Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napęd Quattro a badanie techniczne

Featured Replies

Napisano

Czy bezpieczna dla napędu jest kontrola układu hamulcowego na rolkach na SKP ? Tylko jedna oś jest napędzana, druga stoi. Nie lepiej wtedy korzystać z płyty do pomiaru siły hamowania ?

Napisano

> Czy bezpieczna dla napędu jest kontrola układu hamulcowego na rolkach na SKP ? Tylko jedna oś jest

> napędzana, druga stoi. Nie lepiej wtedy korzystać z płyty do pomiaru siły hamowania ?

To zależy od rozwiązania napędu. W większości i tak osie nie są spięte w takiej sytuacji. Jeśli będą to zjedzie z rolek i tyle. Tak jak np. CR-V, który na postoju i bardzo małej prędkości ma spięte osie.

Kiedy jeździłem na badanie to kończyło się to niesprawdzaniem hamulców bo zjeżdżała z rolek ;-)

X-Trail już np. bez problemu.

Pozdrawiam.

Napisano

> Czy bezpieczna dla napędu jest kontrola układu hamulcowego na rolkach na SKP ? Tylko jedna oś jest

> napędzana, druga stoi. Nie lepiej wtedy korzystać z płyty do pomiaru siły hamowania ?

U mnie zawsze przełączają rolki w tryb 4x4 (każde koło osobno mierzą a nie osiami) i nigdy nie ma problemu)

Napisano

> U mnie zawsze przełączają rolki w tryb 4x4 (każde koło osobno mierzą a nie osiami) i nigdy nie ma

> problemu)

Dokładnie tak samo u mnie ok.gif

Napisano

> U mnie zawsze przełączają rolki w tryb 4x4 (każde koło osobno mierzą a nie osiami) i nigdy nie ma

> problemu)

U mnie dodatkowo lekkie zdziwienie notują, gdy koło "wolne" kręci się nie w stronę, w którą oczekiwali wink.gif Ale to takie uroki LSD smile.gif

Napisano

> To zależy od rozwiązania napędu. W większości i tak osie nie są spięte w takiej sytuacji. Jeśli

> będą to zjedzie z rolek i tyle. Tak jak np. CR-V, który na postoju i bardzo małej prędkości ma

> spięte osie.

> Kiedy jeździłem na badanie to kończyło się to niesprawdzaniem hamulców bo zjeżdżała z rolek ;-)

> X-Trail już np. bez problemu.

> Pozdrawiam.

CRV zapina napęd od najmniejszej prędkości. Dlatego wymagane albo rolki na cztery koła, albo specjalny program na rolkach = jedna rolka kreci się w lewo druga w prawo. Ponoć ma to oszukać napęd- zobacze za dwa miechy grinser006.gif

Napisano

Jeśli to torsen, to nie powinno być problemu. Badam na zwykłych rolkach od 2007 (w dwóch autach) i wsio ok. Przy haldexie nie mam pojęcia zlosnik.gif

Napisano

> CRV zapina napęd od najmniejszej prędkości. Dlatego wymagane albo rolki na cztery koła, albo

> specjalny program na rolkach = jedna rolka kreci się w lewo druga w prawo. Ponoć ma to oszukać

> napęd- zobacze za dwa miechy

efekt sprawdzania na rolkach starego typu czyli gdzie sprawdza się tylko jedną oś był taki że przód przy naciśnięciu hamulca zablokowało a tyt obrócił kołami na podłodze . Pan się przestraszył i spytał czy to ma napęd na 4 koła, ja oczywiście potwierdziłem i widziałem że jest lekko przestraszony czy aby czegoś nie uszkodził. Od razu mi przekazął że do niego nie mam przyjeżdżać i mam jechać do kolegi który ma płyty zamiast rolek.

Napisano

Poszukaj SKP z plyta i po problemie. W najgorszym przypadku dupohamownia - zapros pana na prawy.

Napisano

Jeżeli to stałe 4x4 to jedz na stację która obsługuje takie auta. Ja spotkałem się z dwoma rodzajami: albo podkładaja rolki, albo przednie kręcą się w rózne strony. Są też z płytami zmaiast rolek.

Napisano

> problemu)

U mnie pytałem to mi powiedzieli ze rolki kręca się w przeciwne strony i ze to działa na włąsnie CRV i tego typu - sprawdze za niegługo grinser006.gif