Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Max clogging DPF...

Featured Replies

Napisano

witajcie, z ciekawości pytam jaki jest mozliwy % zapchania DPF przy którym silnik nie rozpocznie procesu wypalania choćby warunki nie były spełnione?(czyli. odpalenie w korku)

Obecnie mam 102% , a dopiero jutro mam okazje jechac jakies 40km A4, ale dziś jeszcze mam do zrobienia ze 30km, no i jutro ze 20km zanim wystartuje na A4 wiec jakos ok 7% przybedzie.

Napisano

Osobiście dobiłem do 115%, alarm włącza się chyba przy 120%.

Napisano
  • Autor

> Osobiście dobiłem do 115%, alarm włącza się chyba przy 120%.

A alarm to w jaki sposob sie wlaczyl?

Napisano

> A alarm to w jaki sposob sie wlaczyl?

Nie wiem dokładnie, świeci się lub miga lampka filtra na desce.

Napisano

> Nie wiem dokładnie, świeci się lub miga lampka filtra na desce.

W Cromie po lifcie, przynajmniej w wersji mojej 2.4 jtdm jest ikonka dpf. Świeci na żółto jak jest zapchany na maks. Wtedy absolutnie nie wolno wyłączać silnika tylko pogonić auto do momentu aż zgaśnie.

Napisano
  • Autor

> W Cromie po lifcie, przynajmniej w wersji mojej 2.4 jtdm jest ikonka dpf. Świeci na żółto jak jest

> zapchany na maks. Wtedy absolutnie nie wolno wyłączać silnika tylko pogonić auto do momentu aż

> zgaśnie.

A jaki ona ma symbol?

Chyba 105 % to granica, bo pod wyjsciu po 40 minutach, powolna jazda osiedlowa i...pyk..proces sie zaczal, silnik byl w miare cieply...wiec zrobilem kolko extra i filtr czysty.

Napisano

> A jaki ona ma symbol?

Jak miniaturowy dpf wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak miniaturowy dpf

no to pokaz fote gdzie toto bo ja nie widzialem, a po lifcie mam , ale ino 1,9 wiec moze biedniej

Napisano

> witajcie, z ciekawości pytam jaki jest mozliwy % zapchania DPF przy którym silnik nie rozpocznie

> procesu wypalania choćby warunki nie były spełnione?(czyli. odpalenie w korku)

> Obecnie mam 102% , a dopiero jutro mam okazje jechac jakies 40km A4, ale dziś jeszcze mam do

> zrobienia ze 30km, no i jutro ze 20km zanim wystartuje na A4 wiec jakos ok 7% przybedzie.

Z ciekawości, co ile mniej więcej km następuje w cromie proces wypalania sadzy z filtra?

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości, co ile mniej więcej km następuje w cromie proces wypalania sadzy z filtra?

To zalezy gdzie i jak szybko jedziesz, mi w miescie co 700-800km, jak bylem na wyjezdzie i 800km mialem w trasie, to mialem 1350km najechane do wypalenia.

Dobrze mic FES, ja zeruje TRIP B i przy 600 km sprawdzam, ostatnio mialem 82%

Napisano

> no to pokaz fote gdzie toto bo ja nie widzialem, a po lifcie mam , ale ino 1,9 wiec moze biedniej

Skąd ja ci wezmę fotę? smile.gif Jak mi się kontrolka zaświeciła to robienie zdjęć było ostatnią rzeczą o której myślałem. Zaświeciła mi się na wyświetlaczu pomiędzy zegarami, tak gdzie normalnie przy otwarciu drzwi pojawia się ich symbol.

Napisano

> Skąd ja ci wezmę fotę? Jak mi się kontrolka zaświeciła to robienie zdjęć było ostatnią rzeczą o

> której myślałem. Zaświeciła mi się na wyświetlaczu pomiędzy zegarami, tak gdzie normalnie przy

> otwarciu drzwi pojawia się ich symbol.

Wg instrukcji powinna się zapalić tzw. kontrolka sygnalizacji ogólnej, czyli pomarańczowy wykrzyknik w trójkącie i informacja o zapchaniu dpf.

Na zestawie wskaźników brak kontrolki dpf:

286794844-deska.png

post-47069-14352519783036_thumb.png

Napisano

> Wg instrukcji powinna się zapalić tzw. kontrolka sygnalizacji ogólnej, czyli pomarańczowy

> wykrzyknik w trójkącie i informacja o zapchaniu dpf.

> Na zestawie wskaźników brak kontrolki dpf:

To już zależy od wersji auta. U mnie kontrolka wyświetla się w postaci ikony na wyświetlaczu E, w lewym dolnym rogu, w tym ciemnym kwadracie. W innych faktycznie wyświetla się ogólna kontrolka ostrzegawcza w postaci żółtego trójkąta. Też mam taki, ale nie dotyczy on u mnie dpf.

Napisano

> To już zależy od wersji auta. U mnie kontrolka wyświetla się w postaci ikony na wyświetlaczu E, w

> lewym dolnym rogu, w tym ciemnym kwadracie. W innych faktycznie wyświetla się ogólna kontrolka

> ostrzegawcza w postaci żółtego trójkąta. Też mam taki, ale nie dotyczy on u mnie dpf.

Aaa to zmienia postać rzeczy bo to wyswietlacz a nie kontrolki wink.gif tam faktycznie się wyświetlają się różne ikonki...

Napisano
  • Autor

> Wg instrukcji powinna się zapalić tzw. kontrolka sygnalizacji ogólnej, czyli pomarańczowy

Ten trojkat to mam i ja:)

A proby nawiaania rozmowy z pania NAVI nie daly zdnego efektu

I redjoł

i radio

i rediooouu...

i...raDIOOO

i raaadijo...

nicmotyla noga nie dziala:(

A nawi, cd, ni huhunie gejt:(

Napisano

> Ten trojkat to mam i ja:)

> A proby nawiaania rozmowy z pania NAVI nie daly zdnego efektu

> I redjoł

> i radio

> i rediooouu...

