Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krótkie pytania na temat Opla Astry Kombi III 1.8 Z18xe

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów, (temat jest już na ogólnym forum ale tam cisza)

Proszę o klarowne odpowiedzi na następujące pytania:

1. Auto ma być ściągnięte z zagranicy - Astra III kombi 1.8 Z18XE, przebieg do 100kkm w cenie ok.25 tyś. - jakie są za i przeciw tego konkretnego modelu?

1a). Człowiek/warsztat z Łodzi lub okolic która zna Ople i sprawdzi porządnie przed zakupem?

2. Najczęstsze awarie i cena ich usunięcia?

2a). Ceny normalnie zużywających się części (tarcze, klocki itp.)na tle np. skody i fiata?

3. Można zagazować - gdzie w Łodzi i na jakich podzespołach?

4. Czy polecacie/nie polecacie tego Pana ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i wszelkie sugestie,

Paweł

Napisano

> 3. Można zagazować - gdzie w Łodzi i na jakich podzespołach?

Dobry do gazu. Podzespoły zależą od ceny i renomy montażysty. Mozesz zagazować za 2 tyś albo i za 4.

Gdyby to było moje auto to brałbym Stag300 ISA lub LPGTech , wtryski Hana lub Baracuda, reduktor Zavoli

> 4. Czy polecacie/nie polecacie tego Pana ?

Znam go z nieistniejącego od kilku lat forum bezwypadkowe.net Miał tam bardzo dobre opinie.

Co do sugestii to IMHO nie wyrobisz sie na gotowo za takie auto w złożonym budżecie

Napisano

Pytanie, czy znajdziesz silnik wskazany przez Ciebie, czy 18XER, który do gazu niezbyt się nadaje...

Napisano

> Co do sugestii to IMHO nie wyrobisz sie na gotowo za takie auto w złożonym budżecie

to zależy czy w cenę ma być już wliczona instalacja czy samo kupno

Napisano
  • Autor

> Pytanie, czy znajdziesz silnik wskazany przez Ciebie, czy 18XER, który do gazu niezbyt się

> nadaje...

Niestety silnik ten był mniej popularny w Niemczech niż XER, ale patrząc po mobile.de czy też autoscut24.de jest szansa na takowy....

> to zależy czy w cenę ma być już wliczona instalacja czy samo kupno

gaz oczywiście osobno

A może macie jakiś patent jak zabrać się za zakup takiego auta i nie zakupić tzw."rodzyna"?

Napisano

> to zależy czy w cenę ma być już wliczona instalacja czy samo kupno

25 tyś nie styknie na to by zadbane auto stało na gotowo w Łodzi na polskich blachach. Oczywiście nie mam na myśli aut z pierwszych miejsc mobile.de bo to generalnie najczęściej jest mina. Niska cena ma przyciągnąć klienta a na miejscu padaka. Sprowadzałem z Niemiec swoją Astrę to mam ciut doświadczenia. Instalka LPG to oczywiści dodatkowe koszty.

Napisano

> A może macie jakiś patent jak zabrać się za zakup takiego auta i nie zakupić tzw."rodzyna"?

Znalazłeś jeden z lepszych. Andrebar to dobry wybór. Minus jest taki że o ile mnie pamięć nie myli to działa tylko w tej okolicy Niemiec gdzie ma rodzinę.

Unikaj komisów prowadzonych przez Turasów, Jugoli , Ruskich i inne kolorowe nacje chyba że chcesz kupić cenę nie auto. W miarę możliwości wybieraj oferty prywatne. Niestety nie masz szans na oferty poleasingowe bo to za stare auto będzie. Chyba w 2005/6 skończyli je robić. Ja kupiłem właśnie poleasingowy i sobie chwalę. Zanim pojedziesz poproś o VIN i sprawdź historię choroby w GM Polska. To podstawa żeby nie kupić w komisie auta z kręconą szafą. Ja zrobiłem dokładnie tak że poprosiłem o VIN, i po pozytywnej weryfikacji importer zarezerwował auto i dopiero wtedy po nie pojechałem.

Napisano

> 25 tyś nie styknie na to by zadbane auto stało na gotowo polskich blachach.

a no tak ok.gif

nie uwzględniłem opłat, tylko samo kupno wink.gif

Napisano

> A może macie jakiś patent jak zabrać się za zakup takiego auta i nie zakupić tzw."rodzyna"?

może to trochę pomoże klik

Napisano

> 25 tyś nie styknie na to by zadbane auto stało na gotowo w Łodzi na polskich blachach. Oczywiście

> nie mam na myśli aut z pierwszych miejsc mobile.de bo to generalnie najczęściej jest mina.

> Niska cena ma przyciągnąć klienta a na miejscu padaka. Sprowadzałem z Niemiec swoją Astrę to

> mam ciut doświadczenia. Instalka LPG to oczywiści dodatkowe koszty.

