Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klej do plastiku

Featured Replies

Napisano

Chodzi o to, że rozbierałem dziś częściowo konsolę środkową i okazało się, że niektóre mocowanie są naderwane nieco i ledwo się trzymają. Jakieśtam foto poglądowe poniżej.

W zasadzie to mógłbym użyć po prostu kropeki lub super glue, ale wydaje się, że jednak te elementy chociaż trochę pracują podczas jazdy i trochę elastyczne to musi być połączenie. Te kleje typu kropeka to raczej twarde spoiny robią.

Tak więc pytanie moje jest takie: jaki klej do tworzywa użyć? Jak rozpoznać jakiego rodzaju tworzywo sztuczne to jest? Będzie gdzieś to napisane na tych gratach? Nie powiem - jakieś znaczki i symbole są wybite na tych częściach, ale nie wiem co one oznaczają.

20130413_180810-800x600.jpg

20130413_181304-800x600.jpg

Napisano

> Chodzi o to, że rozbierałem dziś częściowo konsolę środkową i okazało się, że niektóre mocowanie są

> naderwane nieco i ledwo się trzymają. Jakieśtam foto poglądowe poniżej.

> W zasadzie to mógłbym użyć po prostu kropeki lub super glue, ale wydaje się, że jednak te elementy

> chociaż trochę pracują podczas jazdy i trochę elastyczne to musi być połączenie. Te kleje typu

> kropeka to raczej twarde spoiny robią.

> Tak więc pytanie moje jest takie: jaki klej do tworzywa użyć? Jak rozpoznać jakiego rodzaju

> tworzywo sztuczne to jest? Będzie gdzieś to napisane na tych gratach? Nie powiem - jakieś

> znaczki i symbole są wybite na tych częściach, ale nie wiem co one oznaczają.

Z tyłu powinieneś miec napisane, PP Polipropylen, PE Polietylen, ABS - ABS :-) poszukaj na kleju co klei a czego nie.

Napisano

> Spoko, już mam oznaczenia: PP jest napisane.

Niczym tego nie skleisz - tylko zgrzewanie; można to zrobić lutownicą.

Napisano

> Niczym tego nie skleisz - tylko zgrzewanie; można to zrobić lutownicą.

Jak jest mozliwość to mozna skleić elementy z tworzywa klejem epoksydowym np. Distal , podkładając z drugiej strony kawałek cienkiej blachy stalowej aby powierzchnia łączenia była duża. Skleiłem w ten sposób trochę rzeczy i trzymają.

I jeszcze taki poradnik

Napisano

PE i PP to tworzywa, których kleje się nie imają. Można oczywiście pokombinować i zmatowić klejone miejsce papierem ściernym. Wtedy klej wniknie w zakamarki i na zasadzie mechanicznej adhezji dłużej potrzyma, ale to też prowizorka.

Napisano

> Niczym tego nie skleisz - tylko zgrzewanie; można to zrobić lutownicą.

Polecam gazową Dremel. Bardzo przydatne narzędzie ok.gif

Napisano

No proszę - czego to się człowiek nie dowie... Coś jednak wynaleźli! Trzeba będzie przetestować. ok.gif

Napisano

> No proszę - czego to się człowiek nie dowie... Coś jednak wynaleźli! Trzeba będzie przetestować.

cena trochę zaporowa, ale jezeli to rzeczywiscie działa?

Daj znać jak przetestujesz smile.gif

BTW metoda z primerem jest tez opisana tutaj

Napisano

> można to zrobić lutownicą.

Dokładnie, zwykłą lutownicą transformatorową można takie rzeczy w miarę naprawić. Można uciąć trochę kawałków tego samego plastiku z niepotrzebnych miejsc, żeby mieć lekki naddatek. Wpychając grot lutownicy w pęknięcie można je połączyć bez zbędnego poszerzania pęknięcia.

Napisano

kleje typu kropelka - najlepiej w żelu Patexxa. Tylko małe pole manerwu bo schną po paru sekundach

Napisano

dorwac oryginał tworzywa , pociac na drobne kawałeczki

dodać acetonu , porzadnie wymieszac az bedzie jednolita papka i kleić.

Napisano

...

> dodać acetonu...

Aceton nie rusza PP.

Tylko spawanie. Nawet specjalne kleje do PP nie trzymają zbyt mocno.

To materiał antyklejowy.

Cyjanoakryle jakoś tam sobie z nim radzą ale nie są to mocne spoiny.

Pozdrawiam.

Napisano

podłączę się

a takie tworzywa to nie klei przypadkiem klej z pistoletu na gorąco? dobry w ogóle taki klej?

Napisano

> podłączę się

> a takie tworzywa to nie klei przypadkiem klej z pistoletu na gorąco? dobry w ogóle taki klej?

Kiedyś pisałem o tym. Kleić klei, ale wytrzymałość nie jest wielka, poza tym zaczyna mięknąć w 84C, więc nie zalecali kleić elementy które mogą sie silnie nagrzać w słońcu . Niketórzy montazyści alarmów samochodowych z lenistwa przyklejają nim centralki alarmów albo czujniki wstrzasowe i po jakimś czasie te elementy odpadają zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

a jeszcze sie zapytam.

czy istnieje taki klej, ktorym moge cos skleic (konkretnie swiatelko w lusterku) a potem przeciac ten klej, wymienic zarowke i znow skleic?

O taka lampeczka, jedyne 170zl z zarowka za max 1zl.

jakiś tekst

Napisano

Bezbarwny silikon z tuby. Powinien trzymać.