Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Korozja tylnych tarcz

Featured Replies

Napisano

Już kiedyś poruszałem temat tarcz TRW, które kupiłem do tyłu, i które korodują dość mocno (i zostałem wyśmiany przez któregoś z mistrzów małego Fiata). Pierwszą parę wymienił mi mechanik, ale druga zachowuje się raczej podobnie. Hamulce testowane kilka razy na stacji kontroli (2 przeglądy przeszedł bez problemu, dodatkowo chyba 2x sprawdzałem z własnej inicjatywy, plus jeszcze przegląd w międzyczasie w ASO). Więc nie wygląda, żeby to była wina zbyt słabych hamulców z tyłu.

To jest jakiś standard w samochodach ludzi spokojnie jeżdżących? Jak to próbować wyczyścić, żeby były gładkie i bez brązowych wżerów? Na parkingu rozpędzenie się do tyłu i hamowanie nieco je czyści, auto staje w miejscu ale brązowe obwódki na obrzeżach zostają.

Nigdy nie miałem podobnych problemów - może jednak TRW miało jakąś wpadkę materiałową w czasie, gdy kupowałem?

(klocki też TRW, wymienione razem z tarczami, btw - klocki również wyglądają dramatycznie; dla porównania przednie tarcze i klocki Ford i - tarcze idealne, niemal bez rantu, na klockach też bez śladu rdzy).

Napisano

Olać, skoro hamuje. Korozja się sama zetrze po kilku hamowaniach.

Napisano

> To jest jakiś standard w samochodach ludzi spokojnie jeżdżących?

Oczywiście.

Hamuj efektywniej (później i mocniej) albo od czasu do czasu hamuj bardzo

mocno z dużej prędkości- specjalnie dla rozruszania tylnych hamulców. I tyle

Napisano
  • Autor

> Oczywiście.

> Hamuj efektywniej (później i mocniej) albo od czasu do czasu hamuj bardzo

> mocno z dużej prędkości- specjalnie dla rozruszania tylnych hamulców. I tyle

Tak robię, nie będę kłamał, że nie zdarzają mi się nieco bardziej wariackie przejazdy.

Poprzedni zestaw miałem oryginalny - przez 80 tys km czyszczenie przebiegało tak jak napisałeś i zawsze wyglądały normalnie.

Napisano
  • Autor

> Oglądałeś wewnętrzne strony tarcz?

Osobiście nie, sądzisz że może hamować tylko wewnętrzną stroną, czy jak?

Napisano

> Tak robię, nie będę kłamał, że nie zdarzają mi się nieco bardziej wariackie przejazdy.

> Poprzedni zestaw miałem oryginalny - przez 80 tys km czyszczenie przebiegało tak jak napisałeś i

> zawsze wyglądały normalnie.

W Yarisie żony podobnie - po wymianie tarcz z tyłu codziennie rano przy pierwszych hamowaniach słychać, jak klocki szorują. Wcześniej tego nie było. Kiepskie tarcze, ot co.

Napisano

> Osobiście nie, sądzisz że może hamować tylko wewnętrzną stroną, czy jak?

Może. Jeśli wewnętrzna strona będzie gładka i lśniąca, to masz rozwiązanie zagadki: zacisk stoi na zapieczonej prowadnicy, a hamuje tylko wewnętrzny klocek dociskany bezpośrednio tłoczkiem.

Właśnie to przerabiam. Też auto przeszło kilka tygodni temu przegląd w SKP "bez zająknięcia"...

Napisano

> Olać, skoro hamuje. Korozja się sama zetrze po kilku hamowaniach.

raczej nie, jeżeli jest to tzw. korozja wewnętrza czyli w środku tarczy to nic z tym nie zrobi. Na przykładzie auta Żony, który jeździ delikatnie- w ten sposób załatwiła całkiem dobre tarcze. Co z tego, że hamuje jak od środka rdza płatami leci. Nie dość, że szybciej się przegrzewają to jeszcze krzywią. Podobnie zaczyna mi się robić w lanosie, gdzie auto więcej stoi niż jeździ.

Jedyna rada to albo kupować tarcze malowane albo samemu je malować.

Napisano

Ale tu chodzi o korozje tarczy w miejscu styku z klockiem hamulcowym waytogo.gif