Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile przebiegu wytrzyma dwumasa i sprzęgło w 1.8tdci?

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule - przy jakim mniej więcej przebiegu muszę szykować więcej siana na wymianę dwumasy?

O ile wiem, to dobrze jest także wymienić kompletne sprzęgło, bo robota potem będzie taka sama - czy to prawda?

Napisano

nie mozesz o takie rzeczy pytać - wytrzyma cos między 50 a 350kkm.

Napisano

> nie mozesz o takie rzeczy pytać - wytrzyma cos między 50 a 350kkm.

Mylisz się okrutnie!

Dwumasa zazwyczaj wytrzymuje od 48,5kkm do 351kkm. W innym przypadku się rozlatuje .

Wymienia się kompletne sprzęgła chyba że kogoś stać na pozorne oszczędności.

Napisano

> Mylisz się okrutnie!

> Dwumasa zazwyczaj wytrzymuje od 48,5kkm do 351kkm. W innym przypadku się rozlatuje .

> Wymienia się kompletne sprzęgła chyba że kogoś stać na pozorne oszczędności.

A na serio jak sie poczyta w necie (chociaz tutaj to ludzie pisza glownie o problemach a nie piesni pochwalne) to mozna zauwazyc ze sporo posypalo sie w ok. 90-150 kkm.

A jak koledzy zauwazyli w swojej uszczypliwisci zlosnik.gif nie ma reguly i zalezy to od wielu czynnikow

Napisano

> A na serio jak sie poczyta w necie (chociaz tutaj to ludzie pisza glownie o problemach a nie piesni

> pochwalne) to mozna zauwazyc ze sporo posypalo sie w ok. 90-150 kkm.

> A jak koledzy zauwazyli w swojej uszczypliwisci nie ma reguly i zalezy to od wielu czynnikow

Dwumasa predzej siada w dieslach. Znam przypadki mondeo noPb z przebiegami rzędu 400kkm bez jakichkolwiek oznak padania. Albo z drugiej strony - pad po 100kkm. Dużo cczynników ma wpływ.

Napisano

przebieg w tym kraju to rzecz umowna - kupując używkę w 90% przypadków nie jesteś w stanie powiedzieć czy to co masz na liczniku ma cos wspólnego z rzeczywistością. Więc ta dwumasa po 90kkm mogła więcej wytrzymać od tej po 150kkm zlosnik.gif

Napisano

Ja zrobiłem FFI TDCi 230 kkm i nic się nie działo. Śmiga dalej u kumpla i ma ponad 290 kkm zaczyna być słychać - ale jeszcze pojeździ...

> Jak w tytule - przy jakim mniej więcej przebiegu muszę szykować więcej siana na wymianę dwumasy?

> O ile wiem, to dobrze jest także wymienić kompletne sprzęgło, bo robota potem będzie taka sama -

> czy to prawda?

Napisano

> Dwumasa predzej siada w dieslach. Znam przypadki mondeo noPb z przebiegami rzędu 400kkm bez

> jakichkolwiek oznak padania. Albo z drugiej strony - pad po 100kkm. Dużo cczynników ma wpływ.

Zacznijmy od tego że w benzyniakach jak już jest to w większości przypadków nie wymienia się jej aż do zezłomowania pojazdu zlosnik.gif

Motory benzynowe nie generują prawie żadnych drgań w odróżnieniu od diesli, które aż się telepią całe zlosnik.gif

Tutaj bardziej kwestia wady fabrycznej może wchodzić w rachubę grinser006.gif

Napisano

> Zacznijmy od tego że w benzyniakach jak już jest to w większości przypadków nie wymienia się jej aż

> do zezłomowania pojazdu

> Motory benzynowe nie generują prawie żadnych drgań w odróżnieniu od diesli, które aż się telepią

> całe

> Tutaj bardziej kwestia wady fabrycznej może wchodzić w rachubę

podobno jak dużo przyczep ciągniesz, to możesz w benzynie dwumasę zajechać smile.gif

Napisano

> podobno jak dużo przyczep ciągniesz, to możesz w benzynie dwumasę zajechać

duże obciążenie silnika = szybsze zużycie sprzęgła + dwumaski.

Napisano

U mnie padła dwumasa przy przebiegu 258 000 km

Napisano

> Jak w tytule - przy jakim mniej więcej przebiegu muszę szykować więcej siana na wymianę dwumasy?

> O ile wiem, to dobrze jest także wymienić kompletne sprzęgło, bo robota potem będzie taka sama -

> czy to prawda?

W moim przez poprzedniego właściciela była robiona przy lekkich oznakach zużycia przy 158-160 kkm.

Napisano

> To jak juz jestesmy przy temacie... Jak sie to stwierdza w 100% ??

Np. Ledwo odpala, telepie się buda przy gaszeniu auta.

Ogólnie bardziej się telepie wink.gif

Takie były objawy padu u brata w foce mk1

Napisano

> Np. Ledwo odpala, telepie się buda przy gaszeniu auta.

> Ogólnie bardziej się telepie

> Takie były objawy padu u brata w foce mk1

to mi telepie czasami na jalowym. A na wlaczonej klimatyzacji nie czuc, jak dawka paliwa jest ciut wieksza icon_rolleyes.gif

Napisano

> to mi telepie czasami na jalowym. A na wlaczonej klimatyzacji nie czuc, jak dawka paliwa jest ciut

> wieksza

padło, sprzedaj zlosnik.gif

Napisano

telepie przy odpalaniu , metaliczne dzwięki, uderzenia podczas wciskania sprzęgła , pulsowanie pedału sprzęgła.

Napisano

Jak jeździłeś maluchem to wiesz jak zapalał jak miał przestawiony zapłon. Tak samo słychać dwumasę w FF. 270635636-JUMP2.gif

> W moim przez poprzedniego właściciela była robiona przy lekkich oznakach zużycia przy 158-160 kkm.

Napisano

>, pulsowanie

> pedału sprzęgła.

ktore to wystepuje rowniez przy nowym kole dwumasowym zlosnik.gif

wiec chyba nie do konca swiadczy o jego padzie