To liczysz że ile ma być warta Astra H kombi z 2006r.? Bo moja jest nie wiele droższa wg. eurotax a 3 lata młodsza.

Napisano

> To liczysz że ile ma być warta Astra H kombi z 2006r.? Bo moja jest nie wiele droższa wg. eurotax a

> 3 lata młodsza.

A domyślasz sie dlaczego? Sprawdź ile taka kosztowała by za Odrą. Nasz rynek używek jest zdołowany przez import trupow zza Odry.

Na mobile.de Astra H kombi Z18XE z przebiegiem do 100tyś km w jakimś rozsądnym stanie zaczyna sie od 5,5tyś Euro. Dolicz koszt pośrednika, opłat to w 25 tyś PLN sie nie zmieścisz. Okazje za 4,5 tyś euro można spokojnie odpuścić. Ćwiczyłem temat w 2009 roku. Moja Astra wyszła na gotowo ok 5 tyś wiecej niż stały podobne w kraju. Pisząc podobne mam na myśli wyposażenie i przebieg z licznika. Bo realnie oczywiście było to co innego niż mówił handlarz

Napisano

Kupiłem w kraju, dałem 24tyś za 4 latka (teraz ma 4,5) i jestem mega zadowolony. Moim zdaniem nie ma sensu jechać za Odrę po kupę złomu z niby przebiegiem 100tyś. Lipa na kółkach. Moje auto obecnie ma 190tyś i tylko w Polsce jeżdżone, a jak wiemy Niemcy jeżdżą więcej. A co do benzyny nie jestem obiektywny, bo jestem zakochany w dieslach a gaz uważam za zło najgorsze.

Napisano

> Kupiłem w kraju, dałem 24tyś za 4 latka (teraz ma 4,5) i jestem mega zadowolony.

Piszesz o zupełnie innym aucie wiec dalszą część można pominąć

>Moim zdaniem nie

> ma sensu jechać za Odrę po kupę złomu z niby przebiegiem 100tyś. Lipa na kółkach.

Lipa to jest w Polsce. Byłem w Niemczech , widziałem, wiem o czym piszę.

> wiemy Niemcy jeżdżą więcej.

Jasssne. Wszyscy co do jednego. screwy.gifMam w rodzinie autentyczny przykład auta od dziadka z Niemiec. Audi 80 B3 z 90 roku kupione kilka lat temu od pierwszego właściciela z przebiegiem 80 tyś km.

>A co do benzyny

> nie jestem obiektywny, bo jestem zakochany w dieslach

Poczekaj na 2masę, turbo i wtryski to sie zakochasz jeszcze mocniej. biglaugh.gifPrzy 190 tyś to raczej nawet bliżej jak dalej hehe.gif

>a gaz uważam za zło najgorsze.

A to wprost przeciwnie do mnie. Kupiłem klekota tylko dlatego że nie znalazłem niczego interesującego w gazowalnej benzynie . Niestety za tą głupotę słono płacę. sciana.gif Wtryski już robione, 2masa lada dzień padnie, Tylko czekam na turbo i inne DPFy. Klekot diesla w porównaniu do mruczenia benzyny jest irytujący.

W drugim aucie mam ponad 200 tyś z czego grubo ponad 150 tyś na gazie a silnik nie chce sie zepsuć...

Do diesla wiecej nie wrócę bo jest droższy w utrzymaniu niż benzyna z LPG

Celuję w gazowalną turbobenzynę. Odczucia dynamiki podobne jak w klekocie a usterkowość i koszty utrzymania niższe.

Napisano

Tak, jasne. Co drugie auto w Polsce jest od emeryta Niemca. Nie wierzę w to bo jeździłem po auta, kupowałem i handlowałem swego czasu trochę. Tak naprawdę trudno tam znaleźć auto z przebiegiem mniejszym 200kkm. A po tych emerytach to ja dziękuję. Taki silnik jak w opisanej przez Ciebie B3 padnie szybciej niż mój po dużym przebiegu, nawet nie wiem czy dojedzie do tych 200kkm bez awarii. Silniki lubią być eksploatowane. Im więcej jeżdżą tym większe przebiegi robią. Mam przykład u znajomego, co pracuje w Danii a do Polski jeździ 2 razy w miesiącu służbową Kią. Auto obecnie ma 5 lat i 800kkm. Pytałem go jak tam awarie, a on na to, że sama eksploatacja. Nic się jeszcze nie zepsuło. Przeglądy robi jego firma w Polsce bo taniej. A w tej firmie większość to Polacy. Mija okres leasingu i auto idzie później do handlowca a ten picuje, licznik ustawia jak trzeba i sprzedaje wciskając że dziadek emeryt jeździł w swej małej firmie. A co do tego czy diesel czy benzyna to nie róbmy na nowo wojny, bo nie zostanie i tak rozstrzygnięta. Własnymi doświadczeniami postarajmy się pomóc koledze w kupnie wozidła.

