Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tachograf analogowy - jak ustawiacie selektory?

Featured Replies

Napisano

Tacho analogowe ale automatyczne.

W czasie jazdy macie ustawione młotki czy łóżko?

Co ustawiacie na załadunkach/rozładunkach?

Każdy widzę jeździ jak chce, a ciekawi mnie co akceptuje inspekcja. ok.gif

Napisano

> Tacho analogowe ale automatyczne.

> W czasie jazdy macie ustawione młotki czy łóżko?

> Co ustawiacie na załadunkach/rozładunkach?

> Każdy widzę jeździ jak chce, a ciekawi mnie co akceptuje inspekcja.

Co masz w czasie jazdy to nie ma znaczenia bo i tak kreśli jazdę. Poza tym po to są podziały na pracę, dyżur i odpoczynek, żeby z tego korzystać i takie jest niby oficjalne stanowisko ITD. A że z pilnowaniem tego jest różnie to inna sprawa.

Ja jak zaczynałem jeździć na tacho to była zasada łóżeczka zawsze i każdy tak jeździł. Z jednej strony wygodne, bo nic się nie obsługuje, z drugiej głupie bo kierowca zachrzania oprócz jazdy niekiedy i po parę godzin dodatkowo w pracy a niby ma odpoczynek. A z trzeciej zaczniesz korzystać jak należy to za chwilę nie będziesz miał gdzie pracować smirk.gif

Napisano

ja jeździłem rok i dwa miesiące jednym samochodem i jak wsiadłem na paryżankę z łóżeczkiem, tak zsiadłem z niej na łóżeczku. nie ruszałem tego nigdy hehe.gifok.gif wolałem tak, niż jak miałbym się kiedyś zapomnieć i zostawić młoteczki czy cokolwiek innego wink.gif także czy zachrzaniałem na rozładunku, czy warowałem przy załadunku, zawsze "odpoczywałem".

Napisano

Dużo zalezy też od firmy jak do tego podchodzi. Mnie rozliczają z godzin wiec łóżko załączam tylko jak odbieram przerwę, a czas pracy mam z młotków smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja jeździłem rok i dwa miesiące jednym samochodem i jak wsiadłem na paryżankę z łóżeczkiem, tak

> zsiadłem z niej na łóżeczku. nie ruszałem tego nigdy wolałem tak, niż jak miałbym się

> kiedyś zapomnieć i zostawić młoteczki czy cokolwiek innego także czy zachrzaniałem na

> rozładunku, czy warowałem przy załadunku, zawsze "odpoczywałem".

No właśnie też mam cały czas łóżko, ale zastanawiam czy inspekcja się do tego nie przyczepi. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dużo zalezy też od firmy jak do tego podchodzi. Mnie rozliczają z godzin wiec łóżko załączam tylko

> jak odbieram przerwę, a czas pracy mam z młotków

No ja mam inaczej, i w sumie jeśli można to najwygodniej ustawić łóżko i niczego nie zmieniać. smile.gif

Napisano

> No właśnie też mam cały czas łóżko, ale zastanawiam czy inspekcja się do tego nie przyczepi.

Jak Cię nie złapie na wymianie koła z ustawionym łóżeczkiem, to jak Ci udowodni, że nie robisz przy samochodzie nic, poza jazdą? zlosnik.gif Przecież możesz podjeżdżać na rozładunek, ktoś Cię otwiera, rozładowuje, zamyka, daje papiery a ty odjeżdżasz wink.gif Jestem pewien, że mają dużo ciekawszych tematów do przypierdzielenia, niż sam odpoczynek na tarczkach wink.gif

Napisano

> No właśnie też mam cały czas łóżko, ale zastanawiam czy inspekcja się do tego nie przyczepi.

ja miałem cały czas łóżko i się nie czepiali przy kontroli

Napisano

> ja miałem cały czas łóżko i się nie czepiali przy kontroli

potwierdzam, na analogu nie ma co gmerać zlosnik.gif

Napisano

A ja mam tak że na analogu automatycznym tylko jak wyłączę silnik to rysuje pauzę. Na zapalonym to praca lub gotowość...

Napisano

Kolega zapłacił za wyrko. W dniu w którym jak wynikało z cmr miał załadunek nie miał ani chwili pracy, tylko jazda i pauza. I się nie wytłmaczył i zapłacił. Jak zwykle zależy od tego na kogo się trafi i jak mocno się czujemy w "gębie".

Napisano

Bez problemu może się czepić. Nawet w idealnym świecie nie ma tak, że kierowca przychodzi i od razu jedzie po czym staje i odpoczywa. Wystarczy, że inspektor zatrzyma samochód z drobną usterką, np przepalona żarówka. Krótkie spojrzenie na tarczkę i od razu widać, że kierowca nawet nie zadał sobie trudu, żeby sprawdzić czy siada do sprawnego samochodu tylko z odpoczynku robi się od razu jazda smirk.gif

Ja wiem, że ustawianie łóżeczka jest wygodne ale to jest opcja dla leniwych i niezgodna z przepisami. Poza tym w ten sposób sami siebie okradamy z przysługującego odpoczynku.

Napisano

> Bez problemu może się czepić. Nawet w idealnym świecie nie ma tak, że kierowca przychodzi i od razu

> jedzie po czym staje i odpoczywa. Wystarczy, że inspektor zatrzyma samochód z drobną usterką,

> np przepalona żarówka. Krótkie spojrzenie na tarczkę i od razu widać, że kierowca nawet nie

> zadał sobie trudu, żeby sprawdzić czy siada do sprawnego samochodu tylko z odpoczynku robi się

> od razu jazda

> Ja wiem, że ustawianie łóżeczka jest wygodne ale to jest opcja dla leniwych i niezgodna z

> przepisami. Poza tym w ten sposób sami siebie okradamy z przysługującego odpoczynku.

Jeździłeś kiedyś w Polsce?

Obchodziły kogokolwiek Twoje odpoczynki?

Większość ma podaną godzinę awizacji i jak zrobisz, żeby było dobrze, to Twoja sprawa. Jeśli masz inaczej, NORMALNIE, to trzymaj się tej firmy ile możesz, bo gdzie indziej prawdopodobnie będziesz SIĘ OKRADAŁ zlosnik.gif

Napisano

> Jeździłeś kiedyś w Polsce?

Tak, na D

> Obchodziły kogokolwiek Twoje odpoczynki?

Odpoczynki musiały być. Ale sprzedaż biletów, sprzątnie, rezerwacje i inne bzdety to był czas, w którym kreśliłem odpoczynek. Bo każdy tak robił a inspekcja czepiała się akurat nie tego.

> Większość ma podaną godzinę awizacji i jak zrobisz, żeby było dobrze, to Twoja sprawa. Jeśli masz

> inaczej, NORMALNIE, to trzymaj się tej firmy ile możesz, bo gdzie indziej prawdopodobnie

> będziesz SIĘ OKRADAŁ

Napisano

> Jeździłeś kiedyś w Polsce?

> Obchodziły kogokolwiek Twoje odpoczynki?

dokładnie , takie coś to w idealnym świecie , w Polsce szefa to zazwyczaj nie obchodzi i jeszcze powie że nie zapłaci za inne godziny niż jazda , a jak nie pasuje to wypad . Przepisy sobie , życie sobie , i nara

Napisano

> dokładnie , takie coś to w idealnym świecie , w Polsce szefa to zazwyczaj nie obchodzi i jeszcze

> powie że nie zapłaci za inne godziny niż jazda , a jak nie pasuje to wypad . Przepisy sobie ,

> życie sobie , i nara

Trzeba sobie odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie: na ile jeszcze można się zgadzać byle nie stracić pracy. No ale jak komuś pasuje tyrać za friko to nic mi do tego

Napisano

> Trzeba sobie odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie: na ile jeszcze można się zgadzać byle nie

> stracić pracy. No ale jak komuś pasuje tyrać za friko to nic mi do tego

to jest polska panie , każdy każdego chce wydymać na kasie , oni takie zagrywki ty robisz inne ...

Napisano

> Trzeba sobie odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie: na ile jeszcze można się zgadzać byle nie

> stracić pracy. No ale jak komuś pasuje tyrać za friko to nic mi do tego

Oj, gadasz, jakbyś tu nie żył.

A widzę, że już nie żyjesz, więc coś jest na rzeczy wink.gif

No i nie porównuj jeżdżenia autobusami do jazdy ciężarówką. Bądź co bądź, jednak przy przewozie ludzi jest trochę kulturalniej, bo i kontrole dokładniejsze.

Swoją drogą, metodą na utemperowanie pracodawców nie jest bojkot ze strony kierowców, bo zawsze znajdzie się chętny na miejsce poprzedniego, ale wzięcie przewoźników za mordę przez ITD. Gdyby kontrole były naprawdę sumienne i częste, to raz, skończyłaby się patologia, a dwa...odświeżyłby się tabor i zniknęłyby ledwie rentowne firmy, zaniżające stawki na rynku.