Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gumki wycieraczek

Featured Replies

Napisano

Koledzy czy mozna kupic jakis renomowanych producentow same gumki do wycieraczek (moj samochod,a raczej jego instrukcja przewiduje tylko wymiane samych gumek, nie piora jak w kazdym dotychczasowym samochodem jakim mialem).

Aha ,samochod to Honda CRV III (2008rocznik).

Bo na allegro troche bida,tylko alca.

Napisano

> Koledzy czy mozna kupic jakis renomowanych producentow same gumki do wycieraczek (moj samochod,a

> raczej jego instrukcja przewiduje tylko wymiane samych gumek, nie piora jak w kazdym

> dotychczasowym samochodem jakim mialem).

> Aha ,samochod to Honda CRV III (2008rocznik).

> Bo na allegro troche bida,tylko alca.

mój poprzedni też przewidywał wymianę gumek - kupowałem klasyczne wycieraczki pod wymiar i wyciągałem z nich gumy.

Od kilku lat w sklepach nie widziałem nic innego niż Alca w tym temacie.

Napisano
  • Autor

> mój poprzedni też przewidywał wymianę gumek - kupowałem klasyczne wycieraczki pod wymiar i

> wyciągałem z nich gumy.

> Od kilku lat w sklepach nie widziałem nic innego niż Alca w tym temacie.

Tez o tym myslalem,tylko czy idzie tak wyjac te gumki z piora,zeby dalo sie je jeszcze raz zalozyc?Tzn bez uszkodzen?

Napisano

> Tez o tym myslalem,tylko czy idzie tak wyjac te gumki z piora,zeby dalo sie je jeszcze raz

> zalozyc?Tzn bez uszkodzen?

zależy od producenta, ale te najbardziej klasyczne wyciągają się bez problemu ok.gif

można też kombinerkami rozgiąć zaczepy i wtedy bez najmniejszych problemów guma sama wypadnie.

Napisano

> Koledzy czy mozna kupic jakis renomowanych producentow same gumki do wycieraczek (moj samochod,a

> raczej jego instrukcja przewiduje tylko wymiane samych gumek, nie piora jak w kazdym

> dotychczasowym samochodem jakim mialem).

> Bo na allegro troche bida,tylko alca.

w Alfie tak miałem, niby wymiana gumek to zabieg w celu obniżenia kosztów wymiany ale jak przychodziło po pewnym czasie do wymiany całych ramion to cena powalała. Na allegro były i pewnie nadal są dostępne całe ramiona przystosowane do klasycznych wycieraczek. Zobacz, może do Twojej Hondy również ok.gif

Napisano

> Tez o tym myslalem,tylko czy idzie tak wyjac te gumki z piora,zeby dalo sie je jeszcze raz

> zalozyc?Tzn bez uszkodzen?

Wyjąć zawsze się da, najwyżej uszkodzisz pióro- ale przecież go nie potrzebujesz.

Napisano

> Koledzy czy mozna kupic jakis renomowanych producentow same gumki do wycieraczek...

Niedawno w Auchan widziałem same gumki czterech różnych producentów. Nie wiem czy renomowanych? Nie znam ich za bardzo.

Stosuję jedne z tych piór w Speedym i nie narzekam. Tam też jest dziwaczna wycieraczka.

Pozdrawiam.

Napisano

> mój poprzedni też przewidywał wymianę gumek - kupowałem klasyczne wycieraczki pod wymiar i

> wyciągałem z nich gumy.

I to jest najlepsza metoda ok.gif

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

> 1K0 955 429 A - slowo klucz

Dziekuje wszystkim za pomoc.Zadzwonie do ASO VW jak z cenami u nich te gumki,jak nie bedzie duzo aso sobie zyczyc to zaryzykuje-wszak pewnie to to samo (w sensie budowa gumki).

A jak rozmiar nie bedzie pasowal (za krotkie).To wyciagne gumke z typowego piora wycieraczek. 20.GIF

Napisano

> Koledzy czy mozna kupic jakis renomowanych producentow same gumki do wycieraczek

Bardzo dobre same gumki robi firma Motgum ok.gif

dostępne w supermarekach typu Auchan.

Napisano

To sa gumki firmy bosch. Niestety parszywej jakosci ale innych nie znam o dlugosci 700mm

Napisano
  • Autor

> Bardzo dobre same gumki robi firma Motgum

> dostępne w supermarekach typu Auchan.

Niestety za daleko mam do tego marketu (50km),chociaz podobno ma przejac u nas real-a wiec moze bede mogl tam kupic.

Napisano
  • Autor

> To sa gumki firmy bosch. Niestety parszywej jakosci ale innych nie znam o dlugosci 700mm

Niech przezyja od pol do sezonu i bedzie ok.W sumie nie wiem jaka tam dlugosc jest,jeszcze nie mierzylem,.

Co dziwne intercars przewiduje do mojej hondy tylko cale piora wycieraczek,typowe jak do kazdego innego auta.

Ale pewnie typowe ramiona albo beda brzydko wygladac,albo swiszczec-bo seria wyglada jak polaczenie klasycznej z plaska wycieraczka.

Napisano

osobiscie do accorda kupuje gumki w ASO. nie sa moze tanie, ale tez nie powalaja cena (cos kolo 100 za komplet),mczyli porownywalnie ze sredniej klasy piorami. natomiast gumki calkiem dlugomwytrzymuja (ja wymieniam co jakies 40-50kkm/2 lata) wiec imho bardzo przyzwoicie - dluzej niz jakies valeo w innym samochodzie. takie uniwersalnie mogo nie pasowac idealnie.

Napisano

> Dziekuje wszystkim za pomoc.Zadzwonie do ASO VW jak z cenami u nich te gumki,jak nie bedzie duzo

> aso sobie zyczyc to zaryzykuje-wszak pewnie to to samo (w sensie budowa gumki).

no właśnie niekoniecznie to samo;

gumki do klasycznych mają inną budowę ''uchwytu'' niż do wszelkiej maści płaskich i innych aerotworów - nie są wzajemnie zamienne.