Napisano

> Mija okres leasingu i auto idzie później do handlowca a ten picuje,

> licznik ustawia jak trzeba i sprzedaje wciskając że dziadek emeryt jeździł w swej małej

> firmie.

Moja jest po leasingu. Jeżdziła w firmie Thyssen. 3 lata i 103 tyś zrobiła. User tego auta mieszkał ok 60 km od miejsca pracy - dane tych punktów zostały w nawigacji. Wszystkie kwity z ASO , sprawdzenie przez GM itp...

Tak czy inaczej kolega szuka Z18XE wiec na tym jak słusznie zauważyłeś się skupmy.

btw

Wczoraj napisałem że 2masa lada dzień padnie. No i wykrakałem. Pedał sprzęgła 100 metrów od domu został w podłodze. Komplet 2masa+ sprzegło do wymiany. Zaczyna sie okres kosztownych inwestycji...

Napisano
  • Autor

> Znalazłeś jeden z lepszych. Andrebar to dobry wybór. Minus jest taki że o ile mnie pamięć nie myli

> to działa tylko w tej okolicy Niemiec gdzie ma rodzinę.

> kupić cenę nie auto. W miarę możliwości wybieraj oferty prywatne. Niestety nie masz szans na

> oferty poleasingowe bo to za stare auto będzie. Chyba w 2005/6 skończyli je robić.

Wszelkie znaki na ziemi i na niebie wskazują że facet wie co robi. Jestem z nim po telefonicznej wymianie zdań i po e-mailowej korespondencji. Tak jak piszesz - z jednej strony działa na wydzielonym obszarze, ale z drugiej zna go dobrze i wie jak się poruszać wśród różnych sprzedających.

W 2005/06 to chyba skończyli produkować Astrę G, bo Astrę H zakończono w 2012 roku.

>A domyślasz sie dlaczego? Sprawdź ile taka kosztowała by za Odrą. Nasz rynek używek jest >zdołowany przez import trupow zza Odry.

>Na mobile.de Astra H kombi Z18XE z przebiegiem do 100tyś km w jakimś rozsądnym stanie >zaczyna sie od 5,5tyś Euro. Dolicz koszt pośrednika, opłat to w 25 tyś PLN sie nie zmieścisz. >Okazje za 4,5 tyś euro można spokojnie odpuścić. Ćwiczyłem temat w 2009 roku. Moja Astra vwyszła na gotowo ok 5 tyś wiecej niż stały podobne w kraju. Pisząc podobne mam na myśli >wyposażenie i przebieg z licznika. Bo realnie oczywiście było to co innego niż mówił handlarz

Kolego masz niestety rację - aby coś wybrać z przebiegiem do 100 kkm trzeba wydać na sam zakup od 6000E... Jako, że nie lubię zmieniać często aut - wole dołożyć i kupić coś z mniejszym przebiegiem.

Mam świadomość, że może przepłacę te 5 tyś.PLN ale nie chce się zaprzyjaźniać ze wszystkimi mechanikami w okolicy. Co więcej silnik Z18XE to konstrukcja sprawdzona (jak wiele osób mówi) znosi dobrze gaz i większość mechaników (jakby co) nie rozłoży rąk i nie powie mi, że się nie zabiera za robotę jak w przypadku diesli.

Temat diesel czy benzyna to zupełnie inna bajka i każdy ma swoje zdanie.

Patrząc na auta używane przysalonowe Opla to nie ma w czym wybierać, a np. na alledrogo to ceny są dziwnie niskie i oczywiście same "bezwypadki" i "igiełki".

A może ktoś z Szanownych Forumowiczów aktualnie wie, widzi, iż takie auto jest do sprzedania i jest sens przyjechać, aby je obejrzeć...o zakupie nie wspominając?

Podsumowując, wydaje mi się że rozsądne propozycje od których można rozmawiać to np.:

1

2

3

Paweł

Napisano

> W 2005/06 to chyba skończyli produkować Astrę G, bo Astrę H zakończono w 2012 roku.

G tłukli do 2008r, H tłuką do dzisiaj zlosnik.gif

Napisano

> W 2005/06 to chyba skończyli produkować Astrę G, bo Astrę H zakończono w 2012 roku.

To był skrót myślowy dotyczący silnika Z18XE w Astrze H. Jakoś na przełomie 2005/2006 zaczęto wygaszać jego produkcję w Astrze H bo równolegle rozpoczęto montaz silnika Z18XER. Bodajże po przerwie wakacyjnej 2006 byl tylko Z18XER

Napisano
  • Autor

> To był skrót myślowy dotyczący silnika Z18XE w Astrze H. Jakoś na przełomie 2005/2006 zaczęto

> wygaszać jego produkcję w Astrze H bo równolegle rozpoczęto montaz silnika Z18XER. Bodajże po

> przerwie wakacyjnej 2006 byl tylko Z18XER

O ciemna masa jestem - przepraszam nie załapałem.

Aczkolwiek widzę w ogłoszeniach na de że jeszcze są auta z rejestracją na początku 2007r