Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Czasem łapie laga

Featured Replies

Napisano

Witam 20.GIF

To mój pierwszy post na kąciku Chevroleta

Problem jest następujący. Czasem jak jadę na niskim biegu i niskich obrotach i chcę przyśpieszyć to auto nie reaguje, mogę wdepnąć pedał w podłogę a i tak jest bez reakcji. Pomaga parokrotne naciśnięcie i puszczenie gazu. Auto mam od miesiąca a 1,5 tyg temu wymieniałem: rozrząd, świece, filtry pow i paliwa... oraz sam regulowałem linkę gazu ( był luz na pedale ) Wcześniej tego zjawiska nie zaobserwowałem. Może ktoś miał podobny problem.?

Napisano

> Witam

> To mój pierwszy post na kąciku Chevroleta

> Problem jest następujący. Czasem jak jadę na niskim biegu i niskich obrotach i chcę przyśpieszyć to

> auto nie reaguje, mogę wdepnąć pedał w podłogę a i tak jest bez reakcji. Pomaga parokrotne

> naciśnięcie i puszczenie gazu. Auto mam od miesiąca a 1,5 tyg temu wymieniałem: rozrząd,

> świece, filtry pow i paliwa... oraz sam regulowałem linkę gazu ( był luz na pedale ) Wcześniej

> tego zjawiska nie zaobserwowałem. Może ktoś miał podobny problem.?

przekombinowales chyba z regulacja linki wlasnie, moze o cos zaczepia pod maska albo zacina sie w pancerzu?

Napisano
  • Autor

Tak pomyślałem, ale jeśli by się zacinała to nie mógł bym nacisnąć pedału do oporu a da się...

Napisano

Chodzi mi po głowie EGR. Kiedyś przydarzyła mi się taka sytuacja, że EGR szwankował i puszczał momentami tyle spalin, że dodawanie gazu nic nie dawało. To bym właśnie porównał do takich chwilowych lagów hmm.gif

Napisano
  • Autor

Jeśli to EGR to jak to wygląda w Lacetti, czyszczenie, wymiana i jakie koszty?

Napisano

> Jeśli to EGR to jak to wygląda w Lacetti, czyszczenie, wymiana i jakie koszty?

U mnie mechanik czyścił - 2 śruby i wymontował, a dokładnie jak czyścił, to nie widziałem.

Z tym, że u mnie zaświeciła się kontrolka silnika i pojawił się błąd EGR.

Napisano

> Witam

> To mój pierwszy post na kąciku Chevroleta

> Problem jest następujący. Czasem jak jadę na niskim biegu i niskich obrotach i chcę przyśpieszyć to

> auto nie reaguje, mogę wdepnąć pedał w podłogę a i tak jest bez reakcji. Pomaga parokrotne

> naciśnięcie i puszczenie gazu. Auto mam od miesiąca a 1,5 tyg temu wymieniałem: rozrząd,

> świece, filtry pow i paliwa... oraz sam regulowałem linkę gazu ( był luz na pedale ) Wcześniej

> tego zjawiska nie zaobserwowałem. Może ktoś miał podobny problem.?

Też mi się wydaje że coś z tą linką zakombinowałeś. Pojeździj trochę - może się silnik zaadoptuje. Teoretycznie wszystko co wymieniłeś może być przyczyną od nieudanych świec, aż po pasek rozrządu przesunięty o jeden ząbek.

Napisano
  • Autor

Tylko czemu problem występuje tylko czasem tongue.gif może popuszczę tą linkę i będę obserwował.

Napisano

> jaką linkę ? tam nie ma żadnej linki - to nie samochód z poprzedniego wieku! (gaźnika też nie ma)

> - tam jest potencjometr elektryczny który pod wpływwm nacisku (nogą) zmienia napięcie w obwodzie

> dołączonym do komputera silnika - i tylko w zależności od tego komputer steruje jaką podać

> dawkę paliwa, i to nie zawsze płynnie jak ruszasz nogą (komputer sam ocenia warunki) - więc

> sobie możesz ciągnąć linkę najwyzej do hamulca ręcznego.

W Lacetti jest linka od pedału gazu.

Do tego jest silnik krokowy - czuć na wolnych obrotach jak pedał gazu sam delikatnie chodzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dlatego skasowałem

Jakieś pojęcie o motoryzacji mam, wiem co regulowałem cfaniak.gif