Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto miał okazję jechać samą ramą bez zabudowy?

Featured Replies

Napisano

Bo muszę przyznać, że się przejechałem wczoraj KRK->Lubień->Limanowa i z powrotem. Powiem szczerze to na nierównych ciasnych zakrętach tył chodził na boki. Aż czasem strachu się można było najeść. zlosnik.gif Ale 350KM pięknie ciągnęło. ok.gifzlosnik.gif A i tak dobrze że tył był na poduszkach a nie resorach!

PS. Wcześniej tym samym samochodem jechałem po autostradzie i w zasadzie jechał stabilnie, po nieco bardziej górskich, krętych drogach tak dobrze nie było. zlosnik.gif

Napisano

> Bo muszę przyznać, że się przejechałem wczoraj KRK-

> PS. Wcześniej tym samym samochodem jechałem po autostradzie i w zasadzie jechał stabilnie, po nieco

> bardziej górskich, krętych drogach tak dobrze nie było.

Ja jeździłem dużo samym koniem smile.gif

Kiedyś ganiałem pod Hamburg po naczepy a ostatnio krajówka - Kalisz - Legnica.

Przejazd bez myślenia o naczepie i walającego się po niej ładunku jest zawsze fajny smile.gif

Napisano

> Ja jeździłem dużo samym koniem

> Kiedyś ganiałem pod Hamburg po naczepy a ostatnio krajówka - Kalisz - Legnica.

> Przejazd bez myślenia o naczepie i walającego się po niej ładunku jest zawsze fajny

i używanie biegów jak w osobówce zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja jeździłem dużo samym koniem

> Kiedyś ganiałem pod Hamburg po naczepy a ostatnio krajówka - Kalisz - Legnica.

> Przejazd bez myślenia o naczepie i walającego się po niej ładunku jest zawsze fajny

Fajny, ale nosi tył? zlosnik.gif

Napisano

> Fajny, ale nosi tył?

Samym koniem to sie fajnie jezdzi w idealnych warunkach pogodowych, wystarczy troche sniegu i lodu i jest masakra. Ciezki przod, lekki tył i dzis mialem problem wyjechac z podworka z powodu drobnego blotka

Napisano
  • Autor

> Samym koniem to sie fajnie jezdzi w idealnych warunkach pogodowych, wystarczy troche sniegu i lodu

> i jest masakra. Ciezki przod, lekki tył i dzis mialem problem wyjechac z podworka z powodu

> drobnego blotka

Powiem Ci, że kupiliśmy Iveco na już 3-4mm napędowych oponach szosowych, to tylko zobaczył śnieg i stał. zlosnik.gif Teraz ma bieżnikowane z grubym klockiem i dalej mimo braku zabudowy z lekkiego błotka i po mokrym śniegu bez blokady poszedł. ok.gif

PS. Generalnie jak się psuć nie będzie to zmieniam zdanie na temat włoskich wyrobów motoryzacyjnych. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 5-6-7-8

Dokładnie tak. ok.gifzlosnik.gif No pod warunkiem posiadania mocy pod butem .;]

Napisano

> Powiem Ci, że kupiliśmy Iveco na już 3-4mm napędowych oponach szosowych, to tylko zobaczył śnieg i

> stał. Teraz ma bieżnikowane z grubym klockiem i dalej mimo braku zabudowy z lekkiego błotka i

> po mokrym śniegu bez blokady poszedł.

Wszystko zalezy od ciągnika ja ujezdzam Renault Magnum (kabina troche ciezsza) na przodzie oponki "naczepowki" krotka rama ze 100l w kotlach a na podworku troche blota i juz jest nieciekawie. Ostatnio jeszcze po sniegu musialem cofnac to pomagalem sobie daily pomimo ze na pusto to duzo lepiej to jechalo.

> PS. Generalnie jak się psuć nie będzie to zmieniam zdanie na temat włoskich wyrobów

> motoryzacyjnych.

Ja tez mam iveco ale mniejszy kaliber i poki co nie jest zle troche ostatnio ABS dał mi sie we znaki (toczylem sie okolo 15km/h na pedał hamulca a on nie chcial sie zatrzymac ABS odpuszczal jak bym na lodowisku byl)

Napisano

> PS. Generalnie jak się psuć nie będzie to zmieniam zdanie na temat włoskich wyrobów

> motoryzacyjnych.

Ogólnie powiem, że z Iveco nie ma dużych problemów i w stosunku np do MAN'a się wcale więcej nie psują. Nawet z MAN'ami mamy często większe problemy.

Napisano

> Bo muszę przyznać, że się przejechałem wczoraj KRK-

> PS. Wcześniej tym samym samochodem jechałem po autostradzie i w zasadzie jechał stabilnie, po nieco

> bardziej górskich, krętych drogach tak dobrze nie było.

Ja przy okazji mojej głównej pracy wykonuje też przewozy pojazdów po kraju, często właśnie samymi ramami bez zabudów. Od Daily, poprzez EuroCargo po Stralisy. Najgorzej jest w Daily ponieważ lekki tył strasznie podskakuje i kręgosłup dostaje w kość.

Pojazdy zawsze jeżdżą równie stabilnie co ich odpowiedniki z zabudowami.

PS - przypominam nie ma możliwości prawnej poruszania się pojazdem zarejestrowanym w RP bez zabudowy (jedyny wyjątek - pojazd na tablicach badawczych)

Napisano

> Fajny, ale nosi tył?

Jechałem przez rondo i ktoś mnie zawołał na cb. Myślałem, że zjebka, że niebezpiecznie itd a on się zapytał czy mógłbym jeszcze jedno kółko bo tylko z daleka widział ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jechałem przez rondo i ktoś mnie zawołał na cb. Myślałem, że zjebka, że niebezpiecznie itd a on się

> zapytał czy mógłbym jeszcze jedno kółko bo tylko z daleka widział

To ja tak Iveco prawie Octavie przytuliłem do krawężnika. Bez obciążenia bardzo wrażliwy gaz miał i jak pisałeś... zlosnik.gif na zjeździe z ronda było ciaaasno. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko zalezy od ciągnika ja ujezdzam Renault Magnum (kabina troche ciezsza) na przodzie oponki

> "naczepowki" krotka rama ze 100l w kotlach a na podworku troche blota i juz jest nieciekawie.

> Ostatnio jeszcze po sniegu musialem cofnac to pomagalem sobie daily pomimo ze na pusto to

> duzo lepiej to jechalo.

Baaardzo dużo daje opona. Jak będzie szosowy bieżnik to nie wiele pomoże. My mamy taki gruby "budowlany" i nawet sama rama jako tako jechała po błocie. ok.gif

> Ja tez mam iveco ale mniejszy kaliber i poki co nie jest zle troche ostatnio ABS dał mi sie we

> znaki (toczylem sie okolo 15km/h na pedał hamulca a on nie chcial sie zatrzymac ABS odpuszczal

> jak bym na lodowisku byl)

No my mamy większy, dzisiaj ma kolejne 700km za sobą i jazda tym samochodem sprawia frajdę, a jak cichutko w środku. cool.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Ogólnie powiem, że z Iveco nie ma dużych problemów i w stosunku np do MAN'a się wcale więcej nie

> psują. Nawet z MAN'ami mamy często większe problemy.

No wiesz, wszędzie w internecie czytam że wadą Iveco z tamtych lat jest gnijąca kabina, no w tym egzemplarzu jest tylko powierzchowna i to np. w nadkolu, tak to jest elegancko. ok.gif A ledwie starszy o rok MAN F90, którego mieliśmy to już leciały dziury w podłodze pod dywanikami gumowymi w nogach.