Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rurka doprowadzająca spaliny do chłodnicy spalin (EGR)

Featured Replies

Napisano

Przepaliła mi się rurka idąca do chłodnicy spalin pod obejmą (jak na zdjęciu).

286871356-24042013154_mini.jpg

Pytanie - tymczasowo (do czasu znalezienia części) chcę to zakitować pastą do uszczelniania tłumików - zda to egzamin?

Drugie pytanie - czy ta rurka jest dostępna tylko w komplecie z chłodnicą czy można ją kupić jakimś cudem osobno (nową)?

Jeśli w grę wchodzą tylko używki to czy rozwiązanie z punktu 1. wystarczy na dłużej niż 1 dzień? zlosnik.gif

post-36476-14352520156011_thumb.jpg

Napisano
grinser006.gif wygląda mi to raczej na poluzowanie obejmy i przsuniecie uszczelki (pierścień )w środku rozkręć zobacz jak tam to w środku wygląda ps.przepalenie raczej to nie jest biglaugh.gif
Napisano
  • Autor

> wygląda mi to raczej na poluzowanie obejmy i przsuniecie uszczelki (pierścień )w środku rozkręć

> zobacz jak tam to w środku wygląda ps.przepalenie raczej to nie jest

Jest przepalona

Napisano
  • Autor

> wymontowanie i pospawanie bedzie najtaniej

tam nie ma co spawać, kołnierz sam odpadł, ponadto pękła na jakieś 2cm od końca. Trzeba szukać używki mad.gif

Napisano

Nie wiem czy kupisz to nowe czy uzywane, ale ubaw przy wymianie gwarantowany hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Ps. dobra rada... nie skręcaj obejm do końca, przykręć egr, przykręć do termostatu i kolektora.... dopiero dociągnij obejmy....

ps. wymieniałeś już termostat ?

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy kupisz to nowe czy uzywane, ale ubaw przy wymianie gwarantowany

Nowe nie, używkę na allegro znalazłem w Przyszowicach, podjadę sobie jutro. Jaki ubaw?

> Ps. dobra rada... nie skręcaj obejm do końca, przykręć egr, przykręć do termostatu i kolektora....

> dopiero dociągnij obejmy....

Dobra, tylko kuku zrobiło się z drugiej strony - przy wlocie spalin do chłodnicy zlosnik.gif

> ps. wymieniałeś już termostat ?

Nie, ale będę musiał przed zimą ok.gif

Napisano

> Nowe nie, używkę na allegro znalazłem w Przyszowicach, podjadę sobie jutro.

Tydzień temu kolega odkrył identyczną usterkę w swojej AR 166 , choć czuł nosem że coś jest nie tak już znacznie wcześniej grinser006.gif

A jako, że w Eperze ten układ stanowi całość z rurkami to także znalazł jakąś używkę w cenie kilkadziesiąt PLN ok.gif

Napisano

> Nie, ale będę musiał przed zimą

Wbrew pozorom termostat ma wiele wspólnego z chłodniczą spalin... w sumie to jedną wspólną śrubkę... jak już będziesz to odkręcał, to upierdziel sobie ucho od chodniczki to przy termostacie (można potem skręcić np. na dwie podkładki), skróci Ci to wymianę termostatu z 3dni do kilku godzin smile.gif

Ubaw jest taki że ciężko podejść.... a najfajniejsze jest to że na opackach rurki da się przekręcić względem siebie... nie ma żadnych ząbków, jak sobie to poskładasz na gotowo a nie trafisz kąta to nie będzie się dało przykręcić do egr'a albo do kolektora.... jak zostawisz luźno (to lepsza opcja), to fajnie się poskręca, ale dociągnąć opasko nie jest już tak łatwo smile.gif

btw.

Tak mnie naszło... masz zaślepionego EGR'a ? Nie wiem jak to jest tam skonstruowane, ale czy przypadkiem całość spalin z chłodniczki leci do EGR'a? Jeśli tak, a EGR jest zaślepiony to można wywalić cała tą rurkę i zaślepić przy kolektorze? hmm.gif