Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Całoroczne oponki-opinie

Featured Replies

Napisano

> Porównałem całoroczną GY z zimówką GY

właśnie nie, bo za 210zł nie kupisz zimowej GY, kupisz jakiegoś uniroyala czy firestone

jeśli ktoś rozważa zakup całorocznych, to raczej jest to rozwiązanie budżetowe - nie kupuje opon z górnej półki

i tutaj idealnie wpasowuje się navigator2, ma niezłe możliwości za niską cenę smile.gif

> ok. ale tylko w PL oponach.

> W jakiejkolwiek zachodniej różnica sięga średnio 30%.

ok.gif ogólnie całoroczne są droższe od sezonowych, między innymi dlatego zrezygnowałem z zakupu

mam drugi kpl felg, mam gdzie trzymać, zmianę robię sam pod domem, a robiąc 20kkm/rok zdążę zjechać 2kpl w 4-5lat hmm.gif

Napisano

> Ja na prawdę nie negują opon całorocznych - bo do auta jeżdżącego TYLKO po mieście sam bym kupił.

> Ale jeżdżąc w trasy + w góry autem z napędęm na jedną oś IMO bzdura.

Amerykanie (którzy wbrew stereotypom, wcale nie są tacy głupi wink.gif) jakoś nie dali sobie tego wmówić - w cywilnych samochodach prawie wszyscy używają opon całorocznych. W USA nie brakuje rejonów, gdzie zimy są ostrzejsze niż u nas, a zimowe utrzymanie lokalnych dróg na prowincji - takie sobie....

k.

Napisano

> właśnie nie, bo za 210zł nie kupisz zimowej GY, kupisz jakiegoś uniroyala czy firestone

Kupowałem UG7+ [jeżeli dobrze kojarze] za ~ 800 zł w zeszłym roku koledze z pracy na gruperze

> jeśli ktoś rozważa zakup całorocznych, to raczej jest to rozwiązanie budżetowe - nie kupuje opon z

> górnej półki

> i tutaj idealnie wpasowuje się navigator2, ma niezłe możliwości za niską cenę

Nie neguję.

Którąś zime pozyczłem od kumpla Hondę Civic na dębicy frigo - szła przez snieg jak ratrak.

> ogólnie całoroczne są droższe od sezonowych, między innymi dlatego zrezygnowałem z zakupu

> mam drugi kpl felg, mam gdzie trzymać, zmianę robię sam pod domem, a robiąc 20kkm/rok zdążę zjechać

> 2kpl w 4-5lat

No mniej więcej.

Ja staram się po 4 latach wymienić na pewno zimowe [ale to raczej psychologia] a letnie po 5.

Zimówka wyraźnie gorzej pracuje w śniegu po takim okresie.

Trochę mi to pewnie niweluje 4x4 ale i tak czuć.

Napisano

> no i co z tego, że ma te 6mm jak już guma zaczyna twardnieć i sporo właściwości się traci.

Nie przesadzajmy po 3-4 latach?

> Jak dodasz do tego płytszy bieżnik, mniejsza powierzchnię lamelek to wychodzi, że one i tak są

> bardziej zdradliwe.

No ale licząc tak to masz:

Zakładamy 9 mm na start + 1 mm na sezon zjechania

Zimówka/Całoroczna

po 1 roku 8mm / 7 mm

po 2 roku 7mm / 5 mm

po 3 roku 6mm / 3mm [lato jeszcze dojade - zima śmietnik]

po 4 roku 5mm / 8 mm [nowa opona]

czyli generalnie w zimie mam cały czas oponę dedykowaną na zimę + więcej bieznika

> Jak ktoś nie wykręca ca 20kkm rocznie to takie 2kpl dobrych opon wystarczą na 6-7lat i wywalisz je

> przez starą gumę, a nie przez zużycie

Prędzej po 5-6 wywalisz z nudów 893goodvibes.gif

Napisano

> Amerykanie (którzy wbrew stereotypom, wcale nie są tacy głupi ) jakoś nie dali sobie tego wmówić -

> w cywilnych samochodach prawie wszyscy używają opon całorocznych. W USA nie brakuje rejonów,

> gdzie zimy są ostrzejsze niż u nas, a zimowe utrzymanie lokalnych dróg na prowincji - takie

> sobie....

A dali sobie wmówić, że pizza to warzywo ..... oink.gif

Dziwny naród zlosnik.gif

Napisano

> no i co z tego, że ma te 6mm jak już guma zaczyna twardnieć i sporo właściwości się traci.

> Jak dodasz do tego płytszy bieżnik, mniejsza powierzchnię lamelek to wychodzi, że one i tak są

> bardziej zdradliwe.

> Jak ktoś nie wykręca ca 20kkm rocznie to takie 2kpl dobrych opon wystarczą na 6-7lat i wywalisz je

> przez starą gumę, a nie przez zużycie

No ale licząc tak to masz:

Zakładamy 9 mm na start + 1 mm na sezon zjechania

Zimówka/Całoroczna

po 1 roku 8mm / 7 mm

po 2 roku 7mm / 5 mm

po 3 roku 6mm / 3mm [lato jeszcze dojade - zima śmietnik]

po 4 roku 5mm / 8 mm [nowa opona]

czyli generalnie w zimie mam cały czas oponę dedykowaną na zimę + więcej bieżnika

Napisano

> Oponeo:

> 4seasons - 279 zł

> UG7+ - 264 zł

> UG8 - 248 zł

No może racja - strzelałem z głowy - bo kumpel mnie męczył o opony przed zimą i pamiętam, że na gruperze kupowaliśmy koło 800 zł komplet UG7+ a całoroczna kosztowała wtedy ponad 330 zł jaki właśnie 4seazons.

