Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Piła łańcuchowa oraz szlifierka kątowa

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam do rozbiórki dom drewniany, także przyda się trochę narzędzi )poza koparką grinser006.gif). Planowałem kupić jakąć tanią piłę co bym ją zajęździł przy rozbiórce, ale może warto kupić cos lepszego.

Wymagania piła:

- im tańsza tym lepsza

- rozbiórka domu, więc trzeba będzie czasem przeciąć jakąś belkę

- zastosowanie przy ogrodzie: odcięcie gałęzi, może jakiś desek, itp

- łatwo dostępne i szybko zmienne łańcuchy

- myślałem nad spalinową, ale chyba elektryczna będzie tańsza i cichsza

Wymaganie szlifierka:

- pocięcie rurek, przy rozbiórce

- zastosowanie typowo domowo - ogrodowe, czasem coś przyciąć czy podostrzyć

- dobrze, byłoby, żeby była ciut większa niż te najmniejsze 9nei znam typo szerego)

Warto zainwestować w coś deko droższego niż Toya i inne marki marketowe ? Przedziału cenowego nie podaje, bo nie mam rozeznania, ale dorbze byłoby, żeby mieściło sie ok +60% ceny supermarketowych zabawek.

Napisano

Mam piłę z marketu bricomarche, kosztowała chyba ok 250PLN, kupiłem ją bo potrzebowałem pociąć kilka korzeni które był obklejone całe ziemią i szkoda mi było HQ. Piła radzi sobie dobrze, przez 2 lata praktycznie wszystkie cięcia wykonuję nią, sporo drzewa do kominka i u teścia w dużym sadzie, nic się z nią nie dzieje, odpala od 2 max 3 szarpnięcia starterem nawet po całej zimie. Na początku trzeba dobrze dotrzeć a później pilnować oleju i żeby nie przegrzać i będzie chodzić długo. Do tego 2 lata gwarancji były.

A co do szlifierki - jeżeli nie będziesz używał dużo to też mogę polecić jakiś sprzęt marketowy, może jakiś Graphite , najlepiej szukać czegoś w okolicach 900W

Napisano

piłę łańcuchową mam z makity wersja na prąd, przeżyła całą budowę i służy dalej. Co do szlifierki to polecam to co kolega wyżej napisał. Nie daj się podejść tańszymi szlifierkami znanych marek (bosh, makita itp.), bo ich naprawa jest droższa niż nowy sprzęt dlatego warto kupić coś tańszego co w razie awarii będzie można bez oddać do recykilngu

Napisano

Ja kupiłem piłe spalinowa w Bierdonce zeby zciąć dwa drzewa. Sparwuje się idealnie.

Napisano

> Witam !

> Mam do rozbiórki dom drewniany, także przyda się trochę narzędzi )poza koparką ). Planowałem kupić

> jakąć tanią piłę co bym ją zajęździł przy rozbiórce, ale może warto kupić cos lepszego.

> Wymagania piła:

> - im tańsza tym lepsza

> - rozbiórka domu, więc trzeba będzie czasem przeciąć jakąś belkę

> - zastosowanie przy ogrodzie: odcięcie gałęzi, może jakiś desek, itp

> - łatwo dostępne i szybko zmienne łańcuchy

> - myślałem nad spalinową, ale chyba elektryczna będzie tańsza i cichsza

> Wymaganie szlifierka:

> - pocięcie rurek, przy rozbiórce

> - zastosowanie typowo domowo - ogrodowe, czasem coś przyciąć czy podostrzyć

> - dobrze, byłoby, żeby była ciut większa niż te najmniejsze 9nei znam typo szerego)

> Warto zainwestować w coś deko droższego niż Toya i inne marki marketowe ? Przedziału cenowego nie

> podaje, bo nie mam rozeznania, ale dorbze byłoby, żeby mieściło sie ok +60% ceny

> supermarketowych zabawek.

ja u siebie sprzęt garażowo-domowy (wiertarka, wkrętarka, kątówka itp.) mam z B&D i się spisują lux

Napisano
  • Autor

> piłę łańcuchową mam z makity wersja na prąd, przeżyła całą budowę i służy dalej. Co do szlifierki

> to polecam to co kolega wyżej napisał. Nie daj się podejść tańszymi szlifierkami znanych marek

> (bosh, makita itp.), bo ich naprawa jest droższa niż nowy sprzęt dlatego warto kupić coś

> tańszego co w razie awarii będzie można bez oddać do recykilngu

Ze szlifierka tak chyba zrobię, właśnie o coś takiego mi chodziło, ciut droższe/lepsze niż marketowe a tańsze niż np Makity.

Odnośnie piły jeszcze nie zdecydowałem, a rozbiezność cenowa jest dość duża. Na co warto zwrócić uwage przy kupnie po za oczywistymi rzaczmi jak moc, ciężar czy długość tnąca. Czy do takiej marketowej można potem dokupic jakiś lepszy łańcych, czy są na to jakieś standardy mocowan, długości ?

