Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny AH

Featured Replies

Napisano

Czy w fabrycznych sprężynach P i T jest różnica pomiędzy:

kombi: 1.5, 1.6, 1.8 benzyna

a

kombi: 1.3, 1.7 diesel i 2.0T benzyna

???

Napisano

Z przodu są 23 rodzaje sprężyn i różnice są nawet w obrębie tych samych silników. Z tyłu wszystkie mają taką samą.

Napisano
  • Autor

> Z przodu są 23 rodzaje sprężyn

oslabiony.gif

Zajebjoza

No to sobie dobrałem springi 'po roczniku /silniku' hehe.gif

Oj, z takim hobby, takie słownictwo nono.gif... i to jeszcze z bykiem z_lol1.gif

[Orochimaru]

Napisano

> 'po roczniku /silniku'

Nie jest tak źle: Z17DTJ ma na przód tylko 6 sprężyn, w kombinacjach, czy mamy lub nie: obniżone podwozie, klimę, pakiet na złe drogi...

A jak wejdziesz na stronę producenta zamienników, to okaże się, że te ww. 6 rodzajów zastępuje tylko 1.

Pozdr.

Napisano

> Zajebjoza

> No to sobie dobrałem springi 'po roczniku /silniku'

To tylko w EPC tak "strasznie" wygląda, w rzeczywistości jest jak napisał master, są 2-3 rodzaje sprężyn i to wszystko.

Przykładowo KYB do Z17DTH na przód ma springi do Sporta i zwykłe, więc nie jest tak źle. A dla ułatwienia sprawy jakbyś chciał oryginał to w jeszcze stosunkowo młodym aucie jakim jest Astra H będzie nadal widoczny identyfikator na sprężynie. Skręcasz koło i szukasz kodu w postaci dwóch liter lub jednej litery i jednej cyfry, jest to wybite mniej więcej w środkowej części sprężyny.

Napisano
  • Autor

> To tylko w EPC tak "strasznie" wygląda, w rzeczywistości jest jak napisał master, są 2-3 rodzaje

> sprężyn i to wszystko.

Miałem chrapkę na obniżające, ale niestety kombi-diesel i dobra cena nie stoją w parze, dlatego chciałem przytulić springi kombi-benzyna, które są w cenie złomu. zlosnik.gif

Napisano

Wg katalogu IC przednie springi KYB zwykłe kosztują 177zł, a do zawieszenia obniżonego 200zł. Wszystko do kombi Z17DTH.

Zestaw Eibach Pro Kit kosztuje 513zł.

W 99% jeśli chodzi o zakupy IC to udaje mi się uzyskać 30% rabat zlosnik.gif

Do AG zakupiłem przednie używane sprężyny od Sportive (-20mm) w świetnym stanie za stówkę.

Napisano

> Miałem chrapkę na obniżające, ale niestety kombi-diesel i dobra cena nie stoją w parze, dlatego

> chciałem przytulić springi kombi-benzyna, które są w cenie złomu.

Mam na zbyciu Eibachy Sportline, jeździłem na nich może 1500 - 2000 km, przesiadłem się na gwint.

Napisano
  • Autor

> Mam na zbyciu Eibachy Sportline, jeździłem na nich może 1500 - 2000 km, przesiadłem się na gwint.

Do z17dtj/dtr (kombi)?

O ile obniżają?

Komplet Pi T? - ile byś chciał za nie?

Napisano
  • Autor

> Wg katalogu IC przednie springi KYB zwykłe kosztują 177zł, a do zawieszenia obniżonego 200zł.

> Wszystko do kombi Z17DTH.

Obniżonego o ile?

> Zestaw Eibach Pro Kit kosztuje 513zł.

> W 99% jeśli chodzi o zakupy IC to udaje mi się uzyskać 30% rabat

To dobra informacja!

Myślałem o springach Sparco - na allegro trochę tego jest w b.dobrych cenach. Niestety do mojego karawanu żadne z nich nie pasują,

Napisano

> Obniżonego o ile?

Nie wiem dokładnie o ile Sport jest niższy od zwykłej wersji, na 90% o 20mm, KYB nie podaje też o ile jego sprężyny obniżają auto...

> To dobra informacja!

Wydaje mi się, że dobra biorąc pod uwagę producenta. Z Bielan do Czosnowa aż tak daleko nie masz, a jest w miarę pewne że i rabat Ci dadzą na siebie zlosnik.gif

Ja za wszystkie gumy, amortyzatory na przód, drążki, srążki, zapłaciłem nieco ponad 900zł, a części są KYB, Febi Bilstein i Lemforder spineyes.gif

> Myślałem o springach Sparco - na allegro trochę tego jest w b.dobrych cenach. Niestety do mojego

> karawanu żadne z nich nie pasują,

Parę osób ma na klubie AGC i chwalą sobie, jednak te sprężyny w ofercie Sparco są może z rok/dwa lata, jak dla mnie za krótko żeby się wypowiedzieć o trwałości. Są natomiast tanie.

Do AH jednak rozejrzałbym się za springami Eibach, Irmschera, Spax, H&R, KW.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że dobra biorąc pod uwagę producenta. Z Bielan do Czosnowa aż tak daleko nie masz, a

Kiedyś miałem zniżkę na hasło klubu BravaBravoMarea na poziomie 20%, ale hasła już nie pamiętam smile.gif

> Ja za wszystkie gumy, amortyzatory na przód, drążki, srążki, zapłaciłem nieco ponad 900zł, a części

> są KYB, Febi Bilstein i Lemforder

Wczoraj wymieniłem amorki z przodu na Kayaby - z robotą i fakturą 504zł, co IMHO na Warszawę jest OK.

> Do AH jednak rozejrzałbym się za springami Eibach, Irmschera, Spax, H&R, KW.

Te są sporo droższe, a takie Sparco jeżeli mi się nie spodoba nie szkoda będzie sprzedać nawet z jakąś stratą.

BTW Czy niższe springi nie zabiją seryjnych amortyzatorów?

Napisano

> BTW Czy niższe springi nie zabiją seryjnych amortyzatorów?

Jeśli będą do -30mm to nie, aczkolwiek trzeba się liczyć ze zużyją się i tak szybciej niż w połączeniu ze zwykłą sprężyną.