Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wisko - pytanie

Featured Replies

Napisano

Jak powinno działać sprawne wisko na wentylatorze chłodnicy? Nie chodzi mi tylko o e36, bo w latach 90tych wiekszość modeli bmw miala to samo sprzęgło wiskotyczne. Według moich zasłyszeń powinno być tak: odpalamy zimny silnik, wiatrak zawyje kilka sekund i odpuszcza. Lekko kręci się do czasu, gdy temperatura chłodnicy osiągnie wysoką wartość i gorące powietrze ogrzeje bimetal. Wtedy wiatrak daje mocniej. Trochę schłodzi chłodnicę i znowu zwalnia.

U mnie, jak kupiłem auto, wisko nigdy nie załączało. Kupiłem nowe, co prawda tańsze, bo Hans Pries, ale działało dobrze, aż cały miesiąc. Po tym czasie spinało mi wiatrak jak tylko silnik złapał około 40 stopni i tak cały czas dawało na maxa. Wszyscy się oglądali, bo auto wydawało dźwięki, jakby odrzutowiec startował. Oddałem na reklamację i dostałem nowe. Te nowe też było dobre przez miesiąc i dalej ten sam objaw. Kupiłem tym razem oryginał Behr. Założyłem, odpalam, zawyło, wiatrak zwolnił, grzeję motor przez prawie pół godziny na obrotach ok. 2 krpm, a wisko dalej kręci się lekko tak, że ręką można zatrzymać. Pojechałem na drogę, prędkości duże, obroty pod max i jadę tak około 10 minut. Zatrzymuję auto, czekam, a wiatrak dalej na niskich obrotach się kręci. Co jest grane? Jak działa u was wisko?

Napisano

> Jak powinno działać sprawne wisko na wentylatorze chłodnicy? Nie chodzi mi tylko o e36, bo w latach

> 90tych wiekszość modeli bmw miala to samo sprzęgło wiskotyczne. Według moich zasłyszeń powinno

> być tak: odpalamy zimny silnik, wiatrak zawyje kilka sekund i odpuszcza. Lekko kręci się do

> czasu, gdy temperatura chłodnicy osiągnie wysoką wartość i gorące powietrze ogrzeje bimetal.

> Wtedy wiatrak daje mocniej. Trochę schłodzi chłodnicę i znowu zwalnia.

> U mnie, jak kupiłem auto, wisko nigdy nie załączało. Kupiłem nowe, co prawda tańsze, bo Hans Pries,

> ale działało dobrze, aż cały miesiąc. Po tym czasie spinało mi wiatrak jak tylko silnik złapał

> około 40 stopni i tak cały czas dawało na maxa. Wszyscy się oglądali, bo auto wydawało

> dźwięki, jakby odrzutowiec startował. Oddałem na reklamację i dostałem nowe. Te nowe też było

> dobre przez miesiąc i dalej ten sam objaw. Kupiłem tym razem oryginał Behr. Założyłem,

> odpalam, zawyło, wiatrak zwolnił, grzeję motor przez prawie pół godziny na obrotach ok. 2

> krpm, a wisko dalej kręci się lekko tak, że ręką można zatrzymać. Pojechałem na drogę,

> prędkości duże, obroty pod max i jadę tak około 10 minut. Zatrzymuję auto, czekam, a wiatrak

> dalej na niskich obrotach się kręci. Co jest grane? Jak działa u was wisko?

Temperatura przekracza połowę skali z tym Behrem? Jeśli nie, to nie widzę problemu. Jedziesz z dużą prędkością przy obecnie panujących temperaturach i czego oczekujesz? Myślisz, że wiatrak jest silnikowi wtedy potrzebny do sprawnego chłodzenia?

Tak wygląda test wiskozy:

biglaugh.gif

Napisano

Mam to samo.

Też kupiłem sobie od razu Behr'a i nie wiem jak sprawdzić, czy jest sprawny, żeby w razie "w" oddać na gwaracji. A pół dnia nie mam żeby stać i patrzeć się na pracujący na jałowych silnik (jak tylko zamontowałem po kupnie, to spędziłem ze 20min gapiąc się jak silnik pracuje. zasłoniłem nawet nerki. no ale zimno wtedy było, koło 0 stopni, więc nie było szans, żeby się zgrzała). Z drugiej strony, wczoraj spędziłem z godzinę w korkach przy 20st. na zewnątrz i wskazówka nie drgnęła, więc może jest OK hehe.gif

U mnie jednak chyba nawet przy odpalaniu na zimno nie słychać odrzutowca.

Napisano

i tak ma być, mi wiskoza w E32 spięła tylko raz - w korku w Bukareszcie przy 37 stopniach na zewnątrz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Temperatura przekracza połowę skali z tym Behrem? Jeśli nie, to nie widzę problemu.

U mnie jest trochę dziwnie. Już przy 82-83 stopniach wskazówka stoi w pionie (na środku) i ani drgnie przy dalszym nagrzewaniu. Sprawdzałem z podpiętym kompem i nagrzałem do 112 stopni, a wskazówka cały czas w pionie. Myślałem, że czujnik zwalony, wymieniłem i dalej to samo. Test zegarów pokazuje, że wskaźnik dobry.

> Jedziesz z dużą

> prędkością przy obecnie panujących temperaturach i czego oczekujesz? Myślisz, że wiatrak jest

> silnikowi wtedy potrzebny do sprawnego chłodzenia?

Temperatura otoczenia 18 stopni, 10 minut jazdy z butem w podłodze, obroty w okolicy mocy max., zatrzymanie auta bez gaszenia silnika, postój kilka minut na obrotach jałowych. Po takim obciążeniu silnika na piątym biegu temperatura mocno powinna rosnąć na postoju, bo żeliwo oddaje wtedy dużo ciepła. W autach, gdzie czujnik temperatury nie siedzi bezpośrednio w głowicy fajnie to widać na wskaźniku. Zresztą jak poprzednie wisko było sprawne przez miesiąc, to właśnie kilkanaście sekund po zatrzymaniu auta wiatrak zaczynał się rozkręcać.

Napisano
  • Autor

> i tak ma być, mi wiskoza w E32 spięła tylko raz - w korku w Bukareszcie przy 37 stopniach na

> zewnątrz

Mówisz? W wolnej chwili podepnę kompa i sprawdzę do jakich temperatur silnik się nagrzewa. Ile będzie bezpiecznie? 115? 120?

Napisano

> Mówisz? W wolnej chwili podepnę kompa i sprawdzę do jakich temperatur silnik się nagrzewa. Ile

> będzie bezpiecznie? 115? 120?

Zeby wisko złapało musi miec temp blaszki na nim okolo 65-70 stopni. Mozna sobie to wyregulowac odpowiednim jej wygięciem, czyli jesli chcemy zeby wisko zalaczalo sie pozniej poprostu odginamy ją delikatnie go góry

Oczywiście pod warunkiem, ze jest jeszcze w nim olej, bo wisko musi byc składowane pionowo, wystarczy ze poleży trochena leżąco i olejek wycieknie