Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Air-ride w codziennym użytkowaniu

Featured Replies

Napisano

> ma ktoś?

> co możecie powiedzieć

> auto do jazdy częstszej niż tylko na zloty

autobusy ? ciężarówki ?

Napisano

Ja mam okazje ujezdzac x5 z pneumatycznym zawieszniem, ale nie wiem czy dokladnie o takie koledze chodzilo cool.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam okazje ujezdzac x5 z pneumatycznym zawieszniem, ale nie wiem czy dokladnie o takie koledze

> chodzilo

niezbyt biglaugh.gif

prędzej coś takiego:

Napisano

Jaki jest cel ćwiczenia?

Długo się zastanawiałem nad air ride-m do 166. Jednak dla mnie w codziennym użytkowaniu odpada. Chociażby z powodu dość złożonego zawieszenia i konieczności poprawnego ustawienia.

Chciałbym zobaczyć tego passata na stanowisku do geometrii podczas takich manewrów.

Jeśli potrzeba podnoszenia i opuszczania mocno obniżonego pojazdu, to polecam takie coś:

KW HLS

Producent deklaruje podniesienie o 45mm, w rzeczywistości spokojnie przekracza 50mm. Przy 80km/h poduszki zostają automatycznie opróżnione, pod warunkiem podłączenia sygnału prędkości np. po CAN.

Najlepiej sprawdza się to z gwintowanym zawieszeniem - gdzie ustawiasz wysokość i w razie potrzeby podnosisz HLS-em.

Zajmuje mało miejsca, a jedyny mankament to kwestie niedżentelmeńskie.

Napisano

> Jaki jest cel ćwiczenia?

> Długo się zastanawiałem nad air ride-m do 166. Jednak dla mnie w codziennym użytkowaniu odpada.

> Chociażby z powodu dość złożonego zawieszenia i konieczności poprawnego ustawienia.

> Chciałbym zobaczyć tego passata na stanowisku do geometrii podczas takich manewrów.

> Jeśli potrzeba podnoszenia i opuszczania mocno obniżonego pojazdu, to polecam takie coś:

> KW HLS

> Producent deklaruje podniesienie o 45mm, w rzeczywistości spokojnie przekracza 50mm. Przy 80km/h

> poduszki zostają automatycznie opróżnione, pod warunkiem podłączenia sygnału prędkości np. po

> CAN.

> Najlepiej sprawdza się to z gwintowanym zawieszeniem - gdzie ustawiasz wysokość i w razie potrzeby

> podnosisz HLS-em.

> Zajmuje mało miejsca, a jedyny mankament to kwestie niedżentelmeńskie.

ale geometrie ustawiasz na okreslonym poziomnie zawieszenia, ktory bedziesz najczesciej uzytkowal czyt. codziennie.

jezdzilem seicento z aitr ridem i nie zauwazylem jakis problemow, a wygoda jedzac po dziurawej polsce jest nieporownywalna grinser006.gif

z tego co czytalem i z rozmowy z znajomymi zima moga byc problemy z tego wzgledu ze powietrze sie skrapla i moze zamarzac zlosnik.gif

Napisano

> ale geometrie ustawiasz na okreslonym poziomnie zawieszenia, ktory bedziesz najczesciej uzytkowal

> czyt. codziennie.

Zgadza się, natomiast napisałem - jak dla mnie. Powodów jest więcej.

> jezdzilem seicento z aitr ridem i nie zauwazylem jakis problemow, a wygoda jedzac po dziurawej

> polsce jest nieporownywalna

> z tego co czytalem i z rozmowy z znajomymi zima moga byc problemy z tego wzgledu ze powietrze sie

> skrapla i moze zamarzac

Już tego doświadczyliśmy ze znajomym organoleptycznie. . sciana.gif

Natomiast takie trywialne, ale czasem przydatne aspekty to brak możliwości założenia blokady na koło lub też załadowania na przeciętną lawetę. grinser006.gif

Napisano

> ma ktoś?

> co możecie powiedzieć

w q7 sprawdza się wyśmienicie, pomijając zawór przy pompie, który od soli dostaje po dupie.

Napisano

> w q7 sprawdza się wyśmienicie, pomijając zawór przy pompie, który od soli dostaje po dupie.

ale na fabrycznym airride nie posadzisz go na glebe prawie dotykając progami:

Bagged_Audi_Q5_1.jpg

audi-a4-b8-air-ride-2.jpg

a to jest przecież najważniejsze w tym zawieszeniu ok.gif

Napisano

> ma ktoś?

> co możecie powiedzieć

Regulacja twardosci fajny bajer, z regulacji wysokosci przyznaje sie ze kilka razy skozystalem ale sytuacje ze nie byla niezbednie konieczna - ot z ciekawosci.

Uwazam ze dodatkowy uklad ktory potencjalnie moze sie zepsuc, niestety przy wymianie drozsze amortyzatory. Dla auta uzywanego codziennie raczej nieprztdatna sprawa chyba ze wyjezdza sie z domu przez las czy lake, albo prewencyjnie przeciw blockadzie.

Sprawdzalem u siebie i mimo wszystko jak sie auto posadzi na glebie to jest mozliwe jest zalozenie blokady frown.gif

Zeby bylo jasne to wzielem blokade z przyczepy i zalozylem u siebie pod garazem trophy.gif

173.jpg

174.jpg

175.jpg

176.jpg

Napisano

> Regulacja twardosci fajny bajer, z regulacji wysokosci przyznaje sie ze kilka razy skozystalem ale

> sytuacje ze nie byla niezbednie konieczna - ot z ciekawosci.

Nie porównujmy dostosowanego do danego auta zawieszenia pneumatycznego z systemem stosowanym fabrycznie w Audi.

> Sprawdzalem u siebie i mimo wszystko jak sie auto posadzi na glebie to jest mozliwe jest zalozenie

> blokady

> Zeby bylo jasne to wzielem blokade z przyczepy i zalozylem u siebie pod garazem

Nic dziwnego. Da radę posadzić Audi tak, żeby wahaczem tarło o asfalt podczas jazdy?

Napisano
  • Autor

> Regulacja twardosci fajny bajer, z regulacji wysokosci przyznaje sie ze kilka razy skozystalem ale

> sytuacje ze nie byla niezbednie konieczna - ot z ciekawosci.

ale ty piszesz o fabrycznej opcji, a ja raczej o mocno niefabrycznym rozwiązaniu ze skokiem minimum 100mm

Napisano
  • Autor

> Nie porównujmy dostosowanego do danego auta zawieszenia pneumatycznego z systemem stosowanym

> fabrycznie w Audi.

> Nic dziwnego. Da radę posadzić Audi tak, żeby wahaczem tarło o asfalt podczas jazdy?

szuraj wahaczem a nie dokładką jak byle p.... skromny.gif

404453_419492828134832_1387337618_n.jpgbiglaugh.gif

Napisano

> szuraj wahaczem a nie dokładką jak byle p....

No to jest juz naprawde nisko hehe.gif