Poszukałem i na baloon.pl

UG8 kosztuje 230 zł

Vector 4s - 298 zł

68 zł x 4 = 272 zł

Napisano

> Kupowałem UG7+ [jeżeli dobrze kojarze] za ~ 800 zł w zeszłym roku koledze z pracy na gruperze

No to wyżej wrzuciłem - aktualnie na oponeo 264 zł. ok.gif

Grupery czy inne grupony to nie jest za dobry przykład do porównywania cen. wink.gif

Napisano

> No to wyżej wrzuciłem - aktualnie na oponeo 264 zł.

> Grupery czy inne grupony to nie jest za dobry przykład do porównywania cen.

Pewnie nie ale chodziło mi o najniższe obie ceny.

Pamiętałem, ze różnica była grubo ponad 100 zł a kumpel letnie miał, więc opcja całorocznych odpadła.

Weź pod uwagę, że teraz jest lato i zimówka będzie najtańsza.

Więc też nie możesz do końca brać takiej ceny do porównania.

Napisano

> No ale generalnie jest to wyjątek.

> Ja zmieniam 1 listopada i 1 marca przeważnie.

to wcale nie jest taki wyjątek, wyjątkiem ostatnio to są mrozy poniżej -15*

> Zimówce nic nie będzie jak będzie +10

tak jak pisałem nie o samą temp otoczenia chodzi, ale o przegrzanie opony podczas jazdy

> Oczywiście jak przelecisz się authobanem 270 km/h na niej to pewnie tak.

> Ale do 100 km/h nic jej nie bedzie

wystarczy kilka razy 130kph na odc SK-DW

Napisano

> Nie przesadzajmy po 3-4 latach?

> No ale licząc tak to masz:

> Zakładamy 9 mm na start + 1 mm na sezon zjechania

> Zimówka/Całoroczna

> po 1 roku 8mm / 7 mm

> po 2 roku 7mm / 5 mm

> po 3 roku 6mm / 3mm [lato jeszcze dojade - zima śmietnik]

> po 4 roku 5mm / 8 mm [nowa opona]

> czyli generalnie w zimie mam cały czas oponę dedykowaną na zimę + więcej bieznika

> Prędzej po 5-6 wywalisz z nudów

korelując to z Twoim postem wyżej

Quote:

Ja staram się po 4 latach wymienić na pewno zimowe [ale to raczej psychologia] a letnie po 5.

Zimówka wyraźnie gorzej pracuje w śniegu po takim okresie.

potwierdzasz dokładnie to o czym piszę smile.gif

Dedykowana zimówka, przy małych przebiegach, straci parametry przez wiek, a nie zużycie.

Ja bym Twoją analizę zamienił na kkm;

średnio kpl opon wystarcza na 60kkm, robiąc wspomniane 20kkm/rok całoroczne zjadę w 3lata i po tym okresie będę miał nowe opony, świeże.

Przy oponach sezonowych zużyjesz każdy kpl po 6latach.

Druga sprawa, sam masz AWD, więc i opony powinny być takie same na każdym kole, po 3-4latach zazwyczaj tego samego modelu nie kupisz. Czyli w razie uszkodzenia sezonowych musisz kupić kolejny komplet, w przypadku całorocznych szansa zakupu 1-2opon tego samego modelu jest większa.

Napisano

> Weź pod uwagę, że teraz jest lato i zimówka będzie najtańsza.

> Więc też nie możesz do końca brać takiej ceny do porównania.

ale to nie o to chodzi, żeby kupować opony kiedy są najtańsze?

Jeżeli ktoś już się decyduje na dwa komplety, tzn że ma je gdzie trzymać więc zakup zimówek latem, czy letnich zimą raczej nie stanowi problemu.

Napisano

> ale to nie o to chodzi, żeby kupować opony kiedy są najtańsze?

> Jeżeli ktoś już się decyduje na dwa komplety, tzn że ma je gdzie trzymać więc zakup zimówek latem,

> czy letnich zimą raczej nie stanowi problemu.

Oczywiście, że tak.

Po prostu chciałem wyjaśnić skąd różnica w cenie.

Rzadko po za tym kupuje się zimówki latem - przeważnie na jesień ludzie się budzą.

Napisano

> Oczywiście, że tak.

> Po prostu chciałem wyjaśnić skąd różnica w cenie.

ok.gif

> Rzadko po za tym kupuje się zimówki latem - przeważnie na jesień ludzie się budzą.

kwestia śledzenia trendu na www sklepów albo poszukanie po okolicznych serwisach wyprzedaży wink.gif

Napisano

> kwestia śledzenia trendu na www sklepów albo poszukanie po okolicznych serwisach wyprzedaży

Pewnie tak, ale jak muszę to kupuję i nie patrzę na sezon.

Napisano

> Weź pod uwagę, że teraz jest lato i zimówka będzie najtańsza.

Nie zgodzę się - dokupowałem oponę zimową po rozwaleniu na dziurze i poza sezonem była droższa, niż te kupowane na początku zimy.

> Więc też nie możesz do końca brać takiej ceny do porównania.

Prędzej, niż wszelkiej maści "grupony", w których towary są sprzedawane często po dumpingowych cenach. ok.gif