Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pisk z okolic przednich kół

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu problem narasta. Przy jeździe około 70-80km/h z okolic przednich kół pojawia się metaliczny pisk/świst.

Problem znika gdy tylko delikatne dotknę pedału hamulca.

Co może być przyczyną ?

Napisano

Klocki.

Napisano

wyczyść zaciski,możne są zabrudzone klocki nie chodzą swobodnie w prowadnicach.

Napisano

> Od jakiegoś czasu problem narasta. Przy jeździe około 70-80km/h z okolic przednich kół pojawia się

> metaliczny pisk/świst.

> Problem znika gdy tylko delikatne dotknę pedału hamulca.

> Co może być przyczyną ?

Jak koledzy napisali wyczyść dokładnie zaciski. To nie jest wina klocków bo klocki piszczą tylko przy hamowaniu. Jak zrozumiałem u Ciebie jest problem podczas jazdy a zanika po muśnięciu pedału hamulca i znowu ponownie wraca. U mnie niestety skończyło sie drastycznie na wymianie zacisku hamulcowego pomimo kilkukrotnej reanimacji tłoczka uszczelek itp

Napisano
  • Autor

Jutro zaatakuje te zaciski

Napisano

> Jak koledzy napisali wyczyść dokładnie zaciski. To nie jest wina klocków bo klocki piszczą tylko

> przy hamowaniu. Jak zrozumiałem u Ciebie jest problem podczas jazdy a zanika po muśnięciu

> pedału hamulca i znowu ponownie wraca. U mnie niestety skończyło sie drastycznie na wymianie

> zacisku hamulcowego pomimo kilkukrotnej reanimacji tłoczka uszczelek itp

U mnie to samo, wczoraj wyczyściłem klocki + zaciski ale problem pozostał. Po rozgrzaniu (przejechaniu około 10 km) zaczyna się pisk. Znika przy ruchach kierownicą lub naciśnięciu (nawet delikatnie) hamulca. Jest sens nasmarować lekko smecjalnym smarem prowadnice w zacisku czy szykować się do ich wymiany? Autko kupiłem niedawno niestety widać że długo nikt przy nim nic nie robił - ledwo odkreciłem koła, śruby strasznie zapieczone - felga z piasty zeszła po solidnym uzyciu młotka.