temu frown.gif. Złapałem ich już na kłamstwie z wymiana filtra kabinowego, tez niby wymienili

Napisano

> Pany poradźcie co to może być. Pacjent Venga 1,4 On, nalatane jakieś 60k. byłem w serwisie

> zaciągnąć opinii, ale na chwile obecna auto musi jeździć i nie postawie na kubełki.

> Zaczęło się niewinnie, stracił moc, w granicy około 2k obrotów. Za cholerę nie chce wkręcać się

> wyżej. Ciągnie max do 120 - i dalej nic, zero reakcji na gaz. Od czasu do czasu zapala się

> ulubiona wszystkich, kontrolka silnika. Po 3 - 4 odpaleniach kontrolka ginie. Samochód ciągnie

> normalnie od 0 -do powiedzmy 80-90. Utraty mocy były chwilowe i rzadkie. Od piątku utraty mocy

> są ciągłe, tzn nie przechodzą dolegliwości. Serwis podłączył pod kompa - żadnych błędów nie

> stwierdził, kazali tak jeździć aż znajdę czas by go postawić na pół dnia - celem niby

> czyszczenia układu paliwowego. Czy to możliwe by winne było paliwo lub syf znajdujący się w

> nim. Nie mam zaufania do tego serwisu, a do kolejnego mam nie po drodze.

u mnie bylo to samo tylko ze wersja benzynowa,co sie okazalo ze wysypal sie katalizator grinser006.gif jak go wydmuchalo to auto chodzi normalnie a chec egine swieci sie nonstop smile.gif bo odczyty z sond sa takie same.

Napisano
  • Autor

> u mnie bylo to samo tylko ze wersja benzynowa,co sie okazalo ze wysypal sie katalizator jak go

> wydmuchalo to auto chodzi normalnie a chec egine swieci sie nonstop bo odczyty z sond sa

> takie same.

Ile miałeś nalatane że kat się wysypał, chec świeci u Ciebie non top - czy ginie i się pojawia

Napisano

> Ile miałeś nalatane że kat się wysypał, chec świeci u Ciebie non top - czy ginie i się pojawia

49000,zaswiecil sie,pojechalem zeby skasowac i chwile byl spokoj a teraz swieci nonstop ;d