Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa do hydroforu ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Muszę wymienić pompę do hydroforu do podlewania ogrodu co polecacie ? Miałem taką omnigena 1300 Wydajność była wystarczająca ale te wirniki plastikowe to jakieś badziewie i były z tym problemy, raz już to remontowałem bo się pozrywały z wału. Drugi raz chyba nie będę tego remontował. Co kupić ? Są takie same tylko z wirnikami ze stali nierdzewnej omnigena 1300 inox Ta będzie lepsza ? Czy jakaś inna firma ? Ratujcie bo rozsypałem wapno na trawniku, deszczu nie ma i dzikusy wnoszą wszystko na butach do domu zlosnik.gif

Napisano

Kiedyś bardzo dobre pompy były z Grudziądza,chodziły po 20 i więcej lat, nie wiem jak teraz z jakością ale są dalej w sprzedaży.

Napisano

ja mam dokładnie Taką

sprawuje się już dobre 15 lat, poprzednio miałem z Grudziądza ale ta wytrzymała ....no na oko ze 30 lat....do tego zbiornik z nierdzewki 250l i miałem w domu spokój z wodą do czasu jak mi ruda woda nie wlazła do studni

Napisano

Mam właśnie taką pompę Omnigeny w wersji INOX od 3 lat i nie mogę narzekać. Pracuje ona u mnie nie ze zbiornikiem hydroforowym i typowym wyłącznikiem ciśnieniowym lecz z 50mb wężem 3/4 cala i takim wyłącznikiem KLIK KLIK , Ciągnę wodę bezpośrednio ze stawu na działce.

Pamiętaj aby przed pompa założyć filtr siatkowy (tylko nie taki za 10zł chiński z castoramy) a zaraz za pompą zawór zwrotny (tylko nie castorama) zabezpieczający przed wstecznym uderzeniem hydraulicznym, bo te pompy tego nie lubią. Przed zimą dokładnie spuszczaj wodę po odkręceniu dolnej śruby w korpusie, wysusz (niech ze 2 dni postoi w cieple) i wlej szklankę czystego oleju (rzadkiego). Poobracaj pompą i daj spokojnie ścieknąć olejowi przez śrubę odwodnieniową...

Tak robię i mam spokój i nie mam problemu na wiosnę że nie mogę np. ruszyć wirnika...

Paweł

Napisano
  • Autor

> Kiedyś bardzo dobre pompy były z Grudziądza,chodziły po 20 i więcej lat, nie wiem jak teraz z

> jakością ale są dalej w sprzedaży.

główny problem to to ,że pompa jest przez zimę nieużywana czyli pół roku w kręgach w wilgoci na zewnątrz. Nie wiem czy ruszy.

Napisano
  • Autor

> Mam właśnie taką pompę Omnigeny w wersji INOX od 3 lat i nie mogę narzekać. Pracuje ona u mnie nie

> ze zbiornikiem hydroforowym i typowym wyłącznikiem ciśnieniowym lecz z 50mb wężem 3/4 cala i

> takim wyłącznikiem KLIK KLIK , Ciągnę wodę bezpośrednio ze stawu na działce.

> Pamiętaj aby przed pompa założyć filtr siatkowy (tylko nie taki za 10zł chiński z castoramy) a

> zaraz za pompą zawór zwrotny (tylko nie castorama) zabezpieczający przed wstecznym uderzeniem

> hydraulicznym, bo te pompy tego nie lubią. Przed zimą dokładnie spuszczaj wodę po odkręceniu

> dolnej śruby w korpusie, wysusz (niech ze 2 dni postoi w cieple) i wlej szklankę czystego

> oleju (rzadkiego). Poobracaj pompą i daj spokojnie ścieknąć olejowi przez śrubę

> odwodnieniową...

> Tak robię i mam spokój i nie mam problemu na wiosnę że nie mogę np. ruszyć wirnika...

> Paweł

no właśnie mam problem po zimie. Demontować jej z kręgów na zimę to nie mam zamiaru, ale faktycznie może jakiegoś oleju ze szklankę wlać i zakręcić.

Napisano

> no właśnie mam problem po zimie. Demontować jej z kręgów na zimę to nie mam zamiaru, ale faktycznie

> może jakiegoś oleju ze szklankę wlać i zakręcić.

Nie proponuje na stałe zostawić oleju - chyba że wiesz jaka jest dokładnie konstrukcja - bo wszelkie gumowo-silikonowe oringi i uszczelki szlag trafi....