> i...raDIOOO

> i raaadijo...

> nicmotyla noga nie dziala:(

> A nawi, cd, ni huhunie gejt:(

Guzik nr 1 naciskasz?

286794999-navi.png

post-47069-14352519783549_thumb.png

Napisano
  • Autor

> Guzik nr 1 naciskasz?

no tak, tak jak to robiles, mowie, jst po powiedzeniu jaks dziwek(jakby przetwarza) i po chwili sorry......sorry...interr...cos tam:(

Napisano

> no tak, tak jak to robiles, mowie, jst po powiedzeniu jaks dziwek(jakby przetwarza) i po chwili

> sorry......sorry...interr...cos tam:(

mówisz do niej po sygnale piip?

Napisano
  • Autor

> mówisz do niej po sygnale piip?

hmm..a wiesz,ze nie pamietam....sprobuje po piiip...wyraznym:)

Napisano
  • Autor

> mówisz do niej po sygnale piip?

Polowiczny sukces, gdyz telefon chba zrozumiala odpowiadajac, ze telefon book is empty, ale zeby drugi raz zrozumiala to juz nie smile.gif

radio ted pojela ale...nie mowila nic, typu wybierz frequenc itd

coz, dluga droga mnie czeka

Napisano

Pracuj nad dykcją jak starożytni Grecy, mów z kilkoma kamieniami w ustach ok.gifhehe.gif Można też sobie przypomnieć "Zmienników" i zapowiedź po angielsku pani spikerki... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Pracuj nad dykcją jak starożytni Grecy, mów z kilkoma kamieniami w ustach Można też sobie

> przypomnieć "Zmienników" i zapowiedź po angielsku pani spikerki...

taa:) garsc pierogow i do dziela:)

Ale dziwi mnie jedno, ze nie mozna "wgrac" swoich komunikatow do navi...bo to jakis problem???

Napisano

> taa:) garsc pierogow i do dziela:)

> Ale dziwi mnie jedno, ze nie mozna "wgrac" swoich komunikatow do navi...bo to jakis problem???

Napisano

> taa:) garsc pierogow i do dziela:)

> Ale dziwi mnie jedno, ze nie mozna "wgrac" swoich komunikatow do navi...bo to jakis problem???

Zaraz będzie OPR. od moderatora za mieszanie wątków. Na koniec dodam tylko że można wybierać głosowo do kogo chcesz zadzwonić, ale to już trzeba mieć doktorat z connecta zlosnik.gif

Napisano

> Zaraz będzie OPR. od moderatora za mieszanie wątków.

Musza cos robic, za spokojnie u nas maja zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Musza cos robic, za spokojnie u nas maja

Bo Cromami jeżdżą sami dystyngowani panowie w średnim wieku old.gifzlosnik.gif

Napisano

> Bo Cromami jeżdżą sami dystyngowani panowie w średnim wieku

Ja nie bylem w srednim wieku i nie jestem 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja nie bylem w srednim wieku i nie jestem

Dlatego już nie jeździsz Cromą cfaniaczek.gif

Napisano

> Dlatego już nie jeździsz Cromą

Ale kawal fajnego auta ok.gif

Napisano

> Musza cos robic, za spokojnie u nas maja

Chwila off-line , osłabione składy M i już jakiś spam się zrobił , najwyższa pora przywołać towarzystwo do porządku old.gifwink.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

Panowie a jeśli przy wypalaniu nie zapala się absolutnie nic? Mam auto od ok 30 tyś i raz poszedł srebrny dym i inaczej pracował silnik. Dużo jeżdżę po autostradzie. Zaczynam się zastanawiać czy poprzedni właściciel nie gmerał bo jak do tej pory jedną lampką jest migająca świeca:) A po podłączeniu pod komputer nie ma żadnych błędów? ! Czy to możliwe?

Napisano

> Panowie a jeśli przy wypalaniu nie zapala się absolutnie nic? Mam auto od ok 30 tyś i raz poszedł

> srebrny dym i inaczej pracował silnik. Dużo jeżdżę po autostradzie. Zaczynam się zastanawiać

> czy poprzedni właściciel nie gmerał bo jak do tej pory jedną lampką jest migająca świeca:) A

> po podłączeniu pod komputer nie ma żadnych błędów? ! Czy to możliwe?

przy wypalaniu nie pojawia się żadna kontrolka, to normalne

Napisano

A jeszcze jedno pytanie, mam auto od roku i trochę przymula myślę o wypaleniu Dpf u mechanika tylko czy chemiczne czy zwykle polecacie....i czy wogle pchać się w koszta?

Napisano

> A jeszcze jedno pytanie, mam auto od roku i trochę przymula myślę o wypaleniu Dpf u mechanika tylko

> czy chemiczne czy zwykle polecacie....i czy wogle pchać się w koszta?

Przymulanie może wynikać z wielu powodów. Może to EGR, może turbina, może czujnik ciśnienia, może przepływomierz, a może zasyfiony kolektor? Pogoń auto może ci przepali filtr. Po wypaleniu w serwisie należałoby wymienić olej w silniku. Skalkuluj czy warto to robić w ten sposób.

Napisano
  • Autor

> A jeszcze jedno pytanie, mam auto od roku i trochę przymula myślę o wypaleniu Dpf u mechanika tylko

> czy chemiczne czy zwykle polecacie....i czy wogle pchać się w koszta?

A wypalenie u mechanika jakos rozni sie od wypaleniem na autostradzie np poza kosztami wiele wiekszymi i wymiana oleju?