Myślałem, że elektryczne będą dużo tańsze niż spalinowe, a patrzę, że cene są podobno, może spalinową łyknąć hmm.gif

Napisano

> Na co warto zwrócić

> uwage przy kupnie po za oczywistymi rzaczmi jak moc, ciężar czy długość tnąca. Czy do takiej

> marketowej można potem dokupic jakiś lepszy łańcych, czy są na to jakieś standardy mocowan,

> długości ?

Raczej wszystkie dostępne na rynku prowadnice i łańcuchy są z jednakowymi mocowaniami i pasują zamiennie (przynajmniej nie spotkałem się z innym rodzajem), ważne żeby do długości prowadnicy była dopasowana długość łańcucha.

Moc nie ma aż takiego znaczenia przy lekkich pracach, najważniejsze to ostry łańcuch i dobre smarowanie łańcucha, przy tępym łańcuchy to i nawet 5KM nie pomoże.

Maszyny marketowe są znacznie cięższe od HQ czy innego Stihla o podobnej mocy

Do Twoich zastosowań spokojnie wystarczy piła o mocy ok 3KM i długości prowadnicy ok 40cm, dłuższe prowadnice używa się do drzew o dużej średnicy. Jeżeli zdecydujesz się na marketowca to dobrze żeby miała jak najdłuższą gwarancję ale zazwyczaj jest spora ilość mechaników w domowych serwisach którzy za kilka PLN naprawią taki sprzęcik. W przypadku sprzętu firmowego dobrze mieć w pobliżu serwis żeby nie jechać na jakąś regulację 30-40km bo o dostęp do części zamiennych nie ma się co martwić bo można w serwisach dostać części do pilarek 10 letnich i starszych.

Jeżeli odżałujesz trochę kaski i kupisz coś ze stajni Makity, Hq, Stihla czy Solo nawet najniższy model to przy odpowiednim traktowaniu i pilnowaniu proporcji mieszanki paliwowej sprzęcik będzie prawie nie do zajechania

Napisano

> Ja kupiłem piłe spalinowa w Bierdonce zeby zciąć dwa drzewa. Sparwuje się idealnie.

Kiedy to było?

Są jeszcze te piły?

Napisano

> Kiedy to było?

> Są jeszcze te piły?

Ostatnio widziałem - jakiś tydzień temu.

Napisano

> Ostatnio widziałem - jakiś tydzień temu.

Ile kosztowały?

Napisano

> Ile kosztowały?

Były rzeczywiście, coś między 200 a 300 zł.

Napisano

> Ile kosztowały?

Jakieś 250 zł.

Napisano

> Ze szlifierka tak chyba zrobię, właśnie o coś takiego mi chodziło, ciut droższe/lepsze niż

> marketowe a tańsze niż np Makity.

ja wziąłem najtańszą jaka była, bodajże graphite. Jak kupowałem to była na promocji za nie całe 50 pln

> Odnośnie piły jeszcze nie zdecydowałem, a rozbiezność cenowa jest dość duża. Na co warto zwrócić

> uwage przy kupnie po za oczywistymi rzaczmi jak moc, ciężar czy długość tnąca. Czy do takiej

> marketowej można potem dokupic jakiś lepszy łańcych, czy są na to jakieś standardy mocowan,

> długości ?

> Myślałem, że elektryczne będą dużo tańsze niż spalinowe, a patrzę, że cene są podobno, może

> spalinową łyknąć

ja szukałem elektrycznej z silnikiem na boku, i taką dostałem od makity. Co do łańcuchów to tak jak koledzy piszą, najważniejsze jest by był ostry i żeby był dobrze oliwiony. Dodatkowy łańcuch kupić to nie problem wystarczy znać rozmiar

Napisano

> Były rzeczywiście, coś między 200 a 300 zł.

Objechałem dwie stonki, w jednej była ostatnia sztuka ale widać że ktoś zwrócił i faktycznie wyglądała na taką że i ja jej nie chciałem.

Napisano

> Objechałem dwie stonki, w jednej była ostatnia sztuka ale widać że ktoś zwrócił i faktycznie

> wyglądała na taką że i ja jej nie chciałem.

Bo to już dobry tydzień - dwa temu było. Teraz w Lidlu mają elektryczne 2200W za podobną kasę.

Napisano

> Bo to już dobry tydzień - dwa temu było. Teraz w Lidlu mają elektryczne 2200W za podobną kasę.

Elektrykę mam, chciałem spalin powąchać. zlosnik.gif

Napisano

> Kiedy to było?

> Są jeszcze te piły?

Napewno były w zeszłym roku. Ale w tym tez je widziałem w